reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ksiega imion

A ja przechodziłam fascynację wieloma imionami, które chwilę później okazywały się megapopularne. Tak było z Julią, Jakubem, Zuzanną, Kacprem, Leną ... Staż w przedszkolu uświadomił mi, że w ostatnich latach przybyly nam prawie same Zuzie, Julki i Jakuby.. i z tą wiedzą urok imion gdzieś prysł. :dry:

Dla dziewczynki zastanawiam się nad Gabrysią, Polą, ostatnio również Heleną.
Z chłopcem mam więcej problemu :-) Ale chyba Antoś albo Franek :-)

reklama
Co do Józefa i imion starszych.
My w ogóle nie mamy jakoś fascynacji imionami z czasów naszych rodziców i babć. Czyli wszystkie Franki, Jaśki, Józki, Staśki, Helcie, Zosie i Krysie itd kojarzą nam się ze starymi czasami i z ludźmi na polu. :confused: Takie mamy oboje skojarzenia i nic na to nie poradzimy, taki nasz dziwny gust. Pisze dziwny, bo takie imiona teraz popularne, więc ja z mężem raczej w mniejszości jesteśmy.
Ani nie potępiamy ani nie chwalimy. Po prostu nam się nie podobają. Ja nie chciałabym mieć na imię Frania czy Krysia, ale inni może byliby takim imieniem wniebowzięci.

Nasi znajomi dali wybór swojej najstarszej córce (Róży) możliwość wybrania imienia dla przyszłego braciszka. Uwielbiała Dyzia z bajki. No i został Dionizy. Takie imię bardziej mi pasuje do seniora rodu , który obecnie ma 80 lat niż do małego chłopca czy też przyszłego nastolatka:confused2: Toteż skojarzyło mi się z przykładem zabki , jakoś niektóre stare imiona po prostu nie pasują na teraźniejsze czasy, choć może za jakiś czas , będzie tak dużo Krysiek, Staśków, Józków, Wacków i Cześków , że imiona takie jak Agnieszka, Ania , Kasia czy Małgosia będą uważane za archaiczne :rofl2:

a mi się Józek podoba:) miałam dziadka Józka i miło mi się kojarzy, ale wiem, że mąż by się nie zgodził na takie imię dla Dzidzi.

na razie to propozycję przedstawiają się tak:

Dziewczynka:
Zosia
Gosia

Chłopiec:
Marcinek
Remik (od Remigiusza)
Pawełek
Piotruś

chociaż jak bym mogła to chłopcu znowu bym dała Michałek:-D:-D:-D no ale 3 Michałów pod jednym dachem to będzie za dużo dla mnie

My jeszcze o imionach poważnych rozważań nie mieliśmy, tworzymy listę, tych które się nam podobają, potem będziemy wybierać, bo uważamy, że teraz jeszcze za wcześnie. Ale jeśli chodzi o chłopca to wiem, że i mnie i mężowi podoba się Ziemek ;)

banankowa - Zosia bardzo ładnie :)

my bedziemy robic ściślejsza selekcje dopiero jak sie dowiemy kto tam jest, wiec pewnie za miesiac najwczesniej

a co myślicie o imieniu Liv? zbyt ekstrawaganckie jak na Polskę? Mój mąż chciałby dać córce Iga, ale mnie bardzo spodobało się właśnie imie Liv.

reklama
Bardzo ładne, podobne oraz oryginalne jest Liwia - przynajmniej ludzie nie będą krzywo patrzeć :-D
Ale jeśli podoba Wam się Liv to daj tak córci :tak:

Do góry