reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

joweg - napisałaś (do lolitki),że trzeba teraz myśleć o kolejnym podejściu..... dlatego napisałam,że życzę Ci sił i pozytywnego myślenia w kolejnym. Bardzo mi przykro,że sprawa wygląda inaczej :((( Przyznam szczerze,że te dzisiejsze Twoje wieści sprawiły,że i moja nadzieja zmalała co najmniej o 50%....
Ech, gdzie ta sprawiedliwość. Tulę Cię mocno.

reklama
joweg kurcze możne faktycznie jest tak jak dziewczyny piszą... może ta beta jeszcze za wcześnie... ja się tak na tym dobrze nie znam... tu są bardziej doświadczone koleżanki. Wstrzymaj się do kolejnej betki.

Mnie dopada wilczy apetyt...

joweg - sporo tego wszystkiego. Co do progesteronu,to ja robiłam sobie wynik 3 dni po transferze i miałam wynik powyżej 60. Nie jestem pewna jaki powinien być wynik w dniu wczorajszym (jak robiłaś),choć wydaje mi się,że może być troszkę za niski.

Czy za niski, ciezko powiedziec, ostatnio sporo czytalam o tym hormonie i z tego co wiem to poziom progesteronu moze sie znacznie zmieniac nawet kilka razy na dobe, masz napewno przy dolnej granicy dla ciazy do 12 tygodnia, ale jesli jest tuz po zagniezdzeniu zarodka to mozliwe ze nie jest zle. Znalazlam m.in. taki artykul na jednej ze stron:

"Wiadomość, że za 9 miesięcy pojawi się na świecie mały dzidziuś, najczęściej wywołuje łzy wzruszenia i szczęście rodziców. Kobieta zaczyna dbać o siebie jeszcze bardziej i myśli już nie tylko o sobie, ale też o maleństwie rozwijającym się w jej brzuchu. Warto więc wiedzieć, co w organizmie matki odpowiada za prawidłowy wzrost płodu i na co zwrócić większą uwagę. Najważniejszym hormonem jest progesteron, zwany też hormonem ciążowym. To jego stan należy bacznie obserwować.

[h=2]Czemu służy progesteron?[/h]Progesteron pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiada za prawidłowy przebieg cyklu miesięcznego kobiety. Wytwarzany jest przez ciałko żółte oraz, gdy kobieta jest w ciąży, przez łożysko. Zaraz po owulacjijego poziom wzrasta, dzięki czemu możliwe jest zagnieżdżenie się zapłodnionego jaja w macicy. Jeśli jednak do zapłodnienia nie dojdzie, stężenie progesteronu wróci do poprzedniego poziomu i wystąpi krwawienie miesięczne. Podczas ciąży progesteron wytwarzany jest głównie przez łożysko. Zbyt małe jego wydzielanie stanowi poważny problem dla wielu kobiet. Jest przyczyną niepłodności, zaburzeń cyklu miesięcznego, krwawień między menstruacjami. Zaburzenia równowagi hormonalnej wpływają źle także na ogólne samopoczucie, dlatego np. po porodzie, kiedy poziom progesteronu nagle spada, obserwuje się u matki depresję poporodową.

Cykl kobiety określa się jako dwufazowy. Pierwsza faza przypada na czas do owulacji, druga zaś po niej. W pierwszej fazie stężenie progesteronu jest dość niskie. Dopiero na około półtora doby przed jajeczkowaniem zauważyć można jego nieznaczny wzrost. Następnie z każdym kolejnym dniem cyklu poziom progesteronu wzrasta, co ma związek z wytworzeniem się ciałka żółtego. Szczyt stężenia tego hormonu możemy zaobserwować w 7-8 dniu po uwolnieniu komórki jajowej. Jeśli doszło do zapłodnienia, hormon produkowany jest nadal najpierw przez ciałko żółte, a potem przez łożysko. Jeśli jednak do ciąży nie doszło, poziom progesteronu stopniowo opada, po czym następuje miesiączka.

[h=2]Stan progesteronu w organizmie kobiety[/h]Badanie progesteronu należy wykonać w 7 bądź 8 dniu po owulacji. Kobiety obserwujące swój organizm metodą rozpoznawania płodności dość łatwo wyznaczą ten dzień na podstawie wzrostu podstawowej temperatury ciała. Kobiety niekorzystające z tej metody muszą wykonywać monitoring cyklu na USG, który pozwoli precyzyjnie określić moment owulacji. Należy jednak pamiętać, że progesteron wyrzucany jest przez przysadkę pulsacyjnie, dlatego jego stężenie we krwi zmienia się co kilka godzin. Na podstawie jednego badania nie należy wyciągać ostatecznych wniosków. Najlepiej jest powtórzyć badanie w ciągu doby przynajmniej dwa razy. Następnie skontrolować stężenie progesteronu w kolejnym cyklu. Chodzi o zbadanie obydwu jajników. Norma stężenia progesteronu w 7-8 dniu po owulacji to od 10 ng/ml do ok. 50 ng/ml. W ciąży stężenie dochodzi do 250 ng/ml. Stan poniżej 3 ng/ml oznacza, że owulacja się w ogóle nie odbyła.

Wykonanie badania oceniającego stężenie progesteronu we krwipozwala stwierdzić ewentualny niedobór progesteronu, a co za tym idzie, niewydolność ciałka żółtego. Ta nieprawidłowość może prowadzić do niepłodności bądź poronień przyszłej ciąży. Leczenie niewydolności ciałka żółtego polega przede wszystkim na podawaniu zastępczym progesteronu w fazie lutealnej cyklu, czyli w fazie poowulacyjnej."

last time- niby o kolejnym podejsciu ale nie mamy za co niestety :( kochana ja to jestem wyjatek jeden na milion heheheh wiec niema co na mnie patrzec:D:-) moj progesteron jest do bani , normlanie temperature ciala podnosi a u mnie jakos taka niska , i wczesniej przy tamtym podejsciu to dostalam okres normlanie jak bralam progesteron a niby nie powinno sie dostawac , tylko tak mysle co jest grane teraz ze mna , bo cos musi byc nie tak :)

anioleczek-szczeze watpie naprawde :) ale jutro pojde na hcg i progesteron i estradiol a wtedy jak pojde we wtorek do kliniki to im sypne ze sie nie pozbieraja :)

catleya- dzieki :) czyli mam zdecydowanie za niski , jutro ide na hcg to mi wydrukuje to bede miec jednostki bo nie podala w jakich :) i w piatek drugi wynik a potem je zabriore i im sypne w klinice !!!!:)

Ostatnia edycja:
joweg - no to powiem Ci,że ja jestem takim drugim "wyjątkiem" ;). Moja temperatura ciała przez ostatnie dni była poniżej 36,6,miałam nawet 35,4.... za za każdym razem jak przyjmowałam progesteron,to miałam @ niemal jak w zegarku. Mogłabym napisać o wiele dziwniejszych rzeczach w moim przypadku - mój doktor określa mnie jako "DZIWNA" ;))) - wiele rzeczy które zdarzają się niezwykle rzadko,zdarzają się właśnie u mnie... a ja,niedobra,psuję statystki doktorkowi ;)

Joweg - ty masz chyba normy podane inne niż dziewczyny piszą i te twoje są jakoś miedzy 9-40. Ja tez robiłam progesteron pare dni po transferze i miałam 9 i lekarz kazał mi zwiększyć luteine z 3•2 na 3• 4 i do tego Duphaston 3•2. Ja miałam niedobór progesteronu bo jak okazało sie , ze jestem w ciąży musiałam co tydz kontrolować i zawsze miałam trochę powyżej min granicy normy . Mam nadzieje , ze jednak ta beta ci urośnie .

reklama
Witam ,
dziewczyny ale się tu dzieje .... ostatnie 3 dni nie miałam czasu zaglądać
bo młyn w pracy i przez ostatnie 3 dni biegiem do kliniki na inseminacje i tak jakoś wszystko w biegu.

Joweg - bardzo mi przykro , że się nie udało. Ciężko Ciebie teraz pocieszyć bo i słów brak. Trzymaj się pozdrawiam.

agapl - Kurcze kochana bardzo Ci współczuję . Żebyś teraz szybko do siebie doszła i wracaj po mrozaczki. Pozdrawiam

katee - testem się nie przejmuj , bo jak wiadomo różnie bywa. Po prostu lepiej na bete poczekać. Trzymam kciuki

Aduś - trzymam kciuki z całych sił za kolejną weryfikację;-)

Do góry