Justin87
Fanka BB :)
Mój mąż robił kariotypy, takie dostał zalecenie i nie wyszły żadne zaburzenia. Wtedy nie wiedział, że był adoptowany. Dowiedział się o tym miesiąc temu i udało nam się ustalić, że ma 4 braci. Stąd rodzi się moje pytanie, czy fakt, że matka rodziła tylko synów (aż 5) a dodatkowo, że mój mąż ma azoospermię może mieć jakieś połączenie. Jego styl życia był zawsze zdrowy, zawsze dbał o jedzenie, o sport ale bez jakiejś ekstremy, nie chorował nawet na świnkę. W dzieciństwie miał wnętrostwo i to może dużo wyjaśniać ale nie wyjaśnia czemu ma małe jądra. Jeśli się teraz nie uda, to będziemy myśleć nad kolejną procedurą ale żeby miało to sens, to dobrze by było sprawdzić wszelkie ewentualności. Zwłaszcza, że nie znamy przyczyny jego azoospermii.Justin ale to że biologiczna matka Twojego męża miała samych synów to trochę za mało, żeby przypuszczać chorobę genetyczną. Problemy z płodnością są spowodowane przede wszystkim zanieczyszczonym środowiskiem, chorobami nabytymi, stylem życia. U mężczyzn problemy z płodnością mogą powodować mutacje w genie CFTR i regionie AZF chromosomu Y.
Domyślam się że Twój mąż mocno przeżył tą informację, ale choroby genetyczne mógł przejąć też po swoich rodzicach (tych niebiologicznych). Skoro wcześniej nie pomyślał o tych badaniach, skąd teraz takie doszukiwanie się problemu w genach?"