reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

katee juz kiedyś pisałyśmy, bo byłaś u tego samego lekarza w Radomiu co ja:-)
Pytasz o dr Lewandowskiego-ja byłam przez niego stymulowana-nie znam innej kliniki jak Novum, bo tam mi się udało:-D
Jak coś to pytaj.

reklama
Magdusia 31 Dzięki, mam cały czas Twoja wiadomość co kiedyś mi napisałaś i właśnie dzisiaj jeszcze czytałam ;) Ja wiem, że dużo zależy od nas, od szczęścia itd, ale po prostu chcę zwiększyć swoje szanse :sorry: Myślałam że może są jeszcze dziewczyny które maja doświadczenia z tymi klinikami :laugh2:
sakmi1 Gratuluję :) Obu Wam gratuluję i Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie :)

Minie2011 trzymam &&&&& daj znac co tam sie u Ciebie dzieje:)
bulka a dlaczego wierzysz testom. Bete sie robi , a nie testy. Gin Ci przeciez kazal zrobic bete....skoro nie ma @ to jest nadzieja.

Ja jestem w Invimedzie. Pierwsze in vitro sie nie udalo, dzisiaj zaczelam stymulacje do drugiego. Po nieudanym programie mocno zastanawialam sie czy nie zmienic kliniki na Novum, ale po glebszych przemysleniach zostalam tu gdzie jestem. Stwierdzilam, ze probuje jeszcze raz - mam nadzieje, ze tym razem sie uda. Wiadomo, ze kazdy organizm jest inny i jednej udaje sie w tej klinice, drugiej w innej... Oby nam wszystkim bez wzgledu gdzie sie leczymy w koncu sie udalo i abysmy doczekaly upragionego dzidziusia !

katee82 - miałam procedurę w novum. Z in vitro jestem zadowolona. Gorzej było przy 3 inseminacjach. Novum jest dużą kliniką i wiele osób ma opinię, że to fabryka i trudno chodzić do jednego lekarza. To jest tak pół na pół prawdy. Wszystko zależy tak naprawdę od pacjentki (pary). Monitoring, potem inseminację zaczęłam u dr Zygler - moja osobista ocena dla pani dr nie jest dobra. Owszem, lekarka bardzo miła, wyluzowana ale niezbyt kompetentna - bynajmniej w moim przypadku, który nie był skomplikowany (dobre wyniki moje i męża). Miałam 4 IUI. Do trzeciej IUI chodziłam aż do 5 lekarzy, bo ciężko się było dostać. Po pierwszej sama zmieniłam dr Zygler, potem przewinęłam się przez dr Starosławską, sama IUI u dr Obuchowskiej (dr Obuchowskiej nic nie mogę zarzucić, jedna wizyta i tyle - trudno ocenić). I jeszcze jedna dr była, której nazwiska nie pamiętam. I po 3 IUI nieudanych zapaliło mi się światełko (może późno ale zawsze :-)), że tak być nie powinno. Zapisałam się do dr Zamory, bo słyszałam i czytałam, że jest skuteczny - najpierw trochę się krzywił, że dlaczego nie do lekarza prowadzącego ale poprosiłam, żeby mi powiedział, który jest moim lekarzem prowadzącym bo straciliśmy już rachubę. 4 IUI miałam u niego - umówiliśmy się, że będzie z nami na każdym etapie, nie było z tym problemu. Niestety mimo armii plemniczków u Mężusia nic z tego. Potem in vitro. Cała stymulacja u jednego lekarza. Punkcja w sobotę (w novum lekarze mają dyżury - jeden lekarz przeprowadza danego dnia wszystkie punkcje, moim zdaniem rozwiązanie super, nie ma opóźnień i wszystko idzie taśmowo bez rozkojarzenia lekarza na inne wizyty). Punkcję miałam z dr Szulcem (opinia tylko co do sposobu bycia, bo później kontaktu nie miałam - przemiły, troskliwy, tłumaczył wszystko itp.). Jak zadzwonili do mnie we wtorek z informacją, ile komórek się zapłodniło byłam tak podekscytowana, że nawet nie oponowałam, że transfer z dr Obuchowską (bardzo ostrożna - podała tylko 1 zarodek, bo bała się przestymulowania - ponoć można było podać dwa). Nie udało się. Przygotowania i kriotransfer z dr Zamorą i okazało się, że krio w sobotę, a dr ma wolne - mimo tego przyszedł do pracy (umówił jeszcze jedną pacjentkę). Po krio kazał zadzwonić, że jesteśmy w ciąży i tak też się stało :-)
Trochę się rozpisałam, ale chciałam Tobie przedstawić, że można mieć jednego lekarza prowadzącego, tylko trzeba być asertywnym. Ja w trakcie monitoringu do 4 IUI chciałam zapisać się do dr Zamory to pani w rejestracji upierała się, że nie ma miejsca. Postawiłam się i powiedziałam, że jestem już na takim etapie na jakim jestem i nie wyobrażam sobie iść na wizytę do innego lekarza. Pani powiedziała, że porozmawia z doktorem - doktor przyszedł pół godz wcześniej i mnie przyjął.
Plus w novum to to, że mają bardzo dobre statystyki skuteczności w in vitro. Oczywiście zdarzają się różne sytuacje tak jak wszędzie: przestymulowanie, nieudane próby itp. Zasadą u nich jest to, że podają zarodki w 3 dobie. Nie przetrzymują do 5, jeżeli nie ma takiej konieczności. Zawsze zostaje rezerwa na kilka prób, co moim zdaniem jest ważne, bo organizm może zaadoptować malucha dopiero za drugim, trzecim czy kolejnym razem.
Dobre opinie co do skuteczności mają dr Zamora, dr Wojewódzki, dr Lewandowski i dr Taszycka
Co do invimedu byliśmy raz u dr Niemoczyńskiego - odesłał nas z kwitkiem mówiąc, że dopiero jak dwa lata się będziemy starać to możemy przyjść. To tak na zasadzie dobrego wujka, ale może jest dobrym lekarzemZnajomi po dwóch nieudanych procedurach w Białymstoku (dwa hiperprzestymulowania z poważnymi skutkami ubocznymi) chodzą teraz do invimedu, ale póki co nie w celu kolejnej próby in vitro. Podchodzą bez większego entuzjazmu do kliniki, ale może przez to, co przeszli. Czytałam o invimedzie dobre opinie, ale nie sprawdzałam w praktyce.
Podsumowując ja polecam novum. Dużo się naczytałam i nasłuchałam o różnych klinikach i tam czułam się pod dobrą opieką - przy in vitro oczywiście. Myśłę, że idąc do jakiejkolwiek kliniki trzeba dużo cierpliwości - w każdej klinice może się udać lub nie udać. Nawet najlepszy lekarz nie jest w stanie przewidzieć reakcji naszego organizmu.
Życzę powodzenia i dla Was wszystkich ciążowe fluidki &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& Najważniejsze to nie tracić nadzieii.

Katee...ja mieszkam kolo Radomia i lecze sie w Novum, co prawda to bedzie moje pierwsze podejscie, ale wierze gleboko, ze udane!:-) tego poki co sie trzymam:tak:
ale badania, tzn AMH robilam w Gamecie w Kielcach i jedyne co moge powiedziec to, ze bardzo mile pielegniarki tam sa, niezle wyniki, ale Gameta to "mloda" klinika,wiec sama nie wiem....
najwiecej i tak jednak zalezy od organizmu...
w Novum lecze sie u dr Obuchowskiej i jestem poki co z niej zadowolona...

marcikuk oooo to ja jestem daleko za tobą dopiero za dwa tygodnie bede miała wizyte i dopiero wtedy zaczniemy przygotowywać moja macice na przyjęcie maluszka więc myśle że ja za jakieś trzy-cztery tygodnie będe miał transfer:tak: w sume to nie wiem ile trwa przygotowywanie? ile ty czasu brałaś leki i jakie? czy robisz na naturalnym? a może któraś z dziewczyn wie ile czasu się przygotowuje dodam że ja będe brała chyba tylko progynove i luteine.

reklama
Dziekuję dziewczyny za tak wyczerpujące odpowiedzi :) kosik chyba z każdym lekarzem w novum sie spotkałaś :laugh2: no nieźle :)
To jest naprawdę trudna decyzja... Mój mąż zdaje się na mój wybór, bo jemu też ciężko wybrać. U mnie w grę wchodzi tylko in vitro bo nie mam już jajowodów.
Jeszcze mam do Was takie pytanie, dlaczego udaje się częściej za drugim niż za pierwszym razem? Od czego to zależy??? Może to głupie pytanie, ale jest na nie odpowiedź? :)

Do góry