reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Poprzednio to był projekt partii Razem. I pół roku w szufladzie się poniewierał zanim odpowiedź odmowna w przedbiegach (marszałka miasta, znaczy PO). Tym razem widzę, że projekt jest niby PO... więc teoretycznie ma wiekszą szansę. No ńc, trzymam kciuki aby tym co w danym momencie bedą mieli w ratuszu władzę się opłacało poprzeć ten projekt.

PGS, 5 zdrowych blasteczek na mnie czeka, od stycznia pierwsze crio :)
Niniuś, ciężko coś wyrokować, bo ile dziewczyn, tyle objawów, niezależnie od tego czy wynik jest negatywny czy pozytywny.
Ja w cyklu w którym na chwilę zaskoczyło nie miałam zadnych objawów.
Teraz jestem mocno nakrecona i dzis obudził mnie mocny ból pleców + wczoraj bolały mocno jajniki. Ale zdaję sobie sprawę że 1dpt to objawy ciąży urojonej :D

A ilu dniowy miałaś zarodek? Jeden czy dwa? Jakieś poważne problemy ze się zdecydowaliście czy niepłodność z nieznanych przyczyn?
Zarodek 3dniowy, niepłodność idiopatyczna. Sama nie wiem czy to dobrze czy źle, że nie znaleźli przyczyny. Łatwiej pogodzić się z niepowodzeniami jak wiesz gdzie tkwi przyczyną.
Jeśli chodzi o koszty to my płacilismy za punkcje znieczulenie i embriologie 6200 zł a za transfer i embrioglue 1400zl w invimedzie we Wrocławiu.

reklama
Zarodek 3dniowy, niepłodność idiopatyczna. Sama nie wiem czy to dobrze czy źle, że nie znaleźli przyczyny. Łatwiej pogodzić się z niepowodzeniami jak wiesz gdzie tkwi przyczyną.
Jeśli chodzi o koszty to my płacilismy za punkcje znieczulenie i embriologie 6200 zł a za transfer i embrioglue 1400zl w invimedzie we Wrocławiu.
2 zarodki :)

Dziewczyny do którego tygodnia brałyście clexane?

I IVF - mój Bąbelek ma 13 tygodni [emoji173][emoji703][emoji480][emoji304][emoji184][emoji320][emoji322][emoji324][emoji318]

ja jestem też 6dpo ale 5 dniowego zarodka, ja natomiast podchodziłam do crio i nie mam żadnych objawów, jakbym w ogóle transferu nie miała, nawet na sekundę mnie brzuch nie zakłuł, cycki też praktycznie nie bolą...no i się okaże jak będzie.

Jeśli miałaś świeży transfer to dużo objawów może być po punkcji, ja nie miałam świeżego transferu a po punkcji czułam się jakbym w ciąży była;p

Bertha dzięki za podpowiedzi. A co do parens w krk to powiedz mi a do kogo ewentualnie będziesz tam szła? jakiego gina bo nie sądzę że wybierzesz kogoś z przypadku?
Moj gin z Wrocławia współpracuje z ta klinika. Takze ja bede przygotowywana, stymulowana przez swojego gina a potem on mnie juz tam wyśle do kogos konkretnego pewnie juz na punkcję a potem transfer.

I wszystkie są ok .? To jeszcze histero i do przodu
Mam tylko mutacje MTHFR. Miałam laparoskopię, usuwana torbiel z lewego jajnika, jajowody drożne. Tylko M ma słabiutkie plemniki, zwiekszona lepkość.

Wiedzialam ze znam tego kota na obrazku i nick witam w naszym gronie czyli jednak ivf
:)
Tak, jednak in vitro. Nie udaje sie naturalnie juz tyle czasu, wiec nie ma co czekać, 35 juz stuknęło.

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku

Moj gin z Wrocławia współpracuje z ta klinika. Takze ja bede przygotowywana, stymulowana przez swojego gina a potem on mnie juz tam wyśle do kogos konkretnego pewnie juz na punkcję a potem transfer.

Mam tylko mutacje MTHFR. Miałam laparoskopię, usuwana torbiel z lewego jajnika, jajowody drożne. Tylko M ma słabiutkie plemniki, zwiekszona lepkość.

:)
Tak, jednak in vitro. Nie udaje sie naturalnie juz tyle czasu, wiec nie ma co czekać, 35 juz stuknęło.

--------------------------------------------
35l, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014 roku
A jaka to była torbiel. ? Ta mutacjia to nic takiego :)
Czyli u Ciebie wszystko wygląda dobrze męża trzeba bardziej wziąść pod lupę.
Hmmm co by mu tu zbadać ;)
Tu wytnij wklej
Mąż ma 0 % prawidłowo zbudowanych plemników, 81 % z wadami główki, przy dwóch procedurach zarodki obumierały po 3 dobie (ja mam endometriozę IV stopnia), zlecono nam badanie fragmentacji DNA plemników. Wcześniej mieliśmy IMSI. Czy wybranie prawidłowo zbudowanych plemników gwarantuje wybór plemników bez fragmentacji DNA?

Pomocne w Państwa przypadku może być dodatkowo zastosowanie techniki MACS (dostępnej w nOvum). W wyniku sortowania magnetycznego plemników (ang. magnethic activated cell sorting, MACS) otrzymujemy wyselekcjonowane plemniki ze zmniejszoną o ok. 25% fragmentacją DNA. Dzięki temu wykorzystywane może być jedynie nasienie charakteryzujące się zwiększonym odsetkiem plemników z prawidłowym DNA, a zmniejszonym odsetkiem z uszkodzonym, z cechami apoptozy, co może skutkować wyższym potencjałem zapładniającym. Metodą MACS można przygotowywać zarówno nasienie świeże, jak i mrożone.

Embriolog nOvum

Hej dziewczyny :) ja dzisiaj byłam na kontroli przed krio i okazało się że mam 3cm torbiel na jajniku, lekarz kazał przyjść na wizyte przed kolejna miesiączka, powiedział że torbiel się sama wchłonie. Miała któraś z Was tak że torbiel się sama wchlonela?

Mój ma identyczne wyniki nasienia i nie ribiki
A jaka to była torbiel. ? Ta mutacjia to nic takiego :)
Czyli u Ciebie wszystko wygląda dobrze męża trzeba bardziej wziąść pod lupę.
Hmmm co by mu tu zbadać ;)
Tu wytnij wklej
Mąż ma 0 % prawidłowo zbudowanych plemników, 81 % z wadami główki, przy dwóch procedurach zarodki obumierały po 3 dobie (ja mam endometriozę IV stopnia), zlecono nam badanie fragmentacji DNA plemników. Wcześniej mieliśmy IMSI. Czy wybranie prawidłowo zbudowanych plemników gwarantuje wybór plemników bez fragmentacji DNA?

Pomocne w Państwa przypadku może być dodatkowo zastosowanie techniki MACS (dostępnej w nOvum). W wyniku sortowania magnetycznego plemników (ang. magnethic activated cell sorting, MACS) otrzymujemy wyselekcjonowane plemniki ze zmniejszoną o ok. 25% fragmentacją DNA. Dzięki temu wykorzystywane może być jedynie nasienie charakteryzujące się zwiększonym odsetkiem plemników z prawidłowym DNA, a zmniejszonym odsetkiem z uszkodzonym, z cechami apoptozy, co może skutkować wyższym potencjałem zapładniającym. Metodą MACS można przygotowywać zarówno nasienie świeże, jak i mrożone.

Embriolog nOvum
Mój ma podobne wyniki i nie kierowali go na jakieś inne badania też go to dziwi. Bo czyta cały czas o tym. Jestem ciekawa bardzo tej wizyty za 2 tygodnie. Co nam powiedzą!

dziewczyny mam problem zmarła mi wczoraj babcia :frown: ja do ko.kościoła i spowiedzi chodziłam raczej regularnie ale odkąd podchodze do ivf to u spowiedzi nie byłam . Może głupie pytanie ale była któraś z was po ivf u spowiedzi ?
Bylam i wyspowiadalam sie,chociaz od razu zaznaczylam ze za grzech tego nie uwazam. "Marudzil" mi troche, namawial do naprotechnologi,ale wytlumaczylam mu,ze in vitro to nie taki moj wybryk,ze przez te 5 lat staran probowalismy juz wszystkiego. Powiedzialam mu o poronieniu, calej tej masy lekow ktore musimy przyjmowac przy podejsciu do ivf. Najbardziej "czepial"sie mrozaczkow, ale powiedzialam mu ze przyjme je wszystkie ;) Kiedy braklo mu argumentow, powiedzial,ze moze wlasnie taka ma byc moja droga, bez dziecka,odpowiedzialam,ze wszystko przyjme z pokora, bo umiem wyobrazic sobie zycie bez dziecka, jednak najpierw chce miec pewnosc,ze ze swojej strony zrobilam juz wszystko. Rozgrzeszenie otrzymalam,ale byla to najdluzsza spowiedz w moim zyciu.
Za to moj maz trafil na ksiedza ktory zyczyl mu powodzenia :) i powiedzial,ze cieszy sie,ze medecyna jest tak rozwinieta,ze mozna pomoc malzenstwa z naszymi problemami ;)

reklama
Do góry