reklama
Hooope86
Fanka BB :)
Masz cierpliwość Roksii, ja sie nie doczekałam od niej wiadomości [emoji12] sama zadzwoniłam
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
bertha
Szkoda, ze ja tego nie wiedzialam jak bylam w ciazy i serduszko się zatrzymało...Witaj! Ja w pierwszej ciazy miałam ogromnego krwiaka 6cm. Każdy ruch mógł spowodować jego przesunięcie i odklejenie łożyska . Leżałam plackiem do 12 tyg. Na siusiu jak wstawałam to podtrzymywałam sie ławy żeby nie napinać mięśni brzucha. Wylezalam , krwiak sie wchłonął a dziś mam cudna córeczkę . Tak ze zalecam leżenie plackiem .
Zajrzyj na wątek Poronienia nawykowe, tam jest duzo dziewczyn ktore sie szczepią, i w Łodzi i w Krakowie.Cześć dziewczyny. Dlugo mnie tu nie bylo, jakoś źle znioslam 3 podejście do in vitro czytając forum bo caly czas żyłam w stresie. Obecnie jestem po czwartym in vitro. Przed nim miałam konsultacje immunologiczna. Moje allo mlr wynosi tylko 3. Z lekarzem prowadzącym doszlismy do wniosku ze zobaczymy ile bedzie zarodkow i w tedy podejmiemy decyzhe czy robimy transfer czy sie szczepimy. Przy moich wcześniejszych probach 2 i 3 pobrano tylko 3 komorki a tym razem 30 w tym 21 dojrzalych. Cześć zamrozilismy część zaplodnilismy. Miałam 5 zarodkow ktore zostaly zamrozonr w 3 dobie. Z obawy przed hiperstymulacja trsnsfer byl.odroczony. podano mi 2 piekne zarodku 8a i 8b. Bylam pewna ze sie uda no bo przeciez jak przy takich zarodkach mozr sie nie udac, byłam spokojna, wyluxowans. Niestety sie nie udalo wynik odebrałam w piatek. Teraz przedemna szczepienia z krwi meza. Czy ktoras z was się szczepila, z jakim skutkiem? Teraz zdecydowalismy sue na program 2+1 czyli mam jeszcze 3 zarodki a potem ewentualnie jeszcze 2 pelnr programy ale jakos sil coraz mniej. Każda kolejna porazka boli coraz bardziej. Immunolog poleca mi do szczepienia Łódź. Z uwagi na odległość od mojego miejsca zamieszkania zdecyduje się na krakow
Jakie to są tabletki ułatwiające implantacje?Teraz przed tym transferem mialam 2 wlewy z intralipidu. Po transferze 3x2 lutinsun, frsgmin, estrofem i encorton 10mg plis do tego brałam tabletki ułatwiające implantacje zarodka, magnez i kwas foliowy i nospe
Koniczyna82
Dziewczyny które miały krio na naturalnym cyklu brałyście może encorton i acard ? jesli tak to w jakich dawkach bo wizyte mam dopiero 13 lutego w 10 dc mam nadzieje że nie z puzno? jak na cykl naturalny
Hej, ja właśnie podchodzę na naturalnym. Biorę jedno i drugie od 2dc (A.-75, E.-5) przy poprzednim crio miałam na sztucznym, acard tez brałam od początku a Encorton od 12dc bo chyba zapomniał mi wczesniej wypisać. Ale wiem, ze w niektórych klinikach nie dają tego wcale a w innych na kilka dni przed transferem albo nawet dzień przed.
Acard jest bez recepty skład ma taki jak 1/5 aspiryny wiec mozesz ewentualnie napisać do lekarza czy nie zabrania i jeść go sobie od razu. Ja mam żylaki i myśle czy nie zostawić go sobie nawet jak podejście sie nie powiedzie tak po prostu, oczywiście zapytam lekarzy.
Koniczyna82
Oj, z tą witaminą A to bym uważała...Suplementacja dla kobiety (na ładne komóreczki i większe szanse na zagnieżdzenie
Witamina A Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, usuwa wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem (w tym komórki jajowe). Zapewnia również prawidłowy rozwój płodu, gdyż jest niezbędna do wzrostu kości i zawiązków zębów. Ponadto wspomaga proces zapłodnienia, gdyż chroni przed wchłonięciem się zarodka w macicy, a u mężczyzn wpływa na proces spermatogenezy, czyli produkcji plemników
- KoQ10 (ubichinol) 100mg (1x1) Może wpływać na spowolnienie spadku rezerwy jajnikowej, prawidłowy rozwój oocytów oraz zmniejszenie zaburzeń genetycznych w komórkach jajowych. Poziom CoQ10 w płynie pęcherzykowym koreluje z dojrzewaniem oocytów i późniejszym rozwojem zarodka w czasie procedur IVF. Kobiety po 30 r.ż. które codziennie przyjmują ubichinol produkują więcej dojrzałych komórek jajowych i mają zdrowsze zarodki.
- Witamina E 400mg (3x1) Opóźnia proces starzenia się (dotyczy to także komórek jajowych). Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie ma dobroczynny wpływ na owulację, rozwój komórek płciowych oraz zarodka. Witamina E odpowiada też za odpowiednią budowę endometrium. Uważa się że witamina E pomaga uniknąć poronień.
- Dhea 50mg (1x1) lub 25mg (2x1) To hormon, który stymuluje produkcję testosteronu i estrogenów (dostępny bez recepty). U kobiet działa jako prekursor do estradiolu. Ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie jajników u kobiet ze zmniejszoną rezerwą jajnikową. Może stanowić przydatną terapię, opóźniającą efekty starzenia jajników. W związku z tym, może on odgrywać rolę podczas zapłodnienia IVF jako środek wspomagający, który poprawia odpowiedź jajników u kobiet ze zmniejszoną rezerwą jajnikową i w leczeniu przedwczesnej niewydolności jajników. DHEA stymuluje wzrost i rozwój pęcherzyków jajnikowych. Ostatnio dowiedziałam się, że dhea może zmniejszyć poziom FSH u kobiet z wynikiem powyżej normy. Suplementowanie dhea powinno być poprzedzone zbadaniem jego zawartości we krwi i najlepiej skonsultowane z lekarzem.
- Witamina D3 (2000-10000 j)+ K2 MK-7 (100mcg) Witamina D ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania endometrium i jajników. Kobiety o dostatecznym poziomie witaminy D mogą mieć większe szanse na produkcję wysokiej jakości komórek jajowych oraz większe szanse na uzyskanie ciąży. Witamina D może wspomagać zarówno dojrzewanie komórek jajowych wysokiej jakości, jak też implantację zarodków w macicy. Stężenie 25(OH)D we krwi jest także skorelowane ze skutecznością hormonalnej stymulacji jajeczkowania, również u kobiet przygotowywanych do zapłodnienia metodą in vitro.
- Kwas foliowy 0,4mg (1x1) Jest szczególnie ważny podczas ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i zapobiega jego wadom. Jednak związek ten jest istotny dla obojga rodziców także na etapie starania się o dziecko, gdyż jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego: warunkuje powstawanie w szpiku czerwonych ciałek krwi, a zatem wpływa na dotlenienie tkanek. Od niego zależy też wzrost i podział wszystkich komórek organizmu (w tym komórek jajowych).
- Witaminy z grupy B, (1x1). Przy homocysteinie >=10 dobrze jest brać preparat z B6,B9,B12, który ją zbije, np. Prewenit Intensive lub B12 forte Olimp.
- Selen 200mcg (1x1) Ważny jest dla rozwoju zdrowych pęcherzyków jajnikowych, może stwarzać zdrowe środowisko dla komórki jajowej.
- Jod 200mcg (1x1) Jod organiczny z natury (np. kelp z alg) i nieorganiczny (np. jodek potasu) Konieczny jest dla zdrowej tarczycy (przy nadczynności) i zdrowych jajników. Bezpieczniej brać jod nieorganiczny (np. płyn Lugola; Jodit) ponieważ organiczny łatwo można przedawkować. Jest konieczny do utrzymania właściwego poziomu hormonów, również płciowych, a jego niedobór powoduje zachwiania hormonalne i wole tarczycy.
- Witamina C (2x1 lub 1x1 po płaskiej łyżeczce wymieszanej np. ze świeżym sokiem owocowym) Jest antyoksydantem. Dzięki witaminie C organizm szybciej się regeneruje i wolniej starzeje. Dotyczy to także komórek jajowych.
- Magnez (dziennie do 400mg jonów magnezu, podzielić na 2-3 mniejsze dawki) Szczególnie ważny po transferze, ponieważ zapobiega skurczom w macicy, pozwalając zarodkowi na bezproblemową implantację.
Koniczyna82
Uf, bo sie przestraszyłam naprawdę. Nawet nie że koszt ale naprawdę za dużo tego. A jak będziesz przewitaminizowana takim retinolem to to może byc niebezpieczne dla płodu. Wit A jest teratogenne, w ciazy nie wolno nawet zabiegu na retinoidach na twarzyczkę sobie zrobić.A zapomniałam napisać żebyście mnie nie brały za wariatkę, bo nie zamierzam zamowic tych wszystkich suplementów [emoji12]
Chciałam zobaczyc jaki to koszt.
Wiem ze i z witaminami można przesadzić i efektu żadnego nie bedzie
ema51
Hej... Juz po "polówkowym" i odetchnelam z ulgą
Wg pana dr wszystko co dalo sie zobrazowac - a udalo sie obejrzec wszystko co potrzebne bo maluch slodko spal - jest dobrze
Nasz malutki chlopczyk ma ok 490g wyprzedza z wymiarami troche wyliczenia z om - o jakis tydzien srednio.
Stopka np. ma juz 4 cm
Przeplywy w normie nie wroza nadcisnienia ani hipertrofii ktora straszyly wyniki pappy...
Zycze wszystkim takich uspokajajacych wiesci
Milego dnia
Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom
Wg pana dr wszystko co dalo sie zobrazowac - a udalo sie obejrzec wszystko co potrzebne bo maluch slodko spal - jest dobrze
Nasz malutki chlopczyk ma ok 490g wyprzedza z wymiarami troche wyliczenia z om - o jakis tydzien srednio.
Stopka np. ma juz 4 cm
Przeplywy w normie nie wroza nadcisnienia ani hipertrofii ktora straszyly wyniki pappy...
Zycze wszystkim takich uspokajajacych wiesci
Milego dnia
Napisane na LG-K420 w aplikacji Forum BabyBoom
Koniczyna82
Roksi, przykro mi. Ale nie możesz myślec, ze nie masz szans, wiele dziewczyn jest w ciazy z 3 dniowych zarodków. Mi lekarz od razu powiedział, ze z 6 zapłodnionych jak będą 4 zarodki to jest super wynik. Do 5 dnia na szkle naprawdę miał które dotrwają.No i lipa znowu płacz nic nie przetrwało! zostały mi tylko dwa 3 dniowe wiem, że.juz nie ma szans na zajście przy pierwszym razem mam ochotę zrezygnować bo wiem, że nic z tego nie będzie
A u ciebie było IMSI w końcu czy ICSI?
A hodowle juz przerwano, była degradacja? Bo moje sie zatrzymały w rozwoju i w 5 dniu zapowiadało sie na kaszanę ale potrzymali dzień dłużej i cześć z nich ruszyła i przekształciła sie w piękne blastki
Ostatnia edycja:
reklama
zanetaanna
No i lipa znowu płacz nic nie przetrwało! zostały mi tylko dwa 3 dniowe wiem, że.juz nie ma szans na zajście przy pierwszym razem mam ochotę zrezygnować bo wiem, że nic z tego nie będzie
Ściskam Cie mocno [emoji173][emoji173][emoji173] pamiętaj , co nas nie zabije to nas wzmocni . Odpocznij chwile , wypłacz swoje i do boju .
Ja za godzinę mogę zadzwonić w sprawie wyniku ... jednak moje przeczucie nic dobrego mi nie podpowiada .
U mnie juz łącznie trzy porażki wiec zaczynam byc przyzwyczajona tych okropnych emocji ...
Podziel się: