Bezglutenowa dieta wcale nie jest taka zdrowa jak Wam się wydaje!!! Jeśli ktoś nie jest uczulony na gluten (nie ma celiakii) to długotrwałe odstawianie go niesie ze sobą ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego!!
Ponadto gluten dba o prawidłową mikroflorę jelit, zmniejsza poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
Unikanie glutenu łączy się również z wykluczaniem z diety produktów pełnoziarnistych, co za tym idzie zmniejszamy spożycie błonnika oraz wszystkich mikroelementów i witamin zawartych w pełnym ziarnie.
Owszem - jeśli są jakieś badania, że ograniczenie glutenu może mieć zbawienny wpływ na zagnieżdżenie Kropusia to i ja go na pewien czas ograniczę ale tak jak któraś tu pisała (
@kropka129 ???) - po jakimś czasie powinno się go znów zacząć stopniowo włączać do diety
Reasumując dziewczynki na temat wszystkich diet i sposobów odżywiania - jeśli nie macie alergii/nietolerancji pokarmowych to należy spożywać jak najbardziej zróżnicowane posiłki i im więcej kolorów, tym lepiej
KAŻDY posiłek powinien się składać z białka (mięso, nabiał, jaja, rośliny strączkowe), węglowodanów (pieczywo pełnoziarniste/razowe, kasze, ryże, makarony z pełnego przemiału), tłuszczu (oczywiście zdrowego - np olej lniany, kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy, awokado) no i duuużo warzyw /owoców, najlepiej 300-500g dziennie. Jednak z owocami trzeba uważać - lepiej owoc zastąpić warzywem, niż warzywo owocem.
Jeśli Was gluten nie zabił do tej pory to i teraz nic Wam po nim nie będzie
Taka moja opinia