reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja przy pco mialam dlugi z antykami i gonapeptylem :) do stymulacji mensinorm i ovaleap. amh 5,23 i o zadnej hiperce nie bylo ani slychu ani widu:)
Przy pco w reguly stosunek lh do fsh wynosi powyzej 1,5, wiec moim zdaniem nie bez znaczenia jest to, czym jestesmy stymulowane ( to sa takie moje domysly, nie czytalam nic na ten temat bo juz bym chyba sfiksowala:))
U mnie mensinorm to byla mieszanka fsh i lh + do tego ovaleap - fsh. Pecherzykow ponad 10 ale niezbyt rowne wiec komorek 9, dojrzalych 7, zarodkow 6/6, bo tez dobre nasienie...
Ale np u @Joko86 pecherzykow duzo wiecej - na samym puregonie (czyli tylko fsh) ale zarodek 1/6, tylko Joko nie pamietam jak w Was z nasieniem...
Wiec wychodzi mi z tego ze nie tylko protokol ma znaczenie... musialybysmy sobie strzelic jakies statystyki :) ale to chyba bez sensu, bo nie powiemy lekarzowi -"panie ja tego nie chce, przepisz mi cos innego" :)

Nie słyszałam wcześniej o tym współczynniku. Moje AMH 16 wskazywało by na PCO, ale żaden lekarz nigdy nie powiedział że to mam. Raz jeden powiedział że moje jakniki trochę wyglądają na policystyczne. A stosunek lh do fsh wynosi 0,85 więc teoretycznie wyklucza PCO. Więc skąd tak wysokie AMH?

reklama
Nie słyszałam wcześniej o tym współczynniku. Moje AMH 16 wskazywało by na PCO, ale żaden lekarz nigdy nie powiedział że to mam. Raz jeden powiedział że moje jakniki trochę wyglądają na policystyczne. A stosunek lh do fsh wynosi 0,85 więc teoretycznie wyklucza PCO. Więc skąd tak wysokie AMH?
bo mozna miec b.wysokie AMH i nie miec PCO.
Dlatego trzeba wykonac jeszcze inne badania zeby to stwierdzic:
1.zaburzenia miesiączkowania (powyżej 35 dni) spowodowane brakiem lub bardzo rzadko wstępującą owulacją

2.objawy kliniczne lub biochemiczne (hormonalne) hiperandrogenizacji: hirsutyzm, trądzik, męski typ łysienia

3.cechy ultrasonograficzne wysokiej rezerwy jajnikowej: obecność w każdym jajniku 12 lub więcej pęcherzyków i/lub wzrost objętości jajnika powyżej 10 cm3. * W USG jajników niezbędne jest stwierdzenie > 12 pęcherzyków o średnicy 2-9 mm ( przynajmniej w jednym jajniku).Kryterium to nie odnosi się do kobiet przyjmujących doustne środki antykoncepcyjne, gdyż powodują one zmianę morfologii jajników. Badanie USG należy wykonac w pierwszych dniach cyklu (2.-5. dnia). Jeżeli stwierdza się dominujący pęcherzyk o średnicy> 10 mm lub ciałko żółte, należy powtórzyc USG w następnym cyklu. Jeżeli obrazowi PCOS w USG nie towarzyszą zaburzenia owulacji lub hiperandrogenizmu to należy rozpoznac bezobjawową wielotorbielowatośc jajników. Podstawę rozpoznania stanowi występowanie 2 z 3 powyższych kryteriów. Zanim postawione zostanie pewne rozpoznanie PCOS , powinno się wykonać badania w kierunku innych schorzeń, które wiążą się z nieregularnymi lub nieobecnymi miesiączkami. W diagnostyce różnicowej należy uwzględnić :zespół Cushinga (patrz.objaśnienia), zaburzenia czynności tarczycy, przysadki czy tez ciążę.

wrzuce ten caly artykul do Slownika in vitro

PS. przypuszczam ze polowa z Was PCOS nie ma,niestety lekarze bardzo szybko "nadinterpretuja" to ze macie 2 kg wiecej, 3 wypryski na buzi ,wysokie AMH ( co tylko super swiadczy o rewelacyjnej rezerwie) i juz macie PCOS zdiagnozowane i szalejecie z nerwow.;););)

Ostatnia edycja:
To sa objawy biochemiczne:
– nieprawidłowy stosunek LH (hormon luteinizujący) do FSH (hormon folikulotropowy) powyżej 2:1 lub 3:1 (różne prace naukowe podają różne wartości odcięcia),
– podwyższony poziom androgenów: testosteron, androstendion,
– około 30% pacjentek ze stwierdzonym PCOS może również mieć nieprawidłowy wynik OGTT (test obciążenia glukozą).

wiec pewno tego nie masz.:):):)

dżoasia

Jakie to musi być pyszne :) teraz tylko dziewczynki zaciazymy i będziemy mistrzyniami w kuchni :) mi brakuje pomysłów np na obiady ale inne niż schabowy czy mięsa w sosie. lubię się bawić ale jakoś tak wizji brakuje....

To sa objawy biochemiczne:
– nieprawidłowy stosunek LH (hormon luteinizujący) do FSH (hormon folikulotropowy) powyżej 2:1 lub 3:1 (różne prace naukowe podają różne wartości odcięcia),
– podwyższony poziom androgenów: testosteron, androstendion,
– około 30% pacjentek ze stwierdzonym PCOS może również mieć nieprawidłowy wynik OGTT (test obciążenia glukozą).

wiec pewno tego nie masz.:):):)
Ehh... a ja mam :( w pco jeszcze podobno moga byc problemy z tarczyca i wlasciwie to jest chyba jedyny organ dobrze u mnie funkcjonujacy (jeszcze:p).poza tym umnie wsie objawy jak w artykule

reklama
dżoasia

Jakie to musi być pyszne :) teraz tylko dziewczynki zaciazymy i będziemy mistrzyniami w kuchni :) mi brakuje pomysłów np na obiady ale inne niż schabowy czy mięsa w sosie. lubię się bawić ale jakoś tak wizji brakuje....
Mi jak brakuje wizji to w trakcie gotowania z reguly pomysl tak ewoluuje ze albo powala na kolana albo... zdarza sie ze jest niezjadliwy:D
Dzis mialy byc zwykle poledwiczki z rekawa a wyszly w sosie smietankowo-majerankowym z pieczarkami i szpinakiem (takie sprzatanie lodowki):laugh2::laugh2:

Do góry