reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Czesc dziewczyny. Jestem nowa w tym watku, mam do was kila pytan, poniewaz watek ma ponad 16tys stron szukanie odpowiedzi zajmie mi wieki. Rozwazamy z mezem invitro. Stracilismy jedna dzidzie i niestety teraz nie udaje nam sie "zaskoczyc" mimo monitoringow, stymulacji i leczenia. Jestem tym wszystkim zalamana. Czy na poludniu polski mozecie polecic mi lekarza/klinike ktory moglby pomoc? Czy do tego trzeba sie uzbroic w jakies konkretne badania? Czy te ktore posiadam do tej pory nie beda wazne (za wyjatkirm mutacji mthfr bo chyba sa wazne caly czas?)? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam :)
Witaj!
Po to tu jesteśmy, żeby pomagać sobie nawzajem.

Ja leczę się w Warszawie, więc nie pomogę w wyborze kliniki na południu Polski. Napiszę ci za to jakie badania są potrzebne do in vitro (przynajmniej jakie u nas były robione).

Dla partnera:
Badanie nasienia zrówno jakości jak i ilości (ile jest plemników, czy są dobrze zbudowane i czy są ruchliwe). Nie pamiętam jak długo są te badania ważne.
HIV - ważne 3 miesiące
Grupa krwi - bez terminu ważności
Kariotypy (badanie prawidłowej budowy chromosomów) - bez terminu ważności

Dla ciebie:
HB - antygen (wirusowe zapalenie wątroby typu B) - ważne 3 miesiące
HCV (wirusowe zapalenie wątroby typu C) - ważne 3 miesiące
anty -HBC (nadal wirusowe zapalenie wątroby typu C) - ważne 3 miesiące
Toxoplasmoza IgM i IgG - ważne 3 miesiące
Różyczka IgM i IgG - ważne 3 miesiące
Cytomegalia IgM i IgG - ważne 3 miesiące
WR-VDRL (kiła) - ważne 3 miesiące
Cytologia - ważne 3 miesiące
Biocenoza pochwy - ważne 3 miesiące
Chlamydia - ważne 3 miesiące
HIV - ważne 3 miesiące
Grupa krwi - bez terminu ważności
Kariotypy - bez terminu ważności

Ponadto badanie poziomu hormonów na zlecenie lekarza w odpowiednich fazach cyklu.

Dziewczyny, jeśli o czymś zapomniałam, albo jakieś badania mają inny termin ważności - poprawcie mnie.

Mieszkam w krakowie ale nie wykluczam innych wojewodztw, gdziekolwiek uzyskam pomoc w tym temacie, tam pojade. Kazda cenna wskazowka sie przyda, z gory dziekuje za rady.

reklama
Do góry