reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kurczę dziewczyny martwi mnie jedna rzecz. We wtorek rano miałam świeżą znaczy taką prawdziwą okresową krew, popołudniu też krwią tylko mniej plamiłam a dziś to już prawie wcale i tak się teraz zastanawiam czy to okres czy nie, czy po prostu wolno się rozkręca czy przez to że tamten cykl był sztuczny...
Ja mialam zdecydowanie mniejszy @ po stymulacji i cyklach sztucznych takze to moze byc to

reklama
Kurczę dziewczyny martwi mnie jedna rzecz. We wtorek rano miałam świeżą znaczy taką prawdziwą okresową krew, popołudniu też krwią tylko mniej plamiłam a dziś to już prawie wcale i tak się teraz zastanawiam czy to okres czy nie, czy po prostu wolno się rozkręca czy przez to że tamten cykl był sztuczny...
Po lekach może być taka reakcja organizmu. Ja przy stymulacji miałam okres 2 dni ;)

dziewczyny czy któras z Was miała stwierdzoną endometriozę? Jak tak to jak ją leczyłyście i ile to trwało? Czy podczas histeroskopii jak endometrioza wyjdzie to w trakcie zabiegu mogą ją wyleczyć cz yna to jest farmakologia??

Ja mam endometrioze III stopnia. Mialam cysty czekoladowe na oby jajnikach - wielkosci 3 i 4cm i wg mojego lekarza takich malych cyst sie nie usuwa, bo trzeba z cysta wyciac zdrowa tkanke, a wiec bardzo obnizyc rezerwe.
Dostalam 3 zastrzyki z decapeptylu (1 na miesiac), zeby endomende wyciszyc, a potem od razu krotki protokol.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

A no widzisz czyli jednak mialam racje,że najwazniejsze ze 3 dobe przetrwaly i dalej walczą. A czy dwa czy jeden... hmmm.... moj M caly czas mowi ze jak sie uda osiagnac dwa zarodki w 5 dobie to aby brac dwa. Jak jutro beda mrozic to kiedy wstepnie transfer?

Pierwszym symptomem, że zapłodnienie in vitro powiodło się, jest obecność w zapłodnionej komórce jajowej dwóch przedjądrzy – żeńskiego i męskiego, które są skupiskami materiału genetycznego pochodzącego od oocytu i plemnika. Obecność dwóch przedjądrzy w prawidłowo zapłodnionej komórce jajowej jest widoczna pod mikroskopem mniej więcej w 18. godzinie od chwili przeprowadzenia procedury IVF/ICSI. Po tym czasie przedjądrza łączą się w jedną strukturę w procesie zwanym kariogamią i tworzy się z nich jądro komórkowe zygoty, z której rozwinie się zarodek. Mniej więcej w 24 – 26. godzinie po zapłodnieniu jądro komórkowe wchodzi w fazę podziału, wskutek czego zarodek dzieli się na dwa blastomery, czyli komórki budujące jego ciało; następnie każdy z powstałych blastomerów ulega dalszym podziałom, dając zawsze parzystą liczbę komórek potomnych, aż do chwili kompaktacji, czyli połączenia się ich, co mam miejsce w 4. dobie po zapłodnieniu.

Podział każdego z dwóch pierwszych blastomerów może w warunkach prawidłowych przebiegać niejednoczasowo, a odstęp czasowy między podziałem jednego i drugiego blastomeru może wynosić ok. 1 – 2 godzin. W tym czasie można więc zaobserwować zarodek 3–komórkowy, co jest etapem przejściowym do stadium 4–komórkowego. Zapewne podczas obserwacji zarodka zarówno w 2. dobie, jak i w dniu transferu był on właśnie w trakcie podziału, który jeszcze się nie zakończył, dlatego miał nieparzystą ilość blastomerów.

Z tego wynika że jutro musi być min 16, 12 i 8....
Ehh...
Jak coś to transfer między 15 a 20 października. Jak będzie co transferować...

Będzie chłop ;) widziłam fujarkę ;) byłam u siebie w miescie u ginekologa jestem bardzo zadowolona ponad 1h spedziłam w gabinecie wszytskiego sie dowiedziłam konkretnie mi zrobił badania i raczej pojade jeszcze z 2 razy do swojej gin tam do kliniki i zmieniam na innego ginekologa.Pojechałam bo prawdopodobnie znowu mam infekcje i teraz dr, nie wie czy to od tego priobiotyku co przyjmuje czy infekcja ale cos tam w srodku jest białego wymaz za 2 dni wyniki i sie dowiemy. Wiec dzis tez wizyta nie zaplanowana i dzis sie dowiedziałam co bedzie poczeklał dr spokojnie popukał lekko w brzuch zeby dzidza dupka wyszla bo dupki nie bylo widac i wyszlo i pieknie rozrlaczyl nózki ;)
Super gratulacje syneczka a masz jakieś zdjęcie chłopczyka pochwal się :)

No wiec za to wlasnie wszystkie tu trzymamy kciuki. Zobaczysz,że jutro bedzie dobrze :-) i tak jka Ci przez telefon powiedzieli i z gorszych byly ciaze... najwazniejsze ze on sie caly czas dalej dzieli. Wiecej wiary w Kropki prosze :-)
Pierwszym symptomem, że zapłodnienie in vitro powiodło się, jest obecność w zapłodnionej komórce jajowej dwóch przedjądrzy – żeńskiego i męskiego, które są skupiskami materiału genetycznego pochodzącego od oocytu i plemnika. Obecność dwóch przedjądrzy w prawidłowo zapłodnionej komórce jajowej jest widoczna pod mikroskopem mniej więcej w 18. godzinie od chwili przeprowadzenia procedury IVF/ICSI. Po tym czasie przedjądrza łączą się w jedną strukturę w procesie zwanym kariogamią i tworzy się z nich jądro komórkowe zygoty, z której rozwinie się zarodek. Mniej więcej w 24 – 26. godzinie po zapłodnieniu jądro komórkowe wchodzi w fazę podziału, wskutek czego zarodek dzieli się na dwa blastomery, czyli komórki budujące jego ciało; następnie każdy z powstałych blastomerów ulega dalszym podziałom, dając zawsze parzystą liczbę komórek potomnych, aż do chwili kompaktacji, czyli połączenia się ich, co mam miejsce w 4. dobie po zapłodnieniu.

Podział każdego z dwóch pierwszych blastomerów może w warunkach prawidłowych przebiegać niejednoczasowo, a odstęp czasowy między podziałem jednego i drugiego blastomeru może wynosić ok. 1 – 2 godzin. W tym czasie można więc zaobserwować zarodek 3–komórkowy, co jest etapem przejściowym do stadium 4–komórkowego. Zapewne podczas obserwacji zarodka zarówno w 2. dobie, jak i w dniu transferu był on właśnie w trakcie podziału, który jeszcze się nie zakończył, dlatego miał nieparzystą ilość blastomerów.

Z tego wynika że jutro musi być min 16, 12 i 8....
Ehh...
Jak coś to transfer między 15 a 20 października. Jak będzie co transferować...

reklama
Do góry