annemarie
Fanka BB :)
Witam Was,
jestem szczęśliwą mamusią synka, który jest z nami dzięki in vitro. Problemem jest u mnie brak owulacji. Miałam transfer dwóch 3-dniowych świeżaczków. Minęło już trochę czasu i zamyślamy o rodzeństwie. W klinice hoteluje nam się kilka mrozaczków, w tym jedna blastocysta. Za nim podejmę pierwszy telefon do kliniki w celu ustalenia wizyty chciałam się od Was dowiedzieć jak wygląda przygotowanie do kriotransferu. Jakie badania będą niezbędne? Czy będę musiała brać jakieś leki/suplementy diety? Czy znów czekają mnie zastrzyki? Jaki jest mniej więcej cały koszt kriotransferu? (zabieg+leki+wizyty)
Rossi,przypuszczam ze bedziesz musiala powtorzyc wszystkie badania jak przed in vitro,bo rozumiem ze juz troche czasu minelo,a maja one niestety date przydatnosci ... Przede wszystkim lekarz musi sprawdzic czy twoje cykle sa regularne i hormony w normie.Jesli masz regularne cykle z owulacja,mozesz podejs do kryo na naturalnym cyklu...wyglada to mniej wiejec tak ze okolo 9-12 dnia przyjdziesz na kontrole endometrium ,zrobi usg zeby sprawdzic czy juz masz owulacje czy sie zbliza itp. i na tej podstawie ustali ci termin transferu. Dodatkowo moze (nie kazda klinika to robi) podlaczyc ci progesteron i estradiol zeby ulatwic uarodkowi implantacje.
Jesli nie wiesz kiedy owulacja, hormony ci szaleja itp ,zaleznie od doktora od 1-3 dc dostaniesz wysokie dawki estradiolu ktore zablokuja owulacje i spowoduja przyrost endometrium. Okolo 10dc przyjdziesz znowu na kontrole ,tym razem chodzi tylko o endo bo owulacji i pecherzyka nie powinno byc . Na podstawie grubosci endo okresli date transferu i wlaczy progesteron ktory otwiera okno implantacyjne i odzywia zarodek. Twojego naturalnego prg. nie ma bez owu i peknietego pecherzyka ,ktory przeksztalca sie w cialko zolte a ten produkuje prg. Nie wiem jakie leki poprzednio bralas,nie musisz zadnych zastrzykow do stymulacji brac . Suplementy i witaminy sa zawsze dobre,na pewno ci nie zaszkodza. O kosztach nie mam pojecia,ale na pewno mniej jak cala stymulacja z lekami. Wszystko zamyka sie w 3-5 wizytach,zaleznie od lekarza i kliniki. Mam nadzieje ze troche ci pomoglam