reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Tutaj fajnie kilka dni temu koleżanki wytłumaczyły. Na długim bierzesz wcześniej antykoncepcję, żeby wyciszyć gospodarkę hormonalną, a na krótkim od razu w 2-3 dniu cyklu jedziesz z symulacją (zastrzyki) i dostajesz hormony które powodują uwalnianie pęcherzyków z jajkami. I w pewnym momencie dostajesz antagonistę (kolejne zastrzyki) , żeby te pęcherzyki nie uwolniły jajek za wcześnie, bo owulacja musi być kontrolowana i na to dostajesz zastrzyk na samym końcu 1,5 dnia przed punkcją. [emoji6]

Generalnie na krótszym produkcja jaj jest mniejsza dlatego dostaja ja osoby z PCO żeby zniwelować ryzyko hiperki.

Ja tu jestem krotko - dziewczynki poprawcie mnie jeśli coś namieszałam. ;))
Biedronka, powiem ci, że nie wiem czy się tu z Tobą zgodzę :D Ja ostatnio miałam dużo wyższe amh i przy długim protokole wysiedziałam 7 ładnych jaj, stymulacja właściwa trwała 12dni. Po hiperce ani śladu. A teraz pytałam doktorka czy można jakoś ominąć tą antykoncepcję (bo mój mąż na tym bardzo cierpiał :D) i od razu doktorek wpisał krótki z antagonistą. Amh mam teraz dużo niższe a jajec jak w jajcarni rośnie :p Więc nie wiem od czego to zależy. W ogóle czytałam, że przy pcos powinien być długi właśnie, żeby jajca zaczęły ładnie równo rosnąć.

reklama
Biedronka, powiem ci, że nie wiem czy się tu z Tobą zgodzę :D Ja ostatnio miałam dużo wyższe amh i przy długim protokole wysiedziałam 7 ładnych jaj, stymulacja właściwa trwała 12dni. Po hiperce ani śladu. A teraz pytałam doktorka czy można jakoś ominąć tą antykoncepcję (bo mój mąż na tym bardzo cierpiał :D) i od razu doktorek wpisał krótki z antagonistą. Amh mam teraz dużo niższe a jajec jak w jajcarni rośnie :p Więc nie wiem od czego to zależy. W ogóle czytałam, że przy pcos powinien być długi właśnie, żeby jajca zaczęły ładnie równo rosnąć.

Ja Asiu powiedziałam co mi w klinice powiedzieli, że dostaję krótki właśnie przez to PCO. ;)

Zdradzisz czemu mąż cierpiał na antykach - u nas jak brałam sto lat temu to zawsze ja przyjmowałam.;)))

A grzędę masz boś młoda jurna Dzoana. I oby tak dalej!!!!!

Kochana a Ty tez masz endometrioze.jak kurczaczek? Przepraszam, ale nie pamietam

Ja Asiu powiedziałam co mi w klinice powiedzieli, że dostaję krótki właśnie przez to PCO. ;)

Zdradzisz czemu mąż cierpiał na antykach - u nas jak brałam sto lat temu to zawsze ja przyjmowałam.;)))

A grzędę masz boś młoda jurna Dzoana. I oby tak dalej!!!!!
Haha no bo bidok musiał znosić moje wredne humorki :p o mało do rękoczynów nie dochodziło a to wszystko "za darmo" :oo:

reklama
Aaa to ja jakoś złe nie reagowałam ;))
Brałam kilka lat żeby okres mieć 12 razy w roku a nie 6-7 ;))
Po pierwszej w życiu rocznej serii antykoncepcji skończyło się na tym, że przybyło mi prawie 15kg, a i tak prowadząca mnie wtedy dr stwierdziła, że "taka moja uroda", bo jajniki jak wyglądały na początku tak i potem. No i mam jej za złe to, że nie uświadomiła mnie, że to faktycznie poważna choroba. A mi samej długo zajęło to, żeby samej to przyjąć do świadomości...

Do góry