reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

12dpt....powtórzę oczywiście w piątek,ale wiary we mnie brak :( dziwię się tylko,że jeśli to biochemiczna to dlaczego nie spada?
Ja przy biochemicznej w 9dpt mialam bete 188 a w 21dpt 0. Zerowa pewnie byla juz 17-18 dnia, bo test wyszedl negartywny.
Puki co jeszcze jakas nadzieje masz, moze kropek sie rozkręci. Trzymam mocno kciuki, zeby tak bylo.

reklama
A co potrzebujesz ustalić? Ja jestem w Novum i serio jestem zadowolona, nigdy nie miałam takiej sytuacji.
Co więcej jak tylko dzwonię to już często mówią,że kojarzą po nazwisku - co dla mnie jest mega zaskoczeniem w przypadku tak dużej liczby pacjentów ;-)
u mnie
jedna babka w klinice juz mnie kojarzy z imienia i nazwiska:) a reszta siedzi jak swiete krowy:p

No wiec ja dowiedzialam sie tyle,ze mam odczekac miesiac po zabiegu zeby zrobic badania. Mam zrobic tego helicobactera (bo oczywiscie zapomnialam w poniedzialek), test lct, test imk i test cba. Czyli po polsku test limfocytotoksyczny, nk i cytokiny. Jak se zrobie to mam przyjsc na wizyte. Ogolnie chyba chlop sie poczul malo potrzebny bo duzo badan, ktore uwazal za wazne mialam zrobione na wlasna reke. Czyli krzepliwosc jest ok, i jedyne do czego na ta chwile mozna sie przyczepic to ta mthfr - mowil, ze heparyna jest wskazana ale co najwyzej w pierwszym trymestrze a pozniej mozna z niej schodzic bo nie widzi potrzeby caly czas stosowac. Oczywiscie wiekszosc wizyty mowilam ja... a on notowal haha myslalam ze bedzie na odwrot:D co do wlewow z immunoglobulin to tylko zapytal gdzie cos takiego drogiego proponuja... noni i nic nie skomentowal... a i byl zdziwiony ze po accofilu dobrze sie czulam, bo z reguly babki narzekaja na bole plecow, stawow i kosci. I w sumie to nic konkretnego sie nie dowiedzialam, ale mam nadzieje ze po badaniach sie chlop wypowie wyczerpujaco. Jedynie co mnie dobilo, to ze jesli sie okaze, ze potrzebne beda szczepienia to pewnie gucio wyjdzie z transferu w styczniu, bo sie nie wyrobie:( najpierw miesiac odczekac, potem prawie miesiac na wyniki i 2miesiace albo dluzej szczepienia itp... ehh
Ehh... trochę szkoda,że niestety znowu trzeba miesiąc odczekać, ale myślę że warto. Czyli jeżeli chodzi o wlewy z intralipidu to zupełnie nic nie skomentował? Ani że były potrzebne, ani że zupełnie nie...?
No zaskoczyłaś go, bo byłaś idealnie przygotowana do wizyty :-))

Ja przy biochemicznej w 9dpt mialam bete 188 a w 21dpt 0. Zerowa pewnie byla juz 17-18 dnia, bo test wyszedl negartywny.
Puki co jeszcze jakas nadzieje masz, moze kropek sie rozkręci. Trzymam mocno kciuki, zeby tak bylo.

dzięki... dobrze mieć to info od Was... jak znam swoje szczęście to gucio z tego będzie ;(

Dziewczyny, czy ktoś może mi wytłumaczyć te kwalifikacje zarodków...? Nie jestem w stanie tego ogarnąć.
Dzwonił do mnie przed chwila embriolog z Novum i powiedzieli,że zamrozili wszystkie 5 zarodków w stadium blastocysty, jednak dokładny protokół mogę odebrać albo u nich osobiście albo przedyskutować telefonicznie z lekarzem podczas omawiania najbliższych wyników.
W piątek dobie najlepsza była ta, która została mi podana - blastocysta 3 AB. Czy to jest dobra jakość blastki?
Jak zapytałam o poszczególne kategorie moich mrozaków to powiedzieli,że zamrożone są blastki od 1 do 4 BC. No i z tego co rozumiem, to 1 jest najwolniejsza, tak...? A ta 4 jest niby szybka, ale "słaba jakościowo"...? ;/

Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):
W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, który stosujemy w nOvum, ocenia się:
Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy, która w tym czasie powstaje w zarodku::
1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;
6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.

Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
B – kilka komórek luźno ułożonych;
C – bardzo mało komórek.

Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
C – bardzo mało dużych komórek.
Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.

reklama
Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):

W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, który stosujemy w nOvum, ocenia się:

Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy, która w tym czasie powstaje w zarodku::

1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;

2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;

3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;

4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;

5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;

6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.

.

Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:

A – wiele komórek, ściśle ułożonych;

B – kilka komórek luźno ułożonych;

C – bardzo mało komórek.

Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:

A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);

B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);

C – bardzo mało dużych komórek.

Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.

Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.
Czyli czym wyższa cyfra i litera tym lepiej??
Czyli załóżmy Blastocysta 3 AB jest trochę słabsza od blastocysty 3 BC??

Do góry