reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ojej Aduś16 mam na myśli oczywiście Ciebie a cały czas nie wiem czemu pisałam Nikusia-coś mi się pogmatwało, sorki:zawstydzona/y:

reklama
masia123 - wedle życzenia ;). Na początek napiszę listę badań jaką zlecił mi doktorek po pierwszej wizycie (jeszcze wtedy nie wiedziałam który czynnik i u kogo odpowiada za niepowodzenia związane z brakiem potomstwa).

WSZYSTKIE PONIŻSZE BADANIA WYKONYWAŁAM w 2 dniu cyklu
TSH3
P.ciała anty-TPO
FSH
LH
Estradiol
SHBG
Testosteron - a jednak ;) ale to było w 2008 r. i tylko jeden raz
Test z metoclopramidem (czyli PRL - prolaktyna) z obciążeniem
Inhibina B
Anty-Mullerian hormon (AMH)

Lista badań zlecona przed 1 podejściem do in vitro

Protrombina Pt (badanie genetyczne w kierunku choroby zakrzepowo-zatorowej-mutacja genu protrombiny)
V Leiden (również na mutacje)
Badanie cytogenetyczne (KARIOTYP)

WSZYSTKIE TE 3 BADANIA ROBI SIĘ TYLKO RAZ
i nie ma znaczenia w którym dniu cyklu się je wykonuje

Sód
Potas
Glukoza (na czczo)
Morfologia
Te badanka są zawsze zlecane przed pick up-em dla anestezjologa i są ważne przez okres i miesiąca

Cytomegalia CMV IgG
Cytomegalia CMV IgM
Toxoplazmoza IgM
Czas protrombinowy (wskaźnik protrombinowy)
Wskaźnik INR
APTT
APTT Ratio
Wirus różyczki (Rubella virus) przeciwciała w kl. IgG
Wirus różyczki przeciwciała w kl. IgM
Wirus HIV
WR
HBsAg
Anty-HCV
Wszystkie powyższe badania zachowują ważność przez okres 6 miesięcy

Badanie w kierunku Chlamydia Trachomatis (to robiłam we własnym zakresie)
Cytologia (ważna przez rok)
Badanie grupy krwi
Szczepienie na WZB typu B

Dodatkowo lekarz może zlecić badania w zależności na co chorujemy (ja dodatkowo muszę kontrolować prolaktynę, TSH3 i FT4). TSH to bardzo ważne badanie które warto sprawdzić przed podejściem do in vitro o ile mamy problemy z tarczycą. Jak się okazuje inna norma jest dla kobiet starających się zajść w ciąże - ja musiałam zbić do 2.500 (nie powinno być powyżej).

No to chyba wszystko o ile dobrze pamiętam ;)

Dziewczyny jestem całkowicie załamana jutro zgodnie z procedurami invicty mam 1 wryfikację, drugą 1.06. a 3 05.06. Jak na razie absolutnie nie czuje! zupełnie nic :no:.

Kolejna do kolekcji klapsów ;) - kiedy zaszłam w ciążę za pierwszym razem nie CZUŁAM NIC!!!!!!!!!!! -
Babolki kochane,jak już pisałam,to czy coś odczuwamy czy też nie jest sprawą niezwykle indywidualną,więc proszę WAS - LITOŚCI ;)))) uwierzcie weterance i nie przejmujcie się tym czy coś Was boli,czy też nie. Czy bolą piersi czy też nie (NIE KAŻDA BOLĄ!!!! - a wiem to,bo moja przyjaciółka zaszła w ciążę i piersi ją wogóle nie bolały.
W taki sposób naprawdę można zwariować no ale przecież nie chcemy się wszystkie spotkać w psychiatryku ;))))
GŁOWA DO GÓRY KOCHANA!!!!!!!!!! BRAK "DOLEGLIWOŚCI" = DOBRY ZNAK!!!!!!!!!!!:tak::tak::tak:

A tak przy okazji,to uważam,że te całe weryfikacje tylko mącą w głowach, sprawiają,że "zamieramy" przed wynikiem który tak naprawdę mimo negatywnego za kilka dni okazuje się pozytywnym.
CAŁE SZCZĘŚCIE MÓJ DR JEST NA OGARZE ;)))) i oszczędza mi tych stresów - zawsze miałam podany tylko 1 termin Bhcg

Miliaa mi nikt nie zlecał testosteronu podczas starań o dziecko, raz endokrynolog mi zleciła,ale byłam na wizycie niezwiązanej z ciążą! A czemu pytasz akurat o ten hormon? Coś cię niepokoi? Wydaje mi się, choć nie jestem espertem,że on nie ma większego wpływy przy in vitro! Moja mama miała zawsze wysoki testosteron a bez problemu zaszła w obie ciążę. Ja mam trochę podwyższony androstendion,ale nikt nie zwracał na to uwagi, mówili,że jakbym chciała go obniżać to wykluczało by starania o dziecko,więc dałam sobie z tym spokój. A tak poza tym-JUŻ NIEDŁUGO CZWARTEK!!!
kochana chcialam zadac testosteron, bo wszysztkie hormony mam zbadane a tego jakos nigdy nikt nie ruszal...wiec nie wiem czy sobie we wlasnym zakresie nie zrobic...chociaz nie wiem czy jest sens...kurde chce zeby wszystko z hormonami bylo OK...
no tak, czwartek juz blizej niz dalej!:-D
last time...ja tez mialam prawie wszystkie badania, oprocz tego testosteronu i
Protrombina Pt (badanie genetyczne w kierunku choroby zakrzepowo-zatorowej-mutacja genu protrombiny)
V Leiden (również na mutacje)
Badanie cytogenetyczne (KARIOTYP)

a jak ci wyszedl testosteron?

ja ide jutro juz na hcg to zrobie jeszcze estradiol i progesteron, kluje mnie jajnik :/

To wcześnie się zdecydowałaś na badanie :),termin miałaś chyba wyznaczony na 5 czerwca,prawda? Chociaż pisałam Ci,że dla mnie powinno być w okolicach mojego terminu.
Mnie też kłuje jajnik

reklama
no i jak myslicie w takim razie, warto zbadac ten teststeron?

joweg...kochana a nie za wczesnie? po co tak wczesnie sie stresowac?

Do góry