reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
hej dziewczynki dawno mnie tu nie bylo gratuluje zaciazonym :))))

mam pytanie co to sa p/ciala p. gladynie bo wyszly mi dodatnie w klasie IgA a graniczne w klasie IgG z gory dziekuje za odpowiedz

gliadyna to inaczej gluten

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Jest to choroba typu autoimmunologicznego. Osoby z nietolerancją na gluten powinny przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Polecam również przeczytać - ta lektura zapewne pozwoli odpowiedzieć na nurtujące Cię pytania :)

EUROIMMUN Medizinische Labordiagnostika AG: Przeciwciała przeciw gliadynie

Gliadyna IgA/IgG

hej dziewczynki dawno mnie tu nie bylo gratuluje zaciazonym :))))

mam pytanie co to sa p/ciala p. gladynie bo wyszly mi dodatnie w klasie IgA a graniczne w klasie IgG z gory dziekuje za odpowiedz

I jeszcze taka informacja....

Przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA) w klasie IgG i IgA: Gliadyna jest frakcją glutenu obecną w pszenicy (podobne białka zawiera żyto, jęczmień i owies). AGA są przeciwciałami przeciw gliadynie. Są wytwarzane przez osoby wrażliwe, które spożywają gluten przez jakiś czas. Aktualnie oznaczanie przeciwciał AGA nie jest już zalecane ze względu na niską swoistość i czułość testu.
Oznaczenie immunoglobulin A (IgA): stosuje się przy podejrzeniu niedoboru tej klasy immunoglobulin w celu potwierdzenia konieczności oznaczania przeciwciał w klasie G (anty-tTG IgG).
Przeciwciała przeciw-deamidowanemu peptydowi gliadyny (anty-DGP) w klasie A (IgA). Oznaczenie przeciwciał anty-DGP zostało wprowadzone niedawno. Wynik badania może być dodatni u osób dorosłych z celiakią z ujemnym wynikiem testu anty-tTG oraz u dzieci poniżej 3-go roku życia.

plus link (ciekawy i szczegółowy opis)

Labtest - Badania laboratoryjne w celiakii

aniołeczek -oj tak,łatwo nie jest niestety. W końcu jesteśmy spragnione każdej wizyty,każdego pamiątkowego zdjęcia,każdej pozytywnej emocji związanej ze stanem błogosławionym :))
Ja mimo lenia o którym dzisiaj pisałam,też coś w domu porobiłam - zaczęłam od śniadania ;))),potem zmywanie naczyń,ścieranie kurzy,odkurzanie... i takie tam ;)))

onlyone...ty sie nie stresuj praca i jakimis glupimi babami...nie wiem jak to jest w UK, ale wspolczuje ci troche takiej "szefowej"...kochana wiesz, ze ty teraz musisz byc egoistka, liczysz sie teraz TY...mysl o sobie chociaz przez te kilka tygodni IVF. ja tez taka jestem i przejmuje sie wszystkim na okolo, ale wiem, ze nie warto...i na ten czas, przynajmniej punkcji i transferu musze sie odlaczyc od swiata...

agapl...to cudowna wiadomosc, widocznie twoj organizm szybko sie regeneruje a to bardzo dobrze!! podejdziesz wtedy kiedy bedziesz miala czas, ale juz wiesz, ze mozesz spokojnie od nastepnego cyklu, wyszum sie jeszcze przez miesiac, zebys potem jak na mamuske przystalo wiekszosc czasu poswiecala maluszkowi/maluszkom:tak: a ile ci zostalo mrozakow?

last time...ufff...no wreszcie sie doczekalam!! piekniutkie maluszki...jak ja bym chciala zobaczyc takie kruszyny u siebie w brzuszku... <marzy> gratuluje ci kochana z calego serca!

anioleczek...a ty po transferze przykleilas plasterek? Magdusia a ty? nie smiali sie w Novum?

gieniek...ciebie mam na deser:-D ciesze sie, ze maluchy maja sie ok...to bardzo dobra wiadomosc...tym krwiakiem sie nie martw, widocznie uparicuch jeden potrzebuje wiecej czasu na wchloniecie, wazne, z nie krwawisz, maluchy zdrowe...a ty przeciez wiesz, ze musi byc dobrze, prawda????? no przeciez to wiadomo!

a tak w ogole to chcialam powiedziec, ze gieniek tez ma piekne zdjecia maluchow, widac nawet glowke, raczki i nozki...

mnie dzis kregoslup boli z prawej strony i prawy jajnik, to ten na ktorym jest cysta...o losie..:-( spuchlam jak balon...

Marcikuk lekarz powiedział,że organizm będzie chciał go zwalczyć tylko nie wiadomo,ile to potrwa..na innym forum dziewczyna pisała,że półtora miesiąca jej się krwiak wchłaniał-musiała czekać aż do badania genetycznego. Biorę te same leki i mam leżeć i procedura jak poprzednio gdybym zaczęła krwawić żywą krwią to do szpitala mam jechać.
Last time jakie ładne te Twoje pęcherzyki:tak: staram się myśleć o usuwaniu krwiaka,ale od dwóch dni boli mnie tak głowa,że aż mam światłowstręt. Ciśnienie mam niskie i jeszcze ta pogoda...
Mi mi ja mam od urodzenia celiakę-tzw zespół złego wchłaniania, byłam do 15 r.ż na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Teraz te badanie wychodzi mi dobrze i nie stosuję diety,ale podobno powinnam stosować do końca życia...kiedyś objawiało się to silnymi bólami brzucha, anemią , chudością teraz mam kłopoty w odwrotną stronę-muszę uważać,żeby nie przytyć;-)
Agapl pojedziesz na urlopik, wypoczniesz, nazbierasz siły i przystąpisz do akcji. Może to nawet lepiej,że wyluzujecie trochę?
Miliaa odezwij się maleństwo, nie smuć się już i wracaj na nasze forum!!Wszystko będzie dobrze..
To ja też wkleję zdjęcia z wczorajszego badania:
P1040352.jpg jeden robaczek

P1040354.jpg drugi robaczek

reklama
Do góry