reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Niestety chodź bardzo bym chciała nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Dostałaś raczej większą dawkę. ( ja miałam większą ) Dawka zależy od Twojej historii.
Masz krótki protokół z antagonista ja zawsze mam taki .4 razy już to miałam i za każdym razem odpowiedź jest inna.
Przeszłam przez fostipur , gonal , gonal+menopur, i w 4 sam menopur + zawsze orangutan.
Powodzenia

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

O, nowe słówko - antagonista. A co to ma za zadanie? :)

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku

reklama
O, nowe słówko - antagonista. A co to ma za zadanie? :)

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku
Nie jestem najlepsza w rozkladaniu tego na części pierwsze....
W skrócie byś miała piękne jaja A potem piękna różowa osrana pupe koło siebie [emoji3]
Orgalutran zawiera ganireliks, który antagonizuje działanie naturalnego hormonu uwalniającego gonadotropinę (GnRH). GnRH reguluje uwalnianie gonadotropin (FSH i LH). Gonadotropiny odgrywają ważną rolę w ludzkiej płodności i rozrodzie. U kobiet, FSH jest konieczny do wzrostu i rozwoju pęcherzyków w jajnikach. Pęcherzyki zawierają komórki jajowe. LH jest konieczny do uwonienia dojrzałych komórek jajowych z pęcherzyków znajdujących się w jajnikach (owulacja). Orgalutran hamuje działanie GnRH co powoduje zahamowanie uwalniania hormonów - przede wszystkim LH

Ja dziś również betuje 7dpt .- druga weryfikacja. Estradiol i progesteron również wyniki niestety dopiero około 17 , telefon z kliniki wieczorem.,dobrze że jadę do pracy przynajmniej dzień szybciej minie. Bardzo Was proszę o kciuki Jadę serce w dłoni., dusza na ramieniu, żadnych specjalnych objawów.Powodzenia dziewczyny., za Was trzymam również mocne kciuki i oby dzisiejszy dzień przyniósł same dobre wiadomości Ilonka jak u Ciebie.? ? Spokój.? ?

W skrócie byś miała piękne jaja A potem piękna różowa osrana pupe koło siebie [emoji3]
Orgalutran zawiera ganireliks, który antagonizuje działanie naturalnego hormonu uwalniającego gonadotropinę (GnRH). GnRH reguluje uwalnianie gonadotropin (FSH i LH). Gonadotropiny odgrywają ważną rolę w ludzkiej płodności i rozrodzie. U kobiet, FSH jest konieczny do wzrostu i rozwoju pęcherzyków w jajnikach. Pęcherzyki zawierają komórki jajowe. LH jest konieczny do uwonienia dojrzałych komórek jajowych z pęcherzyków znajdujących się w jajnikach (owulacja). Orgalutran hamuje działanie GnRH co powoduje zahamowanie uwalniania hormonów - przede wszystkim LH

Ewunka dobrze Cie widzieć ☺☺kiedy w końcu te bliźniaki..

Nic się nie chwalisz

@bertha
Protokół antagonistyczny. Stwierdzono znamiennie krótszy czas stymulacji w porównaniu do protokołów agonistycznych, mniejsze zużycie gonadotropin, mniejsze koszty, krótszy odstęp między kolejnymi stymulacjami (23,24,25). Nie obserwowano natomiast znamiennych statystycznie różnic w ilości uzyskanych oocytów, odsetka cykli kancelowanych i wskaźnika ciąż, choć występował wyraźny trend na korzyść protokołu antagonistycznego (26,27). Brak jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy protokół ten może stanowić postępowanie standardowe w grupie słabo odpowiadających pacjentek – dane z badań klinicznych są rozbieżne.

W kilku badaniach porównywano skuteczność protokołu antagonistycznego z krótkim protokołem agonistycznym wykazując przewagę protokołu agonistycznego w postaci większej ilości uzyskanych oocytów i wyższego wskaźnika implantacji (38-30). W innych nie stwierdzano różnic w skuteczności obu protokołów (31-35).

Lainas i wsp. z kolei uzyskali wyższy wskaźnik ciąż klinicznych stosując antagonistów GnRH (protokół flexible) w porównaniu do krótkiego protokołu agonistycznego w grupie poor responders (36).

Podobnie, jeśli porównamy wyniki leczenia z długim protokołem agonistycznym to nie otrzymamy jednoznacznej odpowiedzi. W pracy Cheunga i wsp. liczba transferowanych zarodków była znamiennie wyższa po zastosowaniu antagonistów niż w długim protokole. Stwierdzono również trend na korzyść antagonistów pod względem ilości ciąż klinicznych, aczkolwiek w tym parametrze nie uzyskano istotności statystycznej (37). W innych pracach potwierdzono krótszy czas stymulacji i mniejsze zużycie gonadotropin (38,40), większą ilość uzyskanych oocytów i mniejsze ryzyko kancelacji cyklu. Odwrotnie w pracy Sun i Zhu doniesiono o mniejszej ilości uzyskiwanych oocytów w grupie z antagonistą (39). Inni autorzy, jak Tehraninejad i wsp. nie stwierdzali różnic pomiędzy obu typami protokołów (41). Potwierdzają to wyniki dwóch meta-analiz, gdzie jedyną różnicą, jaka osiągnęła znamienność statystyczną, na korzyść antagonistów, była większa ilość uzyskiwanych oocytów (42,43).

Jako ciekawostkę można tu przytoczyć pracę, w której Orvieto i wsp. połączyli ultrakrótki protokół agonistyczny z protokołem antagonistycznym uzyskując wyższą liczbę pobranych oocytów i transferowanych zarodków ze wskaźnikiem ciąż klinicznych na poziomie 14,3% (44).

reklama
Do góry