reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Bety tez sie nie moge doczekac:) Juz tylko jutro i wtorek raniutko jedziemy... nie wiem czy sie cieszyc czy bac ;) Wazne ze bedzie za nami. Dzis w szkole mnie dosc mocno bolal brzuch no i piersi czulsze sie zrobily. Tak to chyba nic. Dzieki dziewczyny za powodzenie ;) mam nadzieje ze 13-tk bedzie szczesliwa!

reklama
kochane ja mam w czwartek wizyte pierwsza w novum odnosnie in vitro, moze macie jakies pomysly co do pytan do pani doktor...o co warto zapytac i co warto sie dowiedziec...:-) a jak wygladaly wasze pierwsze wizyty? odbywa sie tam badanie, zapisuje sie juz jakies leki? (czy te leki sa refunfowane?)

niestety ale za cale in vitro placi sie prywatnie zadne leki z tego co wiem nie sa refundowane , czasami kasa chorych pokrywa jakies badania nic pozatym

Dzięki lolitka za info. Przy ostatniej punkcji pobrano 18 komórek, a wyhodowano 10 zarodków, z czego 4 pozostawiono do dalszej obserwacji i w 5 dobie wszystkie "odpadły" - diagnoza nieprawidłowe genetycznie. I to mnie przeraża. Oboje z mężem mieliśmy badane kariotypy - geny są prawidłowe, ale jakoś nie przekłada się to na jakość zarodków. Pewnie nie ma reguły.

Aisha, Bety ja się strasznie boję, czuję, że ta beta będzie potwierdzeniem moich złych przeczuć. Trochę czasami na chwilkę brzuch zaboli, piersi normalne, jedynie to dużo śpie jak na mnie. Za was zaciskam kciukaski z całych sił.

danii- nie mysl tak ja kurcze tak myslalam caly czas i na dobre mi to nie wyszlo radze wyluzowac :D co ma byc to bedzie :) jakie masz objawy i wogole ?

Dziewczyny ma ktoras z Was moze migreny ?:)

joweg - ja mam migreny....

agniecha - no zawsze jak zarodki umieraja to cos jest nie tak genetycznie. a to niezalezy od kariotypow - ok 60% wsiech zarodkow jest genetycznie zla... ponadto co wam mieli powiedziec. mysle ze kolejnym razem warto pomyslec o transferze w 3 dobie a jesli bedzie sporo zarodkow to reszte potrzymac do 5 doby....czyli niezaleznie od ilosci zarodkow robic transfer wczesniej a tylko pozostalosci trzymac od 5....

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny

Trzymam kciuki za nowe staraczki oraz za " trzynastki " :)

miliaa

Witaj, ja jestem pacjentką Nowum. Do kogo się umówiłaś? Polecał Ci ktoś lekarza czy tak pierwszy lepszy?
Jeśli chodzi o pytania to jeśli jest to pierwsza wizyta na której będziesz miała zlecane badania oraz przekazywane informacje, to jest ich tyle, że trzeba pytać na bieżąco ( zależy na jakiego lekarza trafisz- nie wszyscy życzą sobie pytań na bieżąco ) a tak na prawdę to pytania będziesz miała przed kolejną wizytą po przeanalizowaniu wszystkich informacji.
Wszystko będzie zależało o tego jaki problem jest oraz będzie, jakie badania będziesz miała zlecone.
Jeśli chodzi o leki oraz wizyty niestety płacisz sama za wszystko ale na pewno badania które będziesz miała zlecone przez lekarza możesz wykonać na NFZ poza Novum, oni nie mają nic przeciwko.
Wszystko jest do przeżycia. :)

Pozdrawiam :)

Jak masz jeszcze pytania o Novum to pisz chętnie odpowiem.
Jeśli chodzi o samo In vitro to wszystkie dziewczyny na pewno coś od siebie dorzucą.

Do góry