reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
lolitka . b owszem to nie najgorsza klasa tylko zależy jeszcze na jakim etapie rozwoju się zatrzymał zresztą wczesna blastocysta klasy c na 5 dobę mówi samo za siebie ,duża fragmentacja i słaby podział więc czego się spodziewać . Powiem Tobie , że się bardzo zraziłam do laboratorium w gdańsku bo jednak w białym z takiej samej ilości komórek i gorszych plemników potrafili wyhodować dwie blastocysty klasy B jedna nawet A/B .
długo to trwało ale siem dogadali .

labo - ja czesto mowilam ze laboratorium i dobry embriolog to podstawa. dobry lekarz to za malo bo lekarz co moze.... a embriolog moze i to duzo. i chwale embriologa zawsze z bialego. jak bede wracac po rodzenstwo to ide do bialego - nigdzie indziej. to on za kazdym razem robil mi zarodki A, gdzie inni mogli zrobic tylko B i C

Lolitko, dziękuję, rozjaśniłaś mi troche umysł, aczkoliwek u mnie było odwrotnie, w 2 dobie 3 były klasy A i 4 B, a w trzeciej dobie te co zostały spadły do klasy c/d. Najgorsze, że niemam kontaktu z embriologiem tylko z lekarzem. Co ma byc to bedzie, może teraz na Gonalu będzie lepiej.

lula - ja oba podejscie mialam w artemidzie, wlasnie ze wzgledu na embriologa bo lekarz taki sobie.

danii - mysle ze jesli mialam 3 zarodki klasy A 4-komorkowe w 2 dobie to transfer ja bym jednak wolala na 3 dobe. kontroluj sytuacje. ja zaraz po punkcji powiedzialam learzowi ze chce miec nr telefonu do embriologa i dzwonilam do niego ciagle zeby monitorowac sytuacje sama.

Dziewczyny nie wiem jak jest w innych przychodniach ale ja byłam w Novum i dobę po punkcji dzwonił do mnie embriolog z informacją czy zapłodniły się wszystkie komórki. Natomiast od drugiej doby codziennie o konkretnej godzinie dzwoniłam ja do embriologa i informowano mnie na jakim etapie rozwój oraz na tej podstawie zapadła ostateczna decyzja kiedy transfer.
Nie było ścisłej granicy w której dobie będzie transfer wszystko zależało jak będą rozwijać się zarodki ale na początku hodowli ustalone było że maksymalnie do piątej doby.
Gdyby coś się działo z zarodkami to nawet w 4 dobie mógłby być transfer natomiast embriolog powiedziała mi, że niechętnie robią transfery w 4 dobie ponieważ to jest moment w którym najtrudniej wybrać te najładniejsze.

ja też po nowym roku jadę do białego ale nie do artemidy tylko do Świąteckiej bo tak mi polecił nasz embriolog , który jest na prawdę pierwsza klasa a przede wszystkim bardzo kontaktowy i cierpliwy bo już tyle razy do niego wydzwaniałam i za każdym razem był bardzo życzliwy i gadał ze mną tak długo aż wyczerpałam wszystkie pytania .

reklama
agulak widzisz a w gdańsku jak zapłacisz za hodowlę do blastocysty to koniec transfer w 5 dobie i już nie ma znaczenia , że może być kicha a jak znowu n ie zapłacisz to hodują tylko do 3 doby ,brak elastyczności i dostosowania się do konkretnego przypadku

Do góry