reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
. Wg amerykańskich badań, bezpieczna dawka wynosi nawet 10000 j.m. dziennie przez kilka miesięcy, aby wyjść z niedoboru, musielibysmy przyjmowac kilkukrotnie więcej, aby zaryzykować toksyczność. Niestety nie dowiemy się o cudownych właściwościach D3 z mediów, gdyż tam aż huczy od reklam leków na wszystko co popadnie. Polecam książkę "Witamina D kluczem do zdrowia". Otworzą Wam się oczy, że zima to wcale nie jest sezon dla grypy i przeziębienia, tylko my mamy niedobory D3. Swoją drogą, wczoraj zrobiłam sobie badanie na 25(OH), czyli witD i pielęgniarka sama zagadywała mnie, że mamy wielki problem z niedoborami, że kiedyś ludzie pracowali w większości na zewnątrz, a teraz w większości w budynkach. Co ciekawe - wit D3 ze słońca dostępna jest tylko z fal UVB, te natomiast docierają do nas tylko od kwietnia do sierpnia i w godzinach 11-14.00, czyli....? Wtedy, kiedy zakazuje nam się ekspozycji na śłońce i kiedy siedzimy w pracy. Wystarczy tylko 15-20min na słońcu w tych godzinach, aby " wyłapać" dawkę ok.20000 wit D3, co jest kompletnie bezpieczne, bo naturalne, ze słońca nigdy nie przedawkujemy D3, gdyż naturalną obroną jest rozpoczęcie procesu opalania. Poczytajcie, na zdrowie i podajcie dalej!

OD DZISIAJ WITAMINA D3

Podpisuje sie pod tym! I chyba dobrze mi zrobiło wygrzanie dupki przed transferem [emoji6]

Hej dziewczyny mam znow kilka pytan :)
Pixi Dixi-ja tez mam teraz antykoncepcje. Pozniej zastrzyki przez 14 dni i wizyta kontrolna. Zobaczymy...

Co proponujecie konkretnie za preparat D3? Zeby suplementowac? Bylam dzis i lakarki, mowila ze mam ciut za malo wit d wiec mam brac. Ale tyle info dzis przyjęłam ze niepamietam juz co to mialam brac :)

Ja biorę solgaru z pipetka

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

hyhy ;)
Chcę jeszcze mojemu M. wcisnąć bo wynika z tego, że sztuką jest przedawkować a na nasienie też wpływa. No i czytałam też, że stosowanie filtrów przeciwsłonecznych powoduje, że już tak łatwo nie pobieramy tych promieni (co jest logiczne). No a przecież coraz częściej się je stosuje.
Wiecie co najchętniej porobiłabym badania na wszystko :p tylko czy potem by mi wystarczyło kasy na in vitro ;)

I wiecie co zauważyłam? Jak zaczęłam suplementować b complex to wydłużyły mi się cykle o 2-3 dni i nie wiem czy to wpływ wit.b czy to już starość ;)
Enzymy metabolizujące witaminę D i jej produkty oraz receptory tych związków są obecne w jądrach, nasieniowodach, prostacie oraz plemnikach – witamina D jest ważnym związkiem sygnałowym odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie spermatogenezy. Najprawdopodobniej wpływa także na dojrzewanie plemników i endokrynną funkcję jąder (wspomaga produkcję testosteronu). Pojawia się coraz więcej prac naukowych wskazujących na to, że witamina D działa korzystnie na ruchliwość, liczbę i morfologię plemników.

Mój M też juz jest biedny kolejne leki dostanie od żonki na kolacje

Dziękuję za wyjaśnienie. Ale od czego zależy to jaki protokół dotyczyłby mnie? U nas jest średnie nasienie męża i kiepsko rosnące pęcherzyki u mnie.

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Prawdopodobnie długi jeśli masz problem z pęcherzykami, ale to lekarz dobierze jego zdaniem najlepszy dla Ciebie [emoji12]

I IVF Invimed Wro,11.16-punkcja,Hiperka,21.01.17 crio

Hej dziewczyny mam znow kilka pytan :)
Pixi Dixi-ja tez mam teraz antykoncepcje. Pozniej zastrzyki przez 14 dni i wizyta kontrolna. Zobaczymy...

Co proponujecie konkretnie za preparat D3? Zeby suplementowac? Bylam dzis i lakarki, mowila ze mam ciut za malo wit d wiec mam brac. Ale tyle info dzis przyjęłam ze niepamietam juz co to mialam brac :)
Ja mam w domu 4000 j firma polski lek sa. dobry też chyba jest ten molekin ale on ma 2000 j teraz już z neta wiem wszytko o witaminie d

Ja mam dlugi protokol ze wzgledu na torbiel endometrialną i dwie nieudane inseminacje. Lekarka powiedziała mi ze trzeba mnie wyciszyc najpierw :)
Co do wit D-biore femibion-kwas foliowy ale ma tez wit d3 (800). Myslicie ze dokupic osobno D i brac?
I pytanko-czy na prolaktyne trzeba usc na czczo?

Ja mam dlugi protokol ze wzgledu na torbiel endometrialną i dwie nieudane inseminacje. Lekarka powiedziała mi ze trzeba mnie wyciszyc najpierw :)
Co do wit D-biore femibion-kwas foliowy ale ma tez wit d3 (800). Myslicie ze dokupic osobno D i brac?
I pytanko-czy na prolaktyne trzeba usc na czczo?
Ja zawsze szłam na czczo rano i z tego co się orientuję to właśnie tak trzeba. Ponadto powinno się być wyspanym, niezestresowanym, nie uprawiać seksu i nie stymulować sutków. Lekarz jeszcze mówił, żeby wieczorem przed badaniem się nie objadać ;). W necie znajdziesz info jak przygotować się do badania. No i mi jeszcze mówił, żebym wykonała obojętnie, w którym dniu cyklu tylko nie podczas krwawienia. No i dwa razy wyszła ponad normę :/

reklama
Do góry