reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Katee - ja badan zadnych nie robie. dostalam tylko przepisany 2x dziennie dowcipny cyklogest (progesteron 400mg) i to wszysto.
Ale ja do IVF podchodze w UK tak wiec tu sa imme procedury niz w Polsce.

reklama
katee..woda!! tak jak dziewczyny pisza, mnie juz przy stymulacji dr kazala duzo pic, ale jakos nie bardzo mi sie chce, wiec 1,5l wody na mnie to i tak duzo;-) a najlepiej to duzo odpoczywaj kochana. wy juz z malzem wrociliscie do domu, czy jeszcze jestescie BS?

agapl...HCG Calculator and hCG Level Tool | BabyMed.com sprobuj tego...tu jest kalkulator obliczenia bety, nie wiem ile w tym prawdy, ale gdzies kiedys na forum to znalazlam, wiec mozesz sobie sprawdzic...&&&&

gieniek...ja juz pisalam, ze te twoje bable to radosc na moje oczy!!pisze sie na forumowa ciotke chrzestna! :tak::-D
a u mnie dzis juz dobrze, moze ten bol byl wywolany tym, ze mialam rozwolnienie wczoraj i kichy mi sie skrecaly non stop, wiec mysle, ze to moze jakos poruszylo jajnik...ehhh, marze o koncu juz;-)

ja juz chce przyszly czwartek i wizytke w Novum, jakos mnie nawet nie przeraza wizja dodatkowego strzykania:-D

Marcikuk,
poza tym ze na okraglo bym spala, i w dzien i w nocy, wyostrzyl mi sie wech, smieje sie czasami sama do siebie ze moglabym w policji zastapic jakiegos pieska tropiacego ;-). No i troche z jedzeniem mi sie pozmienialo, zasmakowaly mi potrawy ktore kiedys trzeba by bylo mi na sile przez zeby przeciskac, a na jajecznice patrzec nie moge. Ale nie mam ani mdlosci ani wymiotow (ustapily jak przestalam jesc szpitalne jedzenie ;-)), przez co na okraglo sie objadam. No i jeszcz ta hiperka nie zeszla do konca.

Katee,
ja mialam hiperke zaklasyfikowana jako umiarkowana w strone ciezkiej, przez 16dni bralam dostinex - jedno opakowanie mi zostalo bo mialam brac przez 24dni. W tej chwili jajniki mam jeszcze ok. 12x10 i 11x10 cm, wiec sa nadal duze. W szpitalu mialam przetaczane albuminy i rozjechaly mi sie prawie wszystkie wyniki badan. Ale jeden z lekarzy powiedzial mi cos co dalo mi ogromna motywacje, nie wiem czy zacytuje go teraz slowo w slowo ale to bylo jakos tak:
"hiperstymulacja to taka fajna sprawa bo oznacza ze jestes w ciazy" i to mi wystarczylo zeby moj organizm zaczal z nia walczyc bo przeciez jestem w ciazy. Najgorsze byly obrzeki, wygladalam jak by ktos zalozyl na mnie ogromnego obwarzanka a brzuch mialam taki jak bym miala za chwile urodzic. Teraz smieje sie juz z tego ze ciaze zaczelam od konca.

I jeszcze jedno, jesli jest podejrzenie hiperki, samo picie duzych ilosci plynow nie wystarczy, dobrze jest sprawdzac bilans plynow czy czasami nie jest za bardzo dodatni tzn. czy wypite plyny nie przenikaja z lozyska naczyn do jam ciala zamiast przechodzic przez nerki w celu wydalenia (ja podczas pobytu w szpitalu mialam na poczatku ok 1000 ml na plusie na dzien i trzeba bylo wymuszac diureze - sikanie - farmakologicznie), dobrze jest tez mierzyc obwod brzucha czy nie przyrasta za bardzo (u mnie w ciagu kilku dni obwod urosl o 7 cm - od przyjecia do szpitala do dnia w ktorym nastapil przelom, a zaczal przyrastac juz wczesniej, teraz od przelomu zmalal juz o jakies 12 cm ale drugie tyle jeszcze powinien zmalec)
To tyle jesli chodzi o hiperke.

Mam nadzieje ze nikt nie bedzie musial korzystac z powyzszych informacji i ze Wasze ciaze beda przebiegac spokojnie :-) Tego Wam wszystkim zycze z calego serduszka.

gienek moje AMH wskazuje, że jestem na granicy menopauzy, Twoje jest jak najbardziej w porzadku (norma to 1,4 - 3,5), boje się że jak za pierwszym razem się nie uda to później mogę już nic nie wyprodukować :-(.

Katee,
odnosnie lekow bralam estrofem 3x1 tabl dziennie. - do czasu pozytywnej bety. Caly czas biore lutinus dowcipnie 3x1tabl i clexane jeszcze prawie przez miesiac od nastepnego dnia po punkcji - przeciwzakrzepowo.
cala mase badan mialam robiona w szpitalu ale to glownie ze wzgledu na hiperke. A dzisiaj zrobilam sobie sama prywatnie progesteron (za cale 18zl) to tak chyba z babskiej ciekawosci i moze troche przez te plamienia ktore mialam bo lepiej dmuchac na zimne a lekarz nie chcial mi tego zlecic.

. wy juz z malzem wrociliscie do domu, czy jeszcze jestescie BS?

Wróciliśmy dzień po transferze, teraz cały czas sama siedzę w domu bo mojemu M skumulowała się praca i ciągle w rozjazdach...

Z leków jakie biorę: 2x encorton, 3xduphaston, 1x estrofem, 1x clexane

Mam nadzieję, że szpital mnie ominie:no: spędziłam tam jedna noc z wtorku na środę i dziękuję,... mam nadzieje że nie będe musiała...
Brzuch mierzę, narazie się nie rośnie, jutro ide na usg, zobaczymy te jajniki, ale jakby rosły jajniki to by mi sie brzuch chyba powiększał, co?:confused:

Catleya jeszcze mam do Ciebie pytanie, od kiedy miałaś ta hiperkę? od punkcji czy po transferze? Jesli po transferze to kiedy się zaczelo?

katee,

przed transferem nikt nawet nie przypuszczal ze moge miec hiperke... Po punkcji spytalam lekarza czy nie ma ryzyka bo pobranych bylo 16 komorek, ale pani doktor powiedziala ze mam sie nie martwic bo absolutnie nie jestem w grupie ryzyka. Pozniej dr zrobil transfer i tez nie spodziewal sie hiperki. A zaczelo sie cos dziac mniej wiecej w 6-7 dpt, najpierw byly zaparcia i bole brzycha glownie na gorze w okolicach zoladka, watroby. Na poczatku myslalam ze to zaparcia spowodowane progesteronem, a w 11dpt (w dniu weryfikacji) mialam juz plyn w calym brzuchu i jak zaczelo mi sie robic slabo i wymiotowalam to od razu wyladowalam w szpitalu na 2 tyg.

gieniek - Bardzo Ci gratuluję 2 serduszek i cieszę się wszystko jest ok:-)

aniołeczek - No i w końcu i Ty się doczekałaś. Oby teraz szybko Ci do bety zleciało. Odpoczywaj i dbaj o siebie . Pa

katee - To już masz z górki , jakoś zleci zobaczysz.
Wiesz co ja już też zastanawiałam się na tymi weryfikacjami i byłam trochę zła , że u mnie się tego nie robi. Może to jest stresujące ale przynajmniej można jakoś leki dozować odpowiednio do wyników.

reklama
gienek moje AMH wskazuje, że jestem na granicy menopauzy, Twoje jest jak najbardziej w porzadku (norma to 1,4 - 3,5), boje się że jak za pierwszym razem się nie uda to później mogę już nic nie wyprodukować :-(.
Witaj! Tak wiec pisze to poraz kolejny i najpierw tłumaczyłam to Gienkowi, która idzie krok krok za mną :-D a teraz napisze to Tobie. Moje Amh wynosiło pól roku temu 0,2 przy wieku 29 lat:szok: miałam konska dawkę leków , wyprodukowalam 4 komoreczki z czego tylko 2 zostały - klasy A i tak są ze mną oba do dnia dzisiejszego i na świat przyjdą w listopadzie. Tak wiec głowa do góry :)
Dodam, ze udało sie za 1 razem:) a na jakim protokole szlas bo ja miałam mieć krótki ale w dniu kiedy mieliśmy zacząć lekarz mi zmienił na długi i musiałam kolejny miesiąc czekać ale warto było :)

Gieniek- tak moje tez tak wyglądały ok 7 tc a potem ok 12 to juz cieżko było zdjęcie razem im zrobić a potem byłam 15tc i gin powiedziała , ze leżą piętrowo;) chłopczyk na dole a u góry nie chciało sie ujawnić . Ale za tydz mam znowu USG wiec moze wtedy coś sie dowiem .

Ostatnia edycja:
Do góry