reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Też się nad tym zawsze zastanawiam :D
Przypominam sobie wtedy, który tc był na usg i wyliczam :D
Ja tygodnie pamietam bezblednie :)ale nie wiem co z tymi miesiacami tez sie zaokragla czy polowkami sie mowi :D nienormalne to jakies, jak nie bylam w ciazy nie mialam problemu nikogo wyliczyc a teraz sama odstawiam taki cyrk :p

Ostatnia edycja:
reklama
Koagulogram - jak odczytać wyniki badania?
Badanie krzepliwości krwi obejmuje następujące parametry:

1. Czas koalionowo-kefalinowy (APTT) - czas częściowej tromboplastyny po aktywacji:

• norma: 28-34 sek. (w zależności od laboratorium)
  • powyżej normy: wrodzony niedobór czynnika VIII (hemofilia A), IX (hemofilia B), XI (hemofilia C), afibrynogenemia, hipo- i dysfibrynogenemia, niektóre postaci choroby von Willebranda, obecność inhibitorów krzepnięcia (heparyna, produkty degradacji fibrynogenu, krążące antykoagulanty)
  • poniżej normy: skrócenie czasu sugeruje nadkrzepliwość lub błędy techniczne w pobieraniu krwi
2. Czas protrombinowy (PT), inaczej czas tromboplastynowy, jest miarą zewnątrzpochodnego układu aktywacji protrombiny

• norma: 13-17 sek. lub 0,9-1,3 INR (2-4 INR zakres terapeutyczny) lub 80-120 proc. (wskaźnik Quicka)
  • powyżej normy: wrodzony niedobory czynników II, V, VII, X, przewlekłe choroby miąższu wątroby, niedobór witaminy K, rozsiane wykrzepianie wewnątrznaczyniowe (DIC), białaczka, mocznica, choroba Addisona-Biermera
  • poniżej normy: skrócenie czasu protrombinowego może wskazywać m.in. na zakrzepicę i trombofilię,
3. Czas trombinowy (TT)

• norma: ok. 15-20 sek.
  • powyżej normy: zespół rozsianego wykrzepiania śródnaczyniowego, marskość i inne choroby wątroby, leczenie inhibiotorami trombiny (heparyna)
4. Czas batroksobinowy (reptylazowy - RT) to czas krzepnięcia osocza po aktywacji trombinopodobnym enzymem - reptylazą

Norma: 16-22 sek.

5. Fibrynogen jest α2-globuliną syntetyzowaną w wątrobie, która uczestniczy w procesie tworzenia skrzepu

• norma:1,8 - 3,5 g/L
  • powyżej normy: choroby nerek (zespół nerczycowy, kłębkowe zapalenie nerek, zespół hemolityczno- mocznicowy), zawał serca i udar mózgu, choroby nowotworowe, plamica zakrzepowa małopłytkowa, kolagenozy, stosowaniu niektórych leków, w tym doustnych środków antykoncepcyjnych
WAŻNE! Stężenie fibrynogenu jest fizjologicznie podwyższone podczas miesiączki i w ciąży.

• poniżej normy: wrodzone niedobory fibrynogenu, choroby wątroby (piorunujące zapalenie wątroby, marskość, martwica wątroby, śpiączka wątrobowa), zespół rozsianego wykrzepianiaśródnaczyniowego (DIC), skazy fibrynolityczne (pokrwotoczne, pourazowe, pooparzeniowe, ostra białaczka promielocytowa, nowotwory)
6. Antytrombina III (AT III) jest naturalną glikoproteiną, która produkowana jest w wątrobie i jest inhibitorem proteaz serynowych

• norma: aktywność: 75-150 %
  • powyżej normy: wirusowe zapalenie wątroby, niedobór witaminy K, leczenie sterydami anabolicznymi. Pojawia się także u pacjentów po przeszczepie nerki
  • poniżej normy: m.in. uszkodzenie wątroby, niewydolność nerek, choroba nowotworowa, zakrzepica naczyń, zatorowość płucna
Czas rekalcynacji osocza (CK), czyli czas krzepnięcia osocza po uwapnieniu, nie powinien być oznaczany z powodu małej czułości i specyficzności badania.

Link do: Koagulogram to badanie krzepliwości krwi. Jak odczytać jego wyniki?
Czytałam to i właśnie nie wiem czy mój wynik jest za niski, bo na innej stronie znalazłam ze ten czas jest miedzy 10-15 sekund. No nic piszę sms do swojej lekarki.

Czytałam to i właśnie nie wiem czy mój wynik jest za niski, bo na innej stronie znalazłam ze ten czas jest miedzy 10-15 sekund. No nic piszę sms do swojej lekarki.
no ja tez wlasnie tez nie wiem...wiec niestety nie pomogę a na kilku stronach znalalzlam wlasnie ten czas 13-17 ;/

Laski poogladajcie ciuszki dla noworodkow na next. Wow, zakochalam sie!
Znalazlam spiocha, ciemny, z napisem "Little bro." Haha bedzie moj!! :-)

czytam etykiety po prostu. większość ze znakiem przekreślonego kłosa (makarony, kasze, płatki itp). ale przede wszytskim żywność nieprzetworzoną i sama kombinuję. z przypraw tylko te jednorodne, zadnych mieszanek, a najlepiej kupić świeże i zasuszyć :) budyń bezglutenowy, nabiał "czysty", szynki bezglutenowe.
ja nie mam problemu z laktozą, więc choć tu nie muszę kombinować ;)
Chodzi mi o to czy nie popadam w paranoję kupując śliwki bez glutenu hi .
No i jak na jogurcie nie ma znaczka bez glutenu ale w składzie tez go nie widzę to ze na pewno go tam nie ma. ?

838-498s.jpg
Kiecka dla Poli :)

reklama
Do góry