reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Przeziebienie w ciazy

Konsultacja: prof. dr hab. n. med. Violetta Skrzypulec-Plinta, ginekolog, położnik, endokrynolog, kier. Kat. Zdrowia Kobiety Wydz. Opieki Zdrowotnej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

Z drobnego przeziębienia możesz wyleczyć się sama pod warunkiem, że zareagujesz natychmiast, gdy tylko pojawią się pierwsze objawy. Im szybciej zaczniesz działać, tym większa szansa na powstrzymanie infekcji. Jeśli nie masz gorączki, nie musisz leżeć plackiem w łóżku. Powinnaś natomiast zwolnić obroty, bo wypoczęty organizm lepiej radzi sobie z wirusami. W ciąży bez konsultacji z lekarzem nie powinnaś stosować żadnych lekarstw. Niektóre preparaty dostępne bez recepty, środki ziołowe i homeopatyczne granulki mogą mieć poważne skutki uboczne dla rosnącego w twoim brzuchu dziecka. Szczególnie jeśli będą zażywane w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy kształtują się wszystkie narządy płodu. Poniżej szczegółowe informacje o tym, jakie kuracje można stosować bezpiecznie na katar, kaszel, ból gardła, gorączkę i grypę.

PRZEZIĘBIENIE
Dokucza ci ból głowy, z nosa kapie, w gardle zamieszkało stado os - jak możesz sobie ulżyć, by nie zaszkodzić dziecku? Czy istnieją leki w pełni bezpieczne, nie stwarzające żadnych zagrożeń dla zdrowia i życia maluszka, którego nosisz w swoim łonie?

Lekarstwa zawsze w porozumieniu z lekarzem. Trzymaj się zasady - w ciąży nie stosuje się żadnych leków bez porozumienia z lekarzem, nawet jeśli to krople do nosa czy witaminy. One również mogą mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka, szczególnie w pierwszym trymestrze, gdy kształtują się organy wewnętrzne dziecka, mózg i kończyny.

Domowe leczenie. Możesz zastosować je jako pierwsze, a jeśli babcine sposoby nie zadziałają, wtedy udaj się do lekarza pierwszego kontaktu. Jeśli czujesz, że zaczyna cię brać choroba, zostań w domu. Możesz się położyć, dużo odpoczywaj - to czas na odrobienie zaległości książkowych czy na robótki ręczne. Nie bierz się za sprzątanie czy porządki w szafach. Gdy nie masz siły czytać, po prostu śpij.

W razie gorączki zapakuj się pod kołdrę, zaparz sobie herbatę z lipy; nie dodawaj soku z malin, bo wzmaga on działanie skurczów macicy. Jeżeli gorączka podskoczy powyżej 38 stopni, obniżaj ją - wysoka jest niebezpieczna dla dziecka; weź chłodną, ale nie lodowatą kąpiel. Możesz przygotować specjalną herbatę na przeziębienie, zawierającą dużą ilość witaminy C - łyżeczkę utartego imbiru, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu i kawałek cynamonu zalej gorącą wodą. Pij także soki cytrusowe i herbatę z cytryną - to witamina C w czystej postaci.

W razie przedłużającej się gorączki (ponad 3 dni) idź do lekarza.

KATAR
Pamiętaj o nawilżaniu śluzówek - suche powietrze zaostrza pieczenie i ból gardła, a nos się zatyka, utrudniając swobodne oddychanie. Pij dużo wody, wietrz i nie przegrzewaj mieszkania. Optymalna temperatura w domu to 20 stopni. Gdyby ci było chłodno, lepiej załóż dodatkową bluzę czy polar, ale nie podwyższaj temperatury powietrza w domu.

Przy infekcji kataralnej pomocne mogą być inhalacje z wody z dodatkiem soli kuchennej. Przygotuj miskę z gorącą wodą z solą i nachyl się nad nią, przykrywając głowę ręcznikiem, i głęboko oddychaj około 10 minut. Inhalacje odblokowują nos, ułatwiają oddychanie i dają ulgę w bólach głowy i zatok. Możesz ewentualnie nawilżać śluzówkę nosa roztworem soli morskiej w sprayu (Sterimar, Marimer), a okolice nosa smaruj maścią majerankową.

Często wydmuchuj nos, a zużyte chusteczki od razu wyrzucaj, najlepiej do toalety.

BÓL GARDŁA
- Moi dziadkowie na drapanie w gardle stosowali syrop z cebuli - mówi Ania, mama Kuby i Zosi. Piłam go kilka razy na dzień, po łyżce. Do tej pory swoją rodzinę leczę tym sposobem - wspomina Ania. Posiekaj dwie cebule, zasyp je dwiema łyżkami cukru i poczekaj godzinę, aż cebula puści sok. Możesz też na bolące gardło pić mleko z miodem i masłem, pamiętaj tylko, by mleko nie było bardzo gorące, ponieważ wysoka temperatura niweluje działanie miodu.

Ból złagodzą płukanki - napar z szałwii, roztwór soli kuchennej czy sody oczyszczonej.

Gdyby ból przedłużał się i towarzyszyła mu gorączka, ewentualnie przykry zapach z ust, koniecznie odwiedź lekarza - być może masz anginę.

KASZEL
Przeziębieniu i bólowi gardła często towarzyszy kaszel. Jest on niebezpieczny dla dziecka, ponieważ może spowodować przedwczesne skurcze macicy, a co za tym idzie - poród. Jeśli zatem kaszel jest silny i częsty, skontaktuj się z lekarzem.

Gdyby kaszel pojawiał się rzadko, możesz zastosować niektóre domowe sposoby leczenia - w zależności od rodzaju kaszlu.

• Suchy kaszel pojawia się zwykle na początku choroby, jest męczący. W tym wypadku przygotuj napar z prawoślazu i lukrecji - działają one przeciwzapalnie i łagodzą bolące gardło. Połóż się też do łóżka - ciepło wspomaga produkcję śluzu, więc suchy kaszel winien się szybko przekształcić w mokry.
  • Mokry kaszel wymaga zastosowania czosnku uważanego za naturalny antybiotyk. Możesz też zastosować opisany wyżej syrop z cebuli.
Gdy infekcja się kończy, a ty czujesz się lepiej i nie gorączkujesz, wyjdź na półgodzinny spacer. Chłodne, świeże powietrze odetka zatkany nos. Nadal pij dużo płynów z witaminą C, jedz czarne porzeczki, natkę pietruszki, szczypiorek (mają sporo witaminy C), dużo warzyw i owoców.

Pamiętaj - jeśli cokolwiek w twoim stanie zdrowia cię niepokoi albo nie jesteś pewna, czy domowe sposoby leczenia są bezpieczne, skontaktuj się z lekarzem - zbada cię, osłucha, sprawdzi stan zdrowia maluszka i zapisze stosowną kurację.

reklama
a jak sie ogolnie czujesz? bo u mnie piersi ogromne mimo tego ze normalnie za male tez nie sa a poza tym wieczorami odczuwam cos w podbrzuszu ale nie mocne tylko delikatne uczucie.

W pazdzierniku jak sie nie udalo to mialam ogromny bol w podbrzuszu.

A jak u Was dziewczyny co sa w okolicy 9/10 dpt?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

U mnie zarówno po punkcji, jak i po transferze było ciężko. Piersi, podbrzusze obolałe, miednica ciężka i ogólne rozbicie. Lekarz stwierdził jednak, że to normalne po zestawie leków jak clexane, prolutex, acard no i luteina z estrofemem. A któraś z Was miała też plamienia?

Bertho, w PGS dowiesz się,mecze zarodki nie maja zaburzeń w liczbie chromosomów. To są najczęstsze przypadkowe wady genetyczne, kiedy wyprodukuje się wadliwy genetycznie plemnik albo komórka jajowa. O mutacjach monogenowych nie dowiesz się nic. Natomiast można robić zupełnie inne badanie pod kontem konkretnej mutacji punktowej. Każda jedna kosztuje mniej więcej tyle co skaning chromosomów. Robią je osoby z obciążeniem genetycznym w rodzinie. Dziedzicznym.

A masz jakiś powód by myśleć o badaniach genetycznych zarodka? Ja robiłam, bo w poprzedniej ciąży dziecko miało trisomię i po prostu się bałam.

PGS 5 blastek, 4 zdrowe, podchodzę do pierwszego transferu.
nie mamy w rodzinie żadnych przypadków (o ktorych wiem) wad genetycznych. Kariotypow nie badaliśmy. Jedynie wychodze z założenia ze jak juz decyduje sie na taka metodę jak ivf to chciałabym miec pewność ze dzidzia bedzie zdrowa.
Czyli dla mnie najwyżej PGS sie przyda bo do PGD nie mam podstaw.

Czyli masz endometrioze. ?

Nie. Torbiel była pęcherzykowa, tylko wypełniła sie krwią pewnie po pękniętym naczynku. Nie mam żadnych ognisk endometriozy.

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku

Dziewczyny u Mnie kolejna porażka znowu zaczęłam plamić. Nie mam już mrozakow wykorzystałam wszystkie 4 zarodki bardzo dobre i nic . Niestety może niektórym klinika Bocian odpowiadała ale Mnie niestety nie . Myśle o zmianie kliniki i Moje pytanie do was czy te badania co robiłam w Bocianie będę brane pod uwagę w nowej klinice czy na nowo wszystko ? No i oczywiście jaka klinikę polecacie ?biorę pod uwagę Poznań lub Gdynię bo tu jednak mam bliżej ze Szczecina . Proszę doradźcie bo jestem już taka zmęczona i zdołowana ta walka o dziecko [emoji20][emoji20][emoji20][emoji20]

Dziewczyny u Mnie kolejna porażka znowu zaczęłam plamić. Nie mam już mrozakow wykorzystałam wszystkie 4 zarodki bardzo dobre i nic . Niestety może niektórym klinika Bocian odpowiadała ale Mnie niestety nie . Myśle o zmianie kliniki i Moje pytanie do was czy te badania co robiłam w Bocianie będę brane pod uwagę w nowej klinice czy na nowo wszystko ? No i oczywiście jaka klinikę polecacie ?biorę pod uwagę Poznań lub Gdynię bo tu jednak mam bliżej ze Szczecina . Proszę doradźcie bo jestem już taka zmęczona i zdołowana ta walka o dziecko [emoji20][emoji20][emoji20][emoji20]

Przykro mi. Nie poddawaj się. Wiem jak ciężka jest ta walka. Zmęczenie odbiera siły do walki.
Jeździłaś do Bociana? Mogę zapytać gdzie? Ja teraz zdecydowałam się na Białystok...

Kochana, a robiłaś test jesteś pewna że to nie plamienia późna tzw. implantacja?

Przykro mi. Nie poddawaj się. Wiem jak ciężka jest ta walka. Zmęczenie odbiera siły do walki.
Jeździłaś do Bociana? Mogę zapytać gdzie? Ja teraz zdecydowałam się na Białystok...

Jeździłam do Białegostoku do dr. Mrugacza po pierwszym nieudanym podejściu chciałam by mi zrobili histeroskopie i resztę badań a oni odmówili bo za pierwszym razem to statystyka mało komu się udaje ale ja czułam ze i tak nie wyjdzie , kazali mi podjeść na naturalnym chciałam jeden zarodek a oni ze jak za pierwszym razem dwa nie dały radę to nie ma sensu dawać jednego , No i wszystko od początku . Może nie powinnam tak pisać ale dla nich to czysta kasa a dla mnie trauma . Chce podejść znowu ale chce znaleźć klinikę gdzie prześwietla mnie od A do Z zanim wydam kolejne tysiące .

Kochana, a robiłaś test jesteś pewna że to nie plamienia późna tzw. implantacja?

2df9736a4fa3f81e8cf4565ffff05860.jpg
Bolątko robiłam i d.... [emoji853] powiedz a jak u Ciebie jutro robisz Betę ?

reklama
Do góry