reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny czy mozecie mi cos napisac o moim kropku 4BB ?????

"Embriolodzy przyglądając się komórkom zarodka poddają je ocenie, a swoje spostrzeżenia opisują za pomocą liczb i liter. Przy klasyfikacji blastocyst według Dr Davida Gardnera podaje się w oznaczeniu:
cyfrę (od 1 do 6) – oznacza ona stopień rozwoju zarodka:

1 – jama blastocysty mniejsza niż połowa całego zarodka
2 – jama blastocysty większa niż połowa całego zarodka
3 – kompletna blastocysta, jama wypełnia prawie cały zarodek
4 – rozwinięta blastocysta, jama obejmuje cały zarodek, cienka osłonka

5 – blastocysta wydostaje się z osłonki
6 – blastocysta poza osłonką
pierwszą literę (A,B,C), oznaczająca jakość węzła zarodkowego (embrioblastu-ICM)

A – wiele komórek, ciasno upakowane
B – kilka komórek, luźno zgrupowane
C – bardzo niewiele komórek
drugą literę (A,B,C), która oznacza jakość trofoblastu (TE)

A – wiele komórek, tworzą spójną warstwę
B – mało komórek, tworzą luźny nabłonek
C – bardzo mało dużych komórek"

Blastocysta 4BB to bardzo ładny zarodeczek [emoji5]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Dokładniej- "Za pomocą pierwszej litery – ocenia sie węzeł zarodkowy z którego powstanie ciało zarodka"
Za pomocą drugiej litery – ocenia sie warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe"
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.

Część dziewczyny .Husann trzymam kciuki .Czy moglybyscie powiedzieć mi czy któraś z Was robiła badanie na trombofilie? Pewna lekarka podpowiedziała mi że warto sprawdzić bo to też podobno może być przyczyną niepowodzeń .Badanie Koszt 400 ZŁ więc chciałam się Was poradzić czy warto.

Dokładniej- "Za pomocą pierwszej litery – ocenia sie węzeł zarodkowy z którego powstanie ciało zarodka"
Za pomocą drugiej litery – ocenia sie warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe"
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.

Dziekuje za odpoowiedz. W sumie jak ma byc dobrze i to bedzie i nie zalezne od zarodka jakiej klasy i ze slabszych byly ciaze.

Część dziewczyny .Husann trzymam kciuki .Czy moglybyscie powiedzieć mi czy któraś z Was robiła badanie na trombofilie? Pewna lekarka podpowiedziała mi że warto sprawdzić bo to też podobno może być przyczyną niepowodzeń .Badanie Koszt 400 ZŁ więc chciałam się Was poradzić czy warto.

Dziekuje ☺

Dziekuje za odpoowiedz. W sumie jak ma byc dobrze i to bedzie i nie zalezne od zarodka jakiej klasy i ze slabszych byly ciaze.
Husann będzie dobrze, masz pięknego i wlecznego kropka ;) Ja noszę pod sercem 2AB i jestem z niego bardzo dumna :) Jak się dziś okazało jedyny... ale bardzo w niego wierzymy :p

reklama
Husann będzie dobrze, masz pięknego i wlecznego kropka ;) Ja noszę pod sercem 2AB i jestem z niego bardzo dumna :) Jak się dziś okazało jedyny... ale bardzo w niego wierzymy :p
Ja też mam 2 AB :)

Byłam na wizycie, lekarz pod wrażeniem wyniku.Zrobił usg i sprawdził najważniejsze,że ciąża pojedyncza i odpowiednio umiejscowiona tzn nie pozamaciczna :) Mam dalej brać te same leki, jakieś dodatkowe badania typu morfologia i glukoza,a następna wizyta za 10 dni. Według lekarza powinno już być serduszko :)

Do góry