reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dzieki. Ja jestem taka glupia... W mlodosci zepsulam zeby zazywaniem masy antybiotykow, ktore oslabily szkliwo. Potem chodzilam do dentysty regularnie, ale co roz dochodzily ubytki, amalgamaty itd. Higiena jamy ustnej konczyla sie z wygody dla mnie rano po umyciu zebow. Dzis bym mogla kopnac sie w 4 litery, bo teraz dopiero kiedy amalgamaty poszly do wymiany widze i slysze, jak gleboko prochnica weszla. Czesto tak blisko, ze do miazgi i kanalowe trzeba. Czlowiek dopiero po szkodzie jest madrzejszy. Teraz jedna infekcja za druga, itd. Kupilam szczotke soniczna, plukam jame ustna ale tego co zaniedbalam przez tyle lat juz nie nadrobie.

Moja obawa jest taka, czy kanalowe nie zaszkodzi implantacji itd. Gdzies czytalam, ze klindamycyna ma byc ok dla kobiet w ciazy, tylko nie wiem w ktorym trymestrze, lub czy ogolnie, gdyby zaszla potrzeba antybiotyku. Poprosze o jak najwiecej by mi zrobil lub naprawil przed transferem, ale serce mam gleboko w gaciach :( :(

Nie mów ze jesteś głupia - jedni maja gorsze jedni lepsze żeby - ja nic praktycznie z zębami nie robie tylko myje; raz w roku przegląd i tyle a mój mycie płynik płukanie i inne cuda i co roku jakaś plomba wpadnie.
Tak jak jedne maja cudne jajniki a inne ch... jak ja;))))

Mozna w 2 trymestrze znieczulenie wiem bo czekam na wizyte az bede mogla zrobic dobrze zeba ktory mi sie ulamal na poczatku ciazy
O widzisz, tak mi się właśnie kołatało po głowie, ze w I trymestrze to ze znieczuleniem słabo.

@Felia nie załamuj się. Przedstaw sytuację doktorkowi i niech jak najszybciej Ci usunie miazgę i unerwienie z kanałów. Dociśnij go pytaniami o zatrucie zęba (to się chyba dalej stosuje?), żeby nie było tak, że to lekarstwo dyskwalikuje Cię z podejścia do transferu.
Ja mam słabe zęby od dzieciaka, plomba na plombie pomimo dbania o zęby. To dopiero można się zirytować. W pierwszej ciąży złamał mi się ząb i miałam kanałowe leczenie, kanały oczyszczane na wyczucie ale jakoś dało radę. Na niektóre rzeczy nie mamy już wpływu, więc nie warto się biczować. [emoji8]
Teraz czekam jeszcze 2 tygodnie i idę na przegląd z sercem na ramieniu.

Nie jestem lekarzem, więc możemy sobie pogdybać. Gdy miałam podobną sytuację, to szukałam pocieszających historii na forach i znalazłam kilka, gdzie beta ruszyła późno. Tak więc to co wydaje się niemożliwe, jednak w tamtych przypadkach było możliwe.
Powtórz betę za 2 dni, będziesz miała pewność. [emoji8] trzymam kciuki.
A mialas podobna sytuacje???i co?a bete powtorze za 4 dni wtedy bedzie jasne

A mialas podobna sytuacje???i co?a bete powtorze za 4 dni wtedy bedzie jasne
I lipa niestety, beta zaczęła rosnąć w 11 dpt dwóch trzydniowych zarodków, wynosiła wtedy 2. Później się ślimaczyła aż osiągnęła wartość ok. 43. Niestety ciąża biochemiczna.
W moim przypadku źle się skończyło, ale czytałam o szczęśliwych zakończeniach. Pozostaje Ci czekać i wierzyć. [emoji8]

Dzieki Chlopkers :) No wlasnie musze z klinika pogadac co I kiedy, bo nie wiem czy tu gdzies isc, ale gdzie, musialabym poszukac, czy do pl sie przeleciec sie na weekend. Tu niby jest takie centrum gdzie mozna prywatnie usg robic sprawdzanie endo, wczesna ciaza itd ale to nie jest nawet przez lekarza wykonywane tylko sonografa, wiec nie wiem jak to ugryzc,
Hey Mieciu. Ja na serduszkowe leciałam do Pl a potem już sobie znalazłam w miarę lekarza w Polskiej klinice plus ich standardowe badania na NHS było ok.

Świetne wieści z Twoja beta. Teraz będzie pięknie bijące serduszko.

Hey Mieciu. Ja na serduszkowe leciałam do Pl a potem już sobie znalazłam w miarę lekarza w Polskiej klinice plus ich standardowe badania na NHS było ok.

Świetne wieści z Twoja beta. Teraz będzie pięknie bijące serduszko.

Dziewczynki a czemu Wy procedurę robicie w PL a nie u siebie na miejscu?

reklama
Zeby spokojnie mozesz leczyc w ciazy ze znieczuleniem. Ja po pozytywnej.becie musialam leczyc zeba kanalowo. Co prawda skonczy mi gi dopiero po porodze bo nir wolno robić zdjęć i 3 razy mi w nim wiercila ale spok. Poten po kolei zeby sobie robilsm, wszystko ze znieczukeniem tylko poinformuj dentyste o ciąży.
Nawet dzisiaj o tym pisala mamaginekolog:)
Też widziałem na mamie ginekolog dziś.

Nie przejmować się :) transfer, a potem ciąża i za parę tygodni doleczysz zęby.

Do góry