reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Widziałam wczoraj zdjęcie na internetach z manifestacji katoli w sprawie ivf. Ciśnienie mi wskoczyło, aż ściągnęłam tą fotkę, że unaoczniać wszystkim czemu nie planuję chrztu. Nie wiem czy wrzucać, bo nie chcę was też denerwować.
Dawaj. Mi wczoraj w aptece ciśnie podskoczylo jak sie o wycofanii refunfacji dowiedzialam...!

reklama
Widziałam wczoraj zdjęcie na internetach z manifestacji katoli w sprawie ivf. Ciśnienie mi wskoczyło, aż ściągnęłam tą fotkę, że unaoczniać wszystkim czemu nie planuję chrztu. Nie wiem czy wrzucać, bo nie chcę was też denerwować.
Ja chętnie zobaczę...nie rusza mnie coś takiego.... Też nie planuje chrztu:)

Ja ciągle się waham z tym chrztem. Słyszałam, ze ksiądz nie ma prawa dziecku chrztu odmówić...

10.01.2018 czekamy na Ciebie Zosiu [emoji172]

Dawaj. Mi wczoraj w aptece ciśnie podskoczylo jak sie o wycofanii refunfacji dowiedzialam...!
No to daje:
WTF.jpg

Załączniki

• WTF.jpg
    WTF.jpg
    89,1 KB · Wyświetleń: 138
Ja ciągle się waham z tym chrztem. Słyszałam, ze ksiądz nie ma prawa dziecku chrztu odmówić...

Nie ma.
Nie namawiam Cię, żebyś ty nie chrzciła, bo to bardzo indywidualna i prywatna decyzja.

Ale podejście kościoła do zbyt wielu spraw, nie tylko ivf, odbiega od nauk o m.in. miłosierdziu i wolnej woli i poszanowaniu bliźniego... A hipokryzja sięga zenitu. To po prostu nie jest wspólnota, do której chcę należeć ja czy chcę "zapisywać" swoje dziecko. Jeśli kiedyś podejmie decyzję, że chce się ochrzcić - proszę bardzo. Ale to będzie jego własna decyzja.

Na szczęście ze świętami nie będzie problemu - i tak większość to zchrystianizowane obrządki lokalnych religii, u nas głównie słowiańskich. Nie bez powodu Boże Narodzenie ustalone zostało w czasie słowiańskich Szczodrych Godów, przejęło nawet większość symboli jak sianko pod obrusem, choinka czy jemioła.

Nie ma.
Nie namawiam Cię, żebyś ty nie chrzciła, bo to bardzo indywidualna i prywatna decyzja.

Ale podejście kościoła do zbyt wielu spraw, nie tylko ivf, odbiega od nauk o m.in. miłosierdziu i wolnej woli i poszanowaniu bliźniego... A hipokryzja sięga zenitu. To po prostu nie jest wspólnota, do której chcę należeć ja czy chcę "zapisywać" swoje dziecko. Jeśli kiedyś podejmie decyzję, że chce się ochrzcić - proszę bardzo. Ale to będzie jego własna decyzja.

Na szczęście ze świętami nie będzie problemu - i tak większość to zchrystianizowane obrządki lokalnych religii, u nas głównie słowiańskich. Nie bez powodu Boże Narodzenie ustalone zostało w czasie słowiańskich Szczodrych Godów, przejęło nawet większość symboli jak sianko pod obrusem, choinka czy jemioła.
Wiem, ale mamy dosyć sensowną parafię, mamy ślub...ciągle się waham[emoji6]

Wszyscy więdza lepiej do momentu aż zacznie to ich dotyczyć. Nie rozumie zacofania...u mnie w rodzinie wszyscy wiedzą. Moja babcia która jest bardzo wierząca i praktykująca nie ma nic przeciwko, wspiera mnie. Mowi będę sie modlić, chce niech to robi :) to już są jacyś chorzy fanatycy. Wrrr:wściekła/y:

Wiem, ale mamy dosyć sensowną parafię, mamy ślub...ciągle się waham[emoji6]

Dodam jeszcze, że i ja mam ślub kościelny. Ale to niczego dla mnie nie zmienia.
Dochodzę też do wniosku, że jeśli coś się zmieni, ochrzcić zawsze zdążę, ale chrzest sam w sobie jest już wiążący.

reklama
Do góry