reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
To dobrze ze bierzesz. Ja nie pamietam jsk w macierzyństwie bylo ale w provicie i gyncentrum bralam estrofem przed transferem bez wzgledu czy to byl świeży czy crio
W macierzynstwie mialas pewnie progynove.
No wlasnie a mi na wizycie przed punkcja jak rozpisywala leki do transferu (bo jeszcze nie bylo wiadomo ze bedzie odroczony no i ze w ogole go nie bedzie) to mi nie rozpisala estrofemu :eek:

@NOVA-2016 tez polecam utrogestan [emoji5]

Mam 38, a historia jest długa...jakieś 9 lat.... i 5 stymualcji. A to już nie przelewki. Każda następna może być gorsza, a jakości komórek nikt nie zagwarantuje, nawet biorąc suplementy (już próbowałam). Moje amh to TYLKO 0,5 a FSH 11. Z ostatniej stymulacji uzyskałam tylko 4 dobre ocyty (z 6), i tylko jeden się zapłodnił. U mojego m nasienie jest kiepskie, ma bardzo ciężką oligozospermie, czyli plemników jest około 2-4mln. Do tego dochodzi wysokie DFI 30% i mutacja CFTR. Lekarz sugeruje dawcę, ale przy moich wynikach to średnio pasuje nam takie rozwiązanie. Nie wiem czy da się coś jeszcze ze mnie wycisnąć.... a robić stymulacje tylko po to by ją zrobić, jest bez sensu. Myśle ze tyle komórek ile teraz uzyskałam mogłabym tez osiągnąć na cyklu naturalnym, wspomaganym np. Lametta. Ale co z jakością....

A mi po estrofemie nigdy nic nie dolegało [emoji51]
Nie łam się. Ja jestem rok młodsza a wyniki mam gorsze. Na 3 stymulacje tylko 2 zarodki. 2 kriotransfery nieudane. Z ostatniej stymulacji pobranych 10 pęcherzyków, 4 komórki dobre i żadnego zarodka. Też miałam takie myśli, czy to ma wogóle sens... Nawet rozmowa z psychologiem mi nie pomogła. Niedługo, to będzie potrzebny psychiatra. Ale jak patrzę na zapał dziewczyn na forum, to na chwilę wracają siły...

Laseczki,
estradiol jest w ciazy tak samo wazny jak progesteron,nie mniej i nie wiecej, no wiecej to moze ma efektow ubocznych... odstawianie, nie branie i robienie po swojemu grozi zluszczaniem sie sluzowki. Bralam przed kazdym transferem, roznica jest taka ze przy naturalnej ciazy tzn w naturalnym cyklu bierze sie go mniej i szybciej odstawia bo organizm sam go produkuje. W cylku sztucznym buduje wasze endo i odzywia wasze dziecko.

Co to oznacza... Aż się boje większość poza parametrami...
Olka, mi na taką IL10 powiedział, że mogłaby być wyższa. Nie wiem jak on to interpretuje, bo inne laseczki mają dużo niższą, a mówi, że jest ok. TNF dość wysoki, ale u mnie był dużo wyższy (ponad 7900) i nie komentował tego. Natomiast zwracał uwagę na IFN/IL10, że na ciążę najlepiej jak jest 0,5 lub poniżej, więc Twoje 0,6 mimo, że mocno obniżone wcale nie jest złe. Pewnie czeka Cię immunosupresja, bo jak na to, ze nie byłas w ciąży ta IL10 nie jest taka zła. Myślę, że u mnie powiedział, że za niska dlatego, że byłam już po cb i poronieniu i tym samym stwierdził, że była za słaba reakcja organizmu na ciążę, czyli jak ja to nazywam - taki "błąd odczytu".
Ewentualnie pojedzie z grubej rury i od razu szczepienia, pod warunkiem, że nie masz hashimoto czy innej choroby autoimmunologicznej

Ostatnia edycja:
reklama
Olka, mi na taką IL10 powiedział, że mogłaby być wyższa. Nie wiem jak on to interpretuje, bo inne laseczki mają dużo niższą, a mówi, że jest ok. TNF dość wysoki, ale u mnie był dużo wyższy (ponad 7900) i nie komentował tego. Natomiast zwracał uwagę na IFN.IL10, że na ciążę najlepiej jak jest 0,5 lub poniżej, więc Twoje 0,6 mimo, że mocno obniżone wcale nie jest złe. Pewnie czeka Cię immunosupresja, bo jak na to, ze nie byłas w ciąży ta IL10 nie jest taka zła. Myślę, że u mnie powiedział, że za niska dlatego, że byłam już po cb i poronieniu i tym samym stwierdził, że była za słaba reakcja organizmu na ciążę, czyli jak ja to nazywam - taki "błąd odczytu".
Ewentualnie pojedzie z grubej rury i od razu szczepienia, pod warunkiem, że nie masz hashimoto czy innej choroby autoimmunologicznej
A ja mialam mega niska IL10 i mi nic na to nie powiedzial... dla mnie to czarna magia co on robi ;)

Do góry