reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
U nas szkola niestety nie uczy samodzielnosci i myslenia, lecz wkuwania bezsensownych informacji [emoji52] mysle, ze jednak dziecku w doroslym zyciu duzo bardziej przyda sie znajomosc czterech jezykow niz wyryte na pamiec niepotrzebne nikomu szczegoly [emoji6]

Swieta prawda :) Polac jej! Dobrze gada
tylko dla Pani Kasi poprosimy soczek :)

W DE normalnie w wieku 6/7 lat zaczynalo sie szkole. Lekarz wystawial opinie czy dziecko juz sie nadaje i hop do szkoly. Jak teraz jest nie wiem. Mile wspominam wlasnie jezyki. Angielski za moich czasow co prawda dopiero od 5 klasy, czyli po zmianie szkoly z podstawowki na wyzsza, ale spoko. Na gimnazjum nastepnie w 7 klasie dochodzil francuski lub lacina. Lacina bardziej dla tych, ktorych rodzice mieli ambicje poslac dzieciaka pozniej na studia, gdzie trzeba bylo miec minimum male latinum. Aczkolwiek to akurat nie problem, bo zawsze mozna bylo dorobic pozniej. Od 10 klasy byl wybor miedzy wloskim, hiszpanskim a greckim. Dzis wiem od znajomej ze grecki zamienili na szwedzki. To sie rozni od szkoly do szkoly, a raczej roznilo. Intensywnosc nauki jezykow obcych byla rowniez super. W mojej szkole nacisk kladziono na sporo godzin, zeby te jezyki sie utrwalily. Jedyna rzecz ktora wedlug mnie kuleje w niemieckim szkolnictwie to przedmioty scisle. Nie ma co sie rownac z Polska np w matmie lub chemii. Przynajmniej kiedys. Historie tez walkuje sie najchetniej DDR i takie abstrakcje jak dynastie japonskie, troche o egipcie, no i powrot do czasu przed wojna, a wojne swiatowa jak nie trafilo sie na porzadnego nauczyciela, to uczniowie wychodzili z przekonaniem, ze caly swiat byl agresorem tylko nie Niemcy. Ogolnie jednak uwielbialam ten system, bo jezyki wykuli mi na medal :)

ja sie wypowiem za jakis czas w tej kwestii, poki co 1 klasa jest super! Moj maly podchodzac do szkoly mowi 4 jezykami, do tego dojdzie jeszcze francuzki i wloski w czasie nauki. Tylko dziekowac ze tak jest, a ja nie moge tego cholernego niemca sie nauczyc! Dziewczyny jak macie male dzieci wysylajcie je na zajecie w obcym jezyku bo dzieciaki w tym wieku sa jak gabki, wszystko wciagaja!

Miłego dnia dziewczynki ;))))) pięknie nam się lato przeciąga.
[emoji274][emoji274][emoji274][emoji274][emoji274][emoji274][emoji274][emoji221][emoji221][emoji221][emoji221] biedroneczka może trochę ciało wygrzeje w weekend na rowerku i zacznie wypalać hormony.
trzymam kciuki za Was wszystkie niezależnie na jakim etapie jesteście. Koniec z tymi wygłupami - teraz wszystko musi być do przodu. Ogłaszam ze ja byłam ostatnia w złych wiadomościach - reszcie juz nie wolno!!!!!
[emoji110][emoji110][emoji110][emoji110][emoji16][emoji16][emoji16][emoji16][emoji16]
czy po CB to okres szybko przychodzi czy przy moim PCo będę musiała na niego czekać jak zawsze - tygodniami? ;)))

@Biedroneczka83, tez nie przychodzi @ u Ciebie? Ja juz trzeci miesiac jade bez [emoji33]

reklama
Do góry