asinka89
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 12 Wrzesień 2017
- Postów
- 1 098
mnie weterynarz mowił ze jak sie staram.to mam uwazac na mieso jakie jem bo mozna to złapac z miesa własnie.. Co wiemy o możliwości zarażenia toksoplazmozą przez spożywanie mięsa? Cysty tkankowe (torbiele rzekome) T. gondii najczęściej stwierdzano w czerwonym mięsie: w wieprzowinie (10-24%), rzadziej w baraninie (ok. 10%) i wołowinie (1,7-5%), natomiast mięso drobiowe raczej nie stanowi źródła zarażenia dla człowieka. Cysty rzadko występują w tkance tłuszczowej, aczkolwiek opisywano je w tłuszczu okalającym nerki koźląt. Cysty tkankowe w mięsie przechowywanym w temperaturze 4°C przeżywają i zachowują zdolność do zarażenia przez dłuższy czas, nawet do kilku tygodni. Podobnie krótkotrwałe zamrażanie mięsa w temperaturze -20°C nie niszczy wszystkich cyst, do ich inaktywacji wymagane jest głębokie mrożenie przez ponad 3 doby. Cysty szybko giną w trakcie gotowania, zabija je także ogrzewanie w 60°C przez ok. 20 minut.... ja bym poszła do lekarza i powtorzyła badanie raz jeszczeHej. Wczoraj robiłam badania i mam już wszystkie wyniki. Niestety, wynik toksoplazmy wyszedł mi na granicy 0,6 IGM i wychodzi, że gdzieś złapałam toksoplazmozę, której w sierpniu nie było ;/ i nie wiem co teraz. Mam kota co prawda ale mój kot był badany,jest z nami 4 lata i nigdy nie było takiej sytuacji.... Niby wynik na granicy błędu bo w norma jest do 0,5 ale jednak. Pomóżcie
Napisane na HUAWEI TAG-L21 w aplikacji Forum BabyBoom