reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

anioleczek pewnie ze tak kazda z nas chce :) hehehe

milia- poki co mam spokoj i oby tak dalej u mnie na dniach powinno byc juz zagniezdzenie :)

reklama
Napierajka, nie zdazylam CI odpowiedziec ale tak jest ,ze jak kot zje , to znaczy,ze miesko wysmienite. :tak: kot zepsutego nie ruszy. Rozumiem,ze na zdjeciu widzimy TWojego malego obzartuszka :-)Sliczny!
A co do Twoich wrazliwosci wechowych hihii ;-) trzyam kciuki&&&&&

Anioleczek
, piekna pamiatka takie zdjecie, gdybym takie miala tez bym sie w nie wpatrywala bez konca :-)

Tak agapl13 to moja mała obżartuszka na fotce, nie taka mała 4,5 kg he, he, ale doskonale rozładowuje wszelkie napięcia nerwowe.
Jowel
chyba czas na zagnieżdżanie naszych fasoleczek, nie uważasz? Myśle, że do poniedziałku powinny być już zadomowione.

Anioleczek przecudny ten twoj babekek. Bedzie malenstwo mialo piekna pamiatke jak sie urodzi. Gratuluje takze malych mrozaczkow.
mi sie dzisiaj oberwalo na forum. Ale chyba potrzeboqala tego kopa i przywolania do porzadku bu powolibzaczynam swirowac a teraz spokoj siedzimy sobie nad rzeczka i opowiadam mojemu emkowi jakie was madre k kochane powierniczki. Jeszcze raz dziekuje.

Ostatnia edycja:
Napierajka, hiih moj obzartuszek ma 7,6kg hihi ale to prawda,ze koi napiecie nerwowe. To jest zreszta naukowo udowodnione,ze kot i jego mruczenie odpreza.

elala, fantastycznie,ze spedzasz czas relaksujaco nad rzeczka w towarzystwie mezusia :tak:

Chyba dostalam dzis wystarczajaca nauczke. Teraz juz mi do glowy. Ie przychodzi zeby sie spieszyc. Zycie nadzieja i wiara ze bedze dobrze jest piekne. Jeszcze raz dziekuje. I do wszystkich niecierpliwych - bauczcie sie na moim bledzie.

Hej,

Jestem już po podaniu jednego zarodka klasy 8B po przedłużonej hodowli. Strasznie się załamałam i płakałam w invikcie chyba z godzinę :-(.

Miałam pobrane 8 komórek, gotowych było 6 w związku z wcześniejszymi poronieniami zrobiliśmy PGD i 4 niestety nie były ok, z dwóch które zostały jeden przestał się rozwijać i tak oto właśnie został mi jeden.

Powiedzcie proszę co oznacza to 8B ?

hope będzie dobrze:) nic się nie stresuj. Z tego co ja sie orientuję to 8 oznacza ilosc komórek zarodka a B to jego klasa czyli jest całkiem ładny:) teraz leż i odpoczywaj i nic sie nie stresuj!!! dupsko do góry i nie przemęczać się.

P.S. jeśli sie mylę to mnie poprawcie...

znalazłam taki fragment z (chyba) pracy doktorkiej z kliniki w Białymstoku:
"kiedy w zarodku blastomery są parzyste, równych wymiarów lub nieparzyste, a wielkością dwa sąsiadujące blastomery odpowiadają kolejnemu podziałowi i w przestrzeni okołożółtkowej fragmenty cytoplazmy zajmą mniej niż 10% pola powierzchni zarodka, to zalicza się je do klasy A. Jeżeli fragmenty cytoplazmy zajmuje pole powierzchni w przedziale 10-40%, a blastomery są typowe w danym stadium podziału, to zarodki klasyfikuje się do klasy B. Zarodki klasy C to te, których liczba blastomerów jest parzysta, lecz każdy blastomer jest innej wielkości, jak również liczba blastomerów jest nieparzysta, lecz każdy blastomer jest sobie równy. Pole powierzchni zajmowane przez odpryski cytoplazmy zarodków sklasyfikowanych do grupy C wynosi więcej niż 40%. Zarodki sklasyfikowane w grupie D mają atypowe blastomery, tzn.: ich wielkość i liczba nie odpowiada liczbie blastomerów w zarodku sklasyfikowanych w grupach poprzednich, a pole powierzchni zajmowane przez odpryski cytoplazmy przekraczają 70% pola zarodka"

reklama
Do góry