reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
. Wg amerykańskich badań, bezpieczna dawka wynosi nawet 10000 j.m. dziennie przez kilka miesięcy, aby wyjść z niedoboru, musielibysmy przyjmowac kilkukrotnie więcej, aby zaryzykować toksyczność. Niestety nie dowiemy się o cudownych właściwościach D3 z mediów, gdyż tam aż huczy od reklam leków na wszystko co popadnie. Polecam książkę "Witamina D kluczem do zdrowia". Otworzą Wam się oczy, że zima to wcale nie jest sezon dla grypy i przeziębienia, tylko my mamy niedobory D3. Swoją drogą, wczoraj zrobiłam sobie badanie na 25(OH), czyli witD i pielęgniarka sama zagadywała mnie, że mamy wielki problem z niedoborami, że kiedyś ludzie pracowali w większości na zewnątrz, a teraz w większości w budynkach. Co ciekawe - wit D3 ze słońca dostępna jest tylko z fal UVB, te natomiast docierają do nas tylko od kwietnia do sierpnia i w godzinach 11-14.00, czyli....? Wtedy, kiedy zakazuje nam się ekspozycji na śłońce i kiedy siedzimy w pracy. Wystarczy tylko 15-20min na słońcu w tych godzinach, aby " wyłapać" dawkę ok.20000 wit D3, co jest kompletnie bezpieczne, bo naturalne, ze słońca nigdy nie przedawkujemy D3, gdyż naturalną obroną jest rozpoczęcie procesu opalania. Poczytajcie, na zdrowie i podajcie dalej!

OD DZISIAJ WITAMINA D3

Podpisuje sie pod tym! I chyba dobrze mi zrobiło wygrzanie dupki przed transferem [emoji6]

Hej dziewczyny mam znow kilka pytan :)
Pixi Dixi-ja tez mam teraz antykoncepcje. Pozniej zastrzyki przez 14 dni i wizyta kontrolna. Zobaczymy...

Co proponujecie konkretnie za preparat D3? Zeby suplementowac? Bylam dzis i lakarki, mowila ze mam ciut za malo wit d wiec mam brac. Ale tyle info dzis przyjęłam ze niepamietam juz co to mialam brac :)

Ja biorę solgaru z pipetka

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

hyhy ;)
Chcę jeszcze mojemu M. wcisnąć bo wynika z tego, że sztuką jest przedawkować a na nasienie też wpływa. No i czytałam też, że stosowanie filtrów przeciwsłonecznych powoduje, że już tak łatwo nie pobieramy tych promieni (co jest logiczne). No a przecież coraz częściej się je stosuje.
Wiecie co najchętniej porobiłabym badania na wszystko :p tylko czy potem by mi wystarczyło kasy na in vitro ;)

I wiecie co zauważyłam? Jak zaczęłam suplementować b complex to wydłużyły mi się cykle o 2-3 dni i nie wiem czy to wpływ wit.b czy to już starość ;)
Enzymy metabolizujące witaminę D i jej produkty oraz receptory tych związków są obecne w jądrach, nasieniowodach, prostacie oraz plemnikach – witamina D jest ważnym związkiem sygnałowym odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie spermatogenezy. Najprawdopodobniej wpływa także na dojrzewanie plemników i endokrynną funkcję jąder (wspomaga produkcję testosteronu). Pojawia się coraz więcej prac naukowych wskazujących na to, że witamina D działa korzystnie na ruchliwość, liczbę i morfologię plemników.

Mój M też juz jest biedny kolejne leki dostanie od żonki na kolacje

Dziękuję za wyjaśnienie. Ale od czego zależy to jaki protokół dotyczyłby mnie? U nas jest średnie nasienie męża i kiepsko rosnące pęcherzyki u mnie.

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Prawdopodobnie długi jeśli masz problem z pęcherzykami, ale to lekarz dobierze jego zdaniem najlepszy dla Ciebie [emoji12]

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

Hej dziewczyny mam znow kilka pytan :)
Pixi Dixi-ja tez mam teraz antykoncepcje. Pozniej zastrzyki przez 14 dni i wizyta kontrolna. Zobaczymy...

Co proponujecie konkretnie za preparat D3? Zeby suplementowac? Bylam dzis i lakarki, mowila ze mam ciut za malo wit d wiec mam brac. Ale tyle info dzis przyjęłam ze niepamietam juz co to mialam brac :)
Ja mam w domu 4000 j firma polski lek sa. dobry też chyba jest ten molekin ale on ma 2000 j teraz już z neta wiem wszytko o witaminie d

Ja mam dlugi protokol ze wzgledu na torbiel endometrialną i dwie nieudane inseminacje. Lekarka powiedziała mi ze trzeba mnie wyciszyc najpierw :)
Co do wit D-biore femibion-kwas foliowy ale ma tez wit d3 (800). Myslicie ze dokupic osobno D i brac?
I pytanko-czy na prolaktyne trzeba usc na czczo?

Ja mam dlugi protokol ze wzgledu na torbiel endometrialną i dwie nieudane inseminacje. Lekarka powiedziała mi ze trzeba mnie wyciszyc najpierw :)
Co do wit D-biore femibion-kwas foliowy ale ma tez wit d3 (800). Myslicie ze dokupic osobno D i brac?
I pytanko-czy na prolaktyne trzeba usc na czczo?
Ja zawsze szłam na czczo rano i z tego co się orientuję to właśnie tak trzeba. Ponadto powinno się być wyspanym, niezestresowanym, nie uprawiać seksu i nie stymulować sutków. Lekarz jeszcze mówił, żeby wieczorem przed badaniem się nie objadać ;). W necie znajdziesz info jak przygotować się do badania. No i mi jeszcze mówił, żebym wykonała obojętnie, w którym dniu cyklu tylko nie podczas krwawienia. No i dwa razy wyszła ponad normę :/

reklama
Do góry