misis188
Fanka BB :)
@anuska130 intralipid jest podawany dozylnie, jak kroplowka z tym ze to musi bardzo wolno schodzic-butelka 100 ml powinna schodzic ok 2 godziny. Dodatkowo, zeby lek lepiej zadzialal to powinien byc podany z sola fizjologiczna-albobw niej zmieszany albo ja mialam 250 ml soli, intralipid i znowu 250 ml soli i to wszystko powinno schodzic ok 3 godzin. Jesli bedziesz to miec podawane w klinice to powiedz o tej soli bo ja jak mialam w GC to tam daja sam intralipid a jeśli bys poszla sprobowac zalatwic dyspozycje podania leku to musisz miec napisane w ktorym dc masz miec podany lek i jak. Ja miałam 2 podania przed transferem(2 powinno byc w dniu transferu ale ze mialsm atosiban to na intralipid szlam dzien wczesniej) i na tej dyspizycji pisalo i podanie(oznaczone to bylo chyba jako V bo chodzi o podanie dozylne) pomiedzy 3-6 dc 250 ml soli fizjologicznej przed i po, intralipid 20% 100ml i drugie podanie 13-16dc.... i dalej to samo. Ja to dyktowalam dr bo wczesniej upewnilam sie jak to ma byc podane. A ty pisalas ze masz recepte na lek to do tego musisz miec zapotrzebowanie na zakup leku-czy jakos podobnie sie to nazywa. W pazdzierniku czy listopadzie kupowalam ostatni raz intralipid i W tedy chcieli już ode mnie tylko zapotrzebowanie bez recepty ze sie cos pozmienialo. Nie wiem jak teraz jest. Jesli chodzi o sol fizjologiczna to przynajmniej u nas nie wszedzie ja kupisz bez zapotrzebowania na zakup wiec musialam obczaic w ktorej aptece kupie sol choc to dla mnie strasznie glupie jest. Sprobuj podejsc do rodzinnego i moze uda Ci sie to zalatwic i w tedy bez problemu jedziesz do przychodni czy na opiekę nocna i Ci podaja. Mnie juz tam znaly to zawsze dostawalam swoj pokoik i 3 godziny.z ksiazka spędzałam