Czesc dziewczyny. Jestem nowa w tym watku, mam do was kila pytan, poniewaz watek ma ponad 16tys stron szukanie odpowiedzi zajmie mi wieki. Rozwazamy z mezem invitro. Stracilismy jedna dzidzie i niestety teraz nie udaje nam sie "zaskoczyc" mimo monitoringow, stymulacji i leczenia. Jestem tym wszystkim zalamana. Czy na poludniu polski mozecie polecic mi lekarza/klinike ktory moglby pomoc? Czy do tego trzeba sie uzbroic w jakies konkretne badania? Czy te ktore posiadam do tej pory nie beda wazne (za wyjatkirm mutacji mthfr bo chyba sa wazne caly czas?)? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam
Witaj!
Po to tu jesteśmy, żeby pomagać sobie nawzajem.
Ja leczę się w Warszawie, więc nie pomogę w wyborze kliniki na południu Polski. Napiszę ci za to jakie badania są potrzebne do in vitro (przynajmniej jakie u nas były robione).
Dla partnera:
Badanie nasienia zrówno jakości jak i ilości (ile jest plemników, czy są dobrze zbudowane i czy są ruchliwe). Nie pamiętam jak długo są te badania ważne.
HIV - ważne 3 miesiące
Grupa krwi - bez terminu ważności
Kariotypy (badanie prawidłowej budowy chromosomów) - bez terminu ważności
Dla ciebie:
HB - antygen (wirusowe zapalenie wątroby typu B) - ważne 3 miesiące
HCV (wirusowe zapalenie wątroby typu C) - ważne 3 miesiące
anty -HBC (nadal wirusowe zapalenie wątroby typu C) - ważne 3 miesiące
Toxoplasmoza IgM i IgG - ważne 3 miesiące
Różyczka IgM i IgG - ważne 3 miesiące
Cytomegalia IgM i IgG - ważne 3 miesiące
WR-VDRL (kiła) - ważne 3 miesiące
Cytologia - ważne 3 miesiące
Biocenoza pochwy - ważne 3 miesiące
Chlamydia - ważne 3 miesiące
HIV - ważne 3 miesiące
Grupa krwi - bez terminu ważności
Kariotypy - bez terminu ważności
Ponadto badanie poziomu hormonów na zlecenie lekarza w odpowiednich fazach cyklu.
Dziewczyny, jeśli o czymś zapomniałam, albo jakieś badania mają inny termin ważności - poprawcie mnie.