reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Kochana korzystajac z twojej ogromnej wiedzy. Mam pytanie czy wiesz cos o podlozu do lepszego rozwoju zarodkow embrio gen czy faktycznie jest pomocne czy to wlasnie kolejna sciema i naciaganie ludzi na dodatkowego tysiaka. Zaproponowali nam je w invictie jesli bedziemy tam podchodzic. Ale sie wlasnie zastanawiam czy ma to sens
Gosia ,
szczerze mowiac sama nie wiem co o tym sadzic,bo z jednej strony jest to specjalne podloze ktore wspomaga rozwoj embrionu i ma zmniejszac ryzyko poronienia,z drugiej strony zwieksza ilosc ciaz ,ale nie przeklada sie to na ilosc urodzonych dzieci. Ma polepszyc komunikacje pomiedzy ebrio i endometrium. Robili jakies badania ,ktore przeprowadzono na 1300 pacjentkach w 14 roznych klinikach ,efekt ponoc taki ze zwiekszyla sie ilosc ciaz i zmniejszyla poronien.Wierzyc w to ???Jesli masz na to kase ,to sprobowac zawsze warto,tyle ze ...u was nie lezy problem w implantacji i poronieniach a w plemnikach .Chyba bedac w tej sytuacji skupilabym sie na TYM temacie. Moja klinika oferuje mi wszystkie cuda i tez sie nad tym zastanawiam co w koncu brac. Jest duzo dziewczyn ,ktore to braly ,zaciazyly i pozostaly w tej ciazy,pytanie jest czy dlatego ze to wziely ,czy z tysiaca innych powodow ? To jest niestety powod ,dla ktorego klinik moga nam wszystko wciskac i opowiadac ,bo nikt nigdy nie udowodni co na koncu pomoglo. A kasa leci.

reklama
wlasnie gorzej bedzie jak zawiode:p powiedzialam kropkom zeby mi wstydu nie przyniosly ale nie wiem czy posluchaly.
Dziewczyny... ok kiedy zaczela z Was kapac "cudowna woda" dobrze wrozaca???:)
Zobaczysz będzie dobrze ;) 13 już blisko tak sie boje tej wizyty jeszcze jajnik mnie nawala tak mocno nie wiem czy to nie od tego że przed Wczoraj zrobiłam 7 km rowerem w dzień w wieczorem z 10 km leze i odpoczywam

Ojej... biedna... a wiadomo co sie u nich dzieje? Immunologia...?
A wgl girls na pewno slyszalyscie o czyms takim jak kobieta moze miec np dziewczynke ale nie chlopca i na odwrot... u mnie w rodzinie od strony taty (a bylo ich 11braci) mamy takie 2 przypadki - 1 to moja kuzynka a 2 to zona wujka - teoretycznie genami nie zwiazana z nasza rodzina. Obie nie moga donosic chlopcow (juz po 2 poronienia) ale dziewczynki maja po 2. Sadzac ze moj ojciec mial 10braci to smiem domniemac ze babcia mogla miec problem z dziewczynkami choc nigdy nie bylo takiego tematu zeby poronila...
Czy ktoras z was wie o co kaman w takich przypadkach? To jest jakos genetycznie uwarunkowane czy o co cho???
Ja bym stawiala na genetyke ,na bakujace chromosomy badz wadliwe laczenia,sa tysiace abboracji ,ktore albo pozwalaja urodzic zdrowa dziewczynke ,albo chlopca. Jest np. Zespol Turnera ,przy ktorym trzeba sie modlic ,zeby byl chlopiec.Dziewczynki nie maja prawie zadnych szans na przezycie,w trakcie ciazy pojawiaja sie wady serca,watroby,dziecko nie rosnie i albo umiera albo lekarz proponuje aborcje. Jasne ,ze zdarza sie urodzic i mozna z tym zyc.Chociaz nie jest to latwe. Dla nikogo.

A z leków to ja miałam Puregon 7 dni potem orgalutran

Nie martw sie na zapas ;) będzie dobrze ja jak teraz podejdę to niech da takie dawki aby bylo więcej Ale ja mam tylko jeden jajnik i AMH 1,14 to wcale duże nie jest a jaki powód był ze inf ?
PCO, ja mam AMH 11 więc z dawkami leków trzeba bardzo uważać, zresztą 15 komórek to dobry wynik pytanie tylko dlaczego tylko 3 były dojrzałe....

Ojej to niefajnie ale to sa te trzy wlasciwe. Byc moze za wczesnie skonczono stymulacje. Ja mialam ostatnio 18 z czego 9 dojrzalych i embriolog powiedzial ze gdyby stymulacje przeciagnieto o jeden dzien to dojrzalych byloby wiecej. Ale to ciezko trafic bo w usg przeciez tego nie widac czy jest dojrzala komorka czy nie.
I tego się trzymam, ze Chic jeden ze mną zostanie. Oby się rozwijały ...
Oszaleje....

Dzwonił embriolog z 15 pobranych komórek tylko 3 są dojrzałe... Masakra jestem przerażona...
Któraś z Was też tak miała???
Szłam protokołem krótkim z antagonista , po 6 zastrzykow menopur 75 i gonal 75
AMH 11
Nie wiadomo co jest tego przyczyną...nie robiłam dodatkowych badań...:(:(
A czy ty przypadkiem PCO nie masz? bo twoje AMH ,ilosc komorek i efekt koncowy ,troche na to wskazuja:unsure:nie wiem,tak tylko gdybam.

wlasnie gorzej bedzie jak zawiode:p powiedzialam kropkom zeby mi wstydu nie przyniosly ale nie wiem czy posluchaly.
Dziewczyny... ok kiedy zaczela z Was kapac "cudowna woda" dobrze wrozaca???:)

Ze mnie po dwóch pierwszych transferach lało się jak z kranu a beta nawet nie drgnęło więc tym się nie sugeruj.

PCO, ja mam AMH 11 więc z dawkami leków trzeba bardzo uważać, zresztą 15 komórek to dobry wynik pytanie tylko dlaczego tylko 3 były dojrzałe....
Dziwne ze przy pco lekarz nie zalecil dlugiego protokolu... wtedy ponoc jest szansa na lepsze komorki... @gosia321 tez moze miec racje, ze jeden dzien dluzej stymulacji i mogloby byc wiecej dojrzalych... no ale teraz nie ma co gdybac, mysle ze te 3 dadza rade, zwlaszcza ze macie super nasienie:) u nas z dobrym nasieniem mielismy 100% blastek :)

reklama
Dzwonił embriolog z 15 pobranych komórek tylko 3 są dojrzałe... Masakra jestem przerażona...
Któraś z Was też tak miała???
Szłam protokołem krótkim z antagonista , po 6 zastrzykow menopur 75 i gonal 75
AMH 11
Nie wiadomo co jest tego przyczyną...nie robiłam dodatkowych badań...:(:(

Ja mam AMH 16. Przy pierwszej stymulacji też mialam gonal 75 i menopur 75 ale lekarz przeciągnął stymulację do 9 dni. Wynik 14 oocytow z czego 10 dojrzałych. No i przy okazji dość konkretna hiperka.
Myślę że lekarz tego się właśnie obawiał u Ciebie i za wcześnie przerwał stymulację.
Ale bądź dobrej myśli...w końcu to szansa na 3 dzieci☺
A hiperka może być bardzo niebezpieczna.

Do góry