dżoasia
Fanka BB :)
Biedronka, powiem ci, że nie wiem czy się tu z Tobą zgodzę Ja ostatnio miałam dużo wyższe amh i przy długim protokole wysiedziałam 7 ładnych jaj, stymulacja właściwa trwała 12dni. Po hiperce ani śladu. A teraz pytałam doktorka czy można jakoś ominąć tą antykoncepcję (bo mój mąż na tym bardzo cierpiał ) i od razu doktorek wpisał krótki z antagonistą. Amh mam teraz dużo niższe a jajec jak w jajcarni rośnie Więc nie wiem od czego to zależy. W ogóle czytałam, że przy pcos powinien być długi właśnie, żeby jajca zaczęły ładnie równo rosnąć.Tutaj fajnie kilka dni temu koleżanki wytłumaczyły. Na długim bierzesz wcześniej antykoncepcję, żeby wyciszyć gospodarkę hormonalną, a na krótkim od razu w 2-3 dniu cyklu jedziesz z symulacją (zastrzyki) i dostajesz hormony które powodują uwalnianie pęcherzyków z jajkami. I w pewnym momencie dostajesz antagonistę (kolejne zastrzyki) , żeby te pęcherzyki nie uwolniły jajek za wcześnie, bo owulacja musi być kontrolowana i na to dostajesz zastrzyk na samym końcu 1,5 dnia przed punkcją. [emoji6]
Generalnie na krótszym produkcja jaj jest mniejsza dlatego dostaja ja osoby z PCO żeby zniwelować ryzyko hiperki.
Ja tu jestem krotko - dziewczynki poprawcie mnie jeśli coś namieszałam. )