reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny- uff, mam nadzieję, że ten wilk u mnie też się straci, bo jak na razie to masakra!!!!!!Już mam kilo więcej!!!!!A gdzie konieC!!!!!!
Kaśka- a kiedy Ci się zaczęła ta senność i zapachy?!?!?

reklama
Drogie Panie. jestem dziennikarką i chciałabym napisać reportaź o dziewczynach, które zostały/zostaną mamami dzieki metodzie in vitro. Artykuł ukaze się w gazecie Takie jest źycie, wyd. Bauer. Tekst ma być historią szczęśliwej kobiety, której -po wielu niepowodzeniach, udało się zostac mamą. Gwarantujemy prawo do autoryzacji, ewentualnie zmiany nazwiska - jesli ktos by chciał, ale równieź chętnie pokażemy wasze prawdziwe zdjecie. Bardzo proszę o kontakt panie, któe chciałby się podzielić z innymi swoją historią. gonia7777

Oliwia witaj w naszym gronie :-) Trzymam kciuki za ładną betkę &&&&&&&&&:tak:

A u mnie jakaś paranoja:eek: Dziś byłam na wizycie, bo chieli sprawdzic wszystko i zrobic betkę. Na usg Pani doktor powiedziała ze nic nie widzi ani w macicy ani poza nią i że poziom hormonu będzie powoli spadał i powinnam niedługo dostać @. Potem pobrali mi krew i kazali dzwonić ok 12. Wróciłam do domu troche załamana bo powiedzieli mi że do crio moge podejść dopiero po trzeciej @. Czyli wychodzi koniec maja początek czerwca:-( Przeraża mnie znów to czekanie...:sorry: No ale wracając do tematu, po 12 zadzwoniłam do kliniki zeby zapytac o wynik, babeczka powiedziała że wynik juz jest ale muszą to skonsultowac z lekarzem. Już wtedy przeczowałam że coś jest nie halo. Za chwilę oddzwonili do mnie i powiedzieli że nie wiedzą co się dzieje bo okazało się że beta urosła i wynosi 808:szok: Powiedzieli że podejzewają oczywiście ciąże pozamaciczną i w czwartek znów mam do nich przyjechać na usg i betkę. Ale ja czegoś tu nierozumiem skoro beta urosła to znaczy że coś gdzieś się rozwija, więc dlaczego dotor na usg niczego nie widziała???:eek: to gdzie jest ta ciąża nawet jesli jest pozamaciczna?:baffled: Pozatym czy to nie dziwne że tydzien temu beta spadła z 246 do 197 a dziś znów podskoczyła i wynosi 808:szok: Czy ktoś spotkał się kiedyś z takim przypadkiem??? Nie wiem co mam o tym myślec i bardzo się boję, tym bardziej ze nawet oni powiedzieli że nie wiedzą co się dzieję, tu ku..wa kto ma wiedzieć???:wściekła/y: Ehhh mówię Wam mam dość tego wszystkiego i jeszcze troche i bedę siwa. Co o tym myślicie?? Bo ja juz zgłupiałam:sorry:

Roxii - wspolczuje :(

To Ci znalazlam, mam nadzieje ze sie przyda :

Do 1970 roku więcej niż 80% ciąż pozamacicznych było rozpoznawanych po pęknięciu. Obecnie proporcja ta odwróciła się i ok. 80% z nich rozpoznaje się przed pęknięciem, co wiąże się ze znacznym spadkiem śmiertelności z powodu pęknięcia jajowodu i następowego wstrząsu hipowolemicznego. Zmiana ta jest przede wszystkim spowodowana rozwojem nowych, wysokiej jakości narzędzi diagnostycznych, wymagających jednak szerszej i bardziej wnikliwej oceny w trakcie procesu diagnostycznego. Czas rozpoznania ma w przypadku ciąży pozamacicznej kluczowe znaczenie dla wyboru metody leczenia. Dla rozpoznania ciąży pozamacicznej bardzo ważny jest dokładnie zebrany wywiad, który musi uwzględniać wszystkie szczegóły dotyczące krwawienia i ciąży. Podejrzenie ciąży pozamacicznej jest wskazaniem do wykonania oznaczenia beta-hCGwe krwi matki, dzięki czemu można stwierdzić ciążę już po kilku dniach od zagnieżdżenia jaja. W celu oznaczenia wartości beta-hCG stosuje się obecnie najpopularniejsze testy oparte na metodach radioimmunologicznych pozwalające na czułe i precyzyjne oznaczenie ilościowe. Mniej rozpowszechnione są testy immunoenzymatyczne. Wykrywalność hCG jest specyficznym wskaźnikiem istnienia żywego trofoblastu, a jej poziom ma bezpośredni związek z ilością komórek cytosyncytiotrofoblastycznych. Poziomy hCG wykorzystywane dla określenia wieku prawidłowej ciąży pozwalają ocenić kiedy w badaniu USG powinno pojawić się echo płodu. W ciąży pozamacicznej poziom beta hCG może być niższy niż by należało się spodziewać z oceny czasu zaawansowania ciąży. Wskazane jest wówczas powtórne oznaczenie poziomu po 48 godzinach wraz z ponownym badaniem ultrasonograficznym. Jeżeli wzrost beta hCG po 48 godzinach jest mniejszy niż 66% to rozpoznanie ciąży ektopowej jest bardziej prawdopodobne. Niski poziom beta hCG można obserwować w ciąży ektopowej, która uległa poronieniu z jajowodu lub w której tkanka trofoblastyczna nie jest już zdolna do życia. Wraz z pozostałymi warunkamimoże to być przesłanką do decyzji o postępowaniu wyczekującym. Z koleipoziom beta hCG 1000 mU/ml lub więcej możesygnalizować grożące pęknięcie takiej ciąży.Badanie USG pozwala na wykluczenie ciąży wewnątrzmacicznej oraz często pozwala na stwierdzenie jaja płodowego poza macicą oraz krwi w zagłębieniu odbytniczo-macicznym (zatoka Douglasa). Wykonanie badania ultrasonograficznego przezpochwowego pozwala na dostarczenie pewniejszych danych na temat umiejscowienia ciąży. Często konieczne jest dla rozpoznania lub jego wykluczenia wykonanie badania laparoskopowego polegającego na oglądaniu jamy otrzewnej, jajników, macicy i jajowodów. Laparoskopia diagnostyczna powinna być stosowana szczególnie tam gdzie nietypowy obraz kliniczny nie może być jednoznacznie rozstrzygnięty przezpochwowym badaniem USG. W nie budzących wątpliwości przypadkach potwierdzonej ciąży pozamacicznej decyzja o operacji laparoskopowej lub laparotomii zależy od stanu wydolności krążeniowej i ilości utraconej dotychczas krwi. W przypadku podejrzenia ciążypozamacicznej z rozwijającym się lub rozwiniętym wstrząsem łatwiejsze niż laparoskopia może być wykonanie nakłucia zagłębienia odbytniczo-macicznego przez tylne sklepienie pochwy. Jeśli podczas tego zabiegu wydobywa się krew to prawdopodobne jest rozpoznanie ciąży pozamacicznej natomiast przy braku krwi nie można jej wykluczyć. Wynik uważa się za pozytywny jeżeli zaaspiruje się niekrzepnącą krew, jednak nie upoważnia to do wniosków co do źródła krwawienia gdyż może nim być np. pęknięta torbiel lub pęknięte ciałko żółte. Badanie w moczu poziomu metabolitu progesteronu trzy alfa glukoronidu pregnandiolu (PGD) ma dla rozpoznania ciąży pozamacicznej znaczenie uzupełniające. Dla prawidłowej ciąży wewnątrzmacicznej w pierwszym trymestrze poziom ten przekracza 9 ng/ml. W 80% przypadków tych ciąż poziom jest wyższy niż 15 ng/ml. Stężenie PGD niższe niż 8 ng/ml z 80% dokładnością wskazuje na ciążępozamaciczną lub obumarłą.

Ciąża pozamaciczna

Roxi- Ty biedna jestes- tyle stresow.... Brak słów... Nawet nie wiadomo co o tym myslec? A czy na pewno nie ma szansy na ciąże? Kiedy bedziesz cos wiecej wiedziec? Mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku. Trzymaj sie

Roxii- tulę CIę mooocnooo, normalnie już mi brak słów i mi bardzo przykro dla ciebie jest!!!!!!Najważniejsze teraz żeby Tobie nic nie zagrażało, a z tą betą to rzeczywiście.....nie wiem nawet jak jest pozamaciczna, to powinni to również na USG wykryć- tak mi się wydaję.
Trzymaj się i bądź dzielna, w końcu musi los się odwrócić na pozytywy!!!!!!

Dzieki dziewczyny za pocieszenie, Nostalgia dzieki za artykuł;-)
Lola na normalna ciąze juz chyba raczej szansy nie ma, hormon przyrasta za wolno jak na prawidłowa ciąże, własnie taki zbyt wolny przyrost swiadczy najczęściej o pozamacicznej:-( Tylko nierozumiem dwóch rzeczy, dlaczego nic nie widzieli na usg i dlaczego najpierw hormon spadł a teraz znów idzie do góry.?:baffled: Troche się boje bo w tym artykule co Nostalgia wkleiła jest napisane ze jak hcg jest powyżej 1000 to grozi to pęknięciem a ja dzis miałam 808 do czwartku na bank urośnie ponad 1000:sorry:

Roxi- a kiedy oni maja sie odezwac do Ciebie? Czy masz jakies bóle czy sie zle czujesz? Ja bym na Twoim miejscu jutro do nich zadzwonila i opieprzyla ich , ze to tyle trwa a Ty dalej nic nie wiesz. Przeciez jesli to jest pozamaciczna to juz dawno powinni to widziec na USG.

reklama
Lola w czawrek mam wizytę i usg, czuję się dobrze nic mnie nie boli, nie krwawie ani nie mam plamień. No właśnie nie wiem dlaczego nic na usg nie widać, dziwne to troche, boję się ze ta ciąża jest w jaimś dziwnym miejscu, albo Ci lekarze są jacyś nienormalni w koncu to UK oni często tu popełniają jakieś błędy. Zobaczymy, do czwartu niedaleko, mam nadzieję że coś z tym zrobią i nie każą mi dłuzej czekac, bo oszaleję:sorry:

Do góry