reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Zamiast wkładać kasę w IUI zróbcie in vitro od razu.
Ja byłam taka głupia tylko 7 tyś. wydalam a za 6500 cała procedurę in vitro zrobiłam. Jeżeli chodzi o nasienie do IUI i in vitro za każdym razem miałam mrożone, mąż w trasie przez 26 dni w miesiącu.
Ja też uważam że nie ma sensu inseminacja strata czasu i pieniedzy

reklama
. Wg amerykańskich badań, bezpieczna dawka wynosi nawet 10000 j.m. dziennie przez kilka miesięcy, aby wyjść z niedoboru, musielibysmy przyjmowac kilkukrotnie więcej, aby zaryzykować toksyczność. Niestety nie dowiemy się o cudownych właściwościach D3 z mediów, gdyż tam aż huczy od reklam leków na wszystko co popadnie. Polecam książkę "Witamina D kluczem do zdrowia". Otworzą Wam się oczy, że zima to wcale nie jest sezon dla grypy i przeziębienia, tylko my mamy niedobory D3. Swoją drogą, wczoraj zrobiłam sobie badanie na 25(OH), czyli witD i pielęgniarka sama zagadywała mnie, że mamy wielki problem z niedoborami, że kiedyś ludzie pracowali w większości na zewnątrz, a teraz w większości w budynkach. Co ciekawe - wit D3 ze słońca dostępna jest tylko z fal UVB, te natomiast docierają do nas tylko od kwietnia do sierpnia i w godzinach 11-14.00, czyli....? Wtedy, kiedy zakazuje nam się ekspozycji na śłońce i kiedy siedzimy w pracy. Wystarczy tylko 15-20min na słońcu w tych godzinach, aby " wyłapać" dawkę ok.20000 wit D3, co jest kompletnie bezpieczne, bo naturalne, ze słońca nigdy nie przedawkujemy D3, gdyż naturalną obroną jest rozpoczęcie procesu opalania. Poczytajcie, na zdrowie i podajcie dalej!

OD DZISIAJ WITAMINA D3
hyhy ;)
Chcę jeszcze mojemu M. wcisnąć bo wynika z tego, że sztuką jest przedawkować a na nasienie też wpływa. No i czytałam też, że stosowanie filtrów przeciwsłonecznych powoduje, że już tak łatwo nie pobieramy tych promieni (co jest logiczne). No a przecież coraz częściej się je stosuje.
Wiecie co najchętniej porobiłabym badania na wszystko :p tylko czy potem by mi wystarczyło kasy na in vitro ;)

I wiecie co zauważyłam? Jak zaczęłam suplementować b complex to wydłużyły mi się cykle o 2-3 dni i nie wiem czy to wpływ wit.b czy to już starość ;)

Hej dziewczyny mam znow kilka pytan :)
Pixi Dixi-ja tez mam teraz antykoncepcje. Pozniej zastrzyki przez 14 dni i wizyta kontrolna. Zobaczymy...

Co proponujecie konkretnie za preparat D3? Zeby suplementowac? Bylam dzis i lakarki, mowila ze mam ciut za malo wit d wiec mam brac. Ale tyle info dzis przyjęłam ze niepamietam juz co to mialam brac :)

Może głupie pytanie, ale co to jest krótki protokół?

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Długi protokół

Podczas długiego protokołu pacjentka w poprzedającym cyklu przyjmuje tabletki antykoncepcyjne (do 20 dnia cyklu). Następnie lekarz włącza tzw. analogi. Analogi to leki tłumiące przysadkę mózgową i własną czynność hormonalną pacjentki, np. Diphereline lub Decapeptyl. Po 2-3 tygodniach dodatkowo pacjenka dostanie gonadotropiny, które spowodują wzrost pęcherzyków jajnikowych (np. Gonal F, Menopur). Pod koniec długiego protokołu (podobnie jak pozostałych protokołach), gdy część pęcherzyków ma wielkość dochodzącą do 20 mm, pacjetka przyjmuje zastrzyk wyzwalający owulację (np. Pregynl lub Ovitrelle).

Krótki protokół

Krótki protokół zaczyna się w 2 dniu cyklu, kiedy to pacjentka dostanie analog tłumiący przysadkę mózgową i własną czynność hormonalną (np. Diphereline lub Decapeptyl). Kolejnego dnia lekarz włączy gonadotropiny powodujące wzrost pęcherzyków jajnikowych (np. Gonal F, Menopur). Podobie jak w poprzednim protokole, gdy lekarz podczas kontroli zauważy w badaniu USG dojrzewające pęcherzyki, zleci zastrzy wyzwalający owulację (np. Pregynl lub Ovitrelle)

Hej dziewczyny mam znow kilka pytan :)
Pixi Dixi-ja tez mam teraz antykoncepcje. Pozniej zastrzyki przez 14 dni i wizyta kontrolna. Zobaczymy...

Co proponujecie konkretnie za preparat D3? Zeby suplementowac? Bylam dzis i lakarki, mowila ze mam ciut za malo wit d wiec mam brac. Ale tyle info dzis przyjęłam ze niepamietam juz co to mialam brac :)
Ja caly czas biore vigantoletten 1000

Długi protokół

Podczas długiego protokołu pacjentka w poprzedającym cyklu przyjmuje tabletki antykoncepcyjne (do 20 dnia cyklu). Następnie lekarz włącza tzw. analogi. Analogi to leki tłumiące przysadkę mózgową i własną czynność hormonalną pacjentki, np. Diphereline lub Decapeptyl. Po 2-3 tygodniach dodatkowo pacjenka dostanie gonadotropiny, które spowodują wzrost pęcherzyków jajnikowych (np. Gonal F, Menopur). Pod koniec długiego protokołu (podobnie jak pozostałych protokołach), gdy część pęcherzyków ma wielkość dochodzącą do 20 mm, pacjetka przyjmuje zastrzyk wyzwalający owulację (np. Pregynl lub Ovitrelle).

Krótki protokół

Krótki protokół zaczyna się w 2 dniu cyklu, kiedy to pacjentka dostanie analog tłumiący przysadkę mózgową i własną czynność hormonalną (np. Diphereline lub Decapeptyl). Kolejnego dnia lekarz włączy gonadotropiny powodujące wzrost pęcherzyków jajnikowych (np. Gonal F, Menopur). Podobie jak w poprzednim protokole, gdy lekarz podczas kontroli zauważy w badaniu USG dojrzewające pęcherzyki, zleci zastrzy wyzwalający owulację (np. Pregynl lub Ovitrelle)
Dziękuję za wyjaśnienie. Ale od czego zależy to jaki protokół dotyczyłby mnie? U nas jest średnie nasienie męża i kiepsko rosnące pęcherzyki u mnie.

Napisane na SM-J710F w aplikacji Forum BabyBoom

Wiecie co mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które miały za wysoką prolaktynę. Czy oprócz brania leków miałyście rezonans celowany na przysadkę, zeby zobaczyć czy jest guz?

reklama
Do góry