Rozumiem.
Tak się tylko zastanawiałam. Bo już tu wczoraj dziewczynom pisałam o tym. Bo intralipid jest z białka sojowego, a soja podobno przy problemach z tarczycą niewskazana. Zobaczymy co doktor mi dzisiaj na to powie.
Kurcia tyle znalazlam:
Informacje ważne przed zastosowaniem leku INTRALIPID 20%
INTRALIPID 20% jest przeciwwskazany u pacjentów w ostrym wstrząsie, u pacjentów z ciężką
hiperlipemią, ciężką niewydolnością wątroby, zespołem hemofagocytarnym, a także
z nadwrażliwością na białko jaja kurzego, soi lub orzeszków ziemnych, bądź na którąkolwiek
z substancji czynnych lub pomocniczych.
INTRALIPID 20% należy podawać ostrożnie pacjentom z zaburzonym metabolizmem tłuszczów,
np. z niewydolnością nerek, niewyrównaną cukrzycą, zapaleniem trzustki, zaburzoną czynnością
wątroby, nadczynnością tarczycy (jeśli hipertriglicerydemia) i w sepsie. Jeśli podaje się
INTRALIPID 20% takim pacjentom, konieczne jest kontrolowanie stężenia triglicerydów (tłuszczów
prostych) w surowicy krwi.
Szczególną ostrożność należy zachować podając INTRALIPID 20% pacjentom ze stwierdzoną alergią
na olej sojowy i fosfolipidy jaj. Obserwowano krzyżowe reakcje alergiczne pomiędzy soją
i orzeszkami ziemnymi.
Na niemieckich stronach o Intralipidzie w powiazaniu z Haschimoto jest napisane ,ze mozna stosowac i sie stosuje.