reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krzywa cukrowa, dziwny wynik

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników krzywej.
Przed badaniem została pobrana krew z palca - 88.
Glukoza na czczo - 140 mg/dl, 7,8 mmol/l
Glukoza po 1 h - 176 mg/dl, 9,8 mmol/l
Glukoza po 2 h - 142 mg/dl, 7,9 mmol/l

Proszę o pomoc, wydaje mi się, że wynik jest zafałszowany na badaniu na czczo.

reklama
Strasznie wysoki ten wynik ale może być tak, że to błąd laboratorium skoro z palca wyszło 88.

Mi z palca wyszło 93,na czczo 78 po godzinie 191 po 2 godzinach 142.poprzednią krzywą kilka miesięcy wcześniej miałam idealną
Ale zazwyczaj krew z palca pokazuje zawyżony wynik. A w tym przypadku jest odwrotnie. Poza tym nie ma znaczenia, że kilka miesięcy wcześniej miałaś wynik idealny. Cukrzyca może uderzyć później.

W poniedziałek mam wizytę u ginekologa, zobaczymy co powie. Ta na czczo jest dość dziwna, natomiast wynik po 2h mam o 2 jednostki podwyższony. Mam nadzieję, że uda się to wyprowadzić dietą bo od początku mam zdiagnozowane nadciśnienie, cukrzyca mnie już trochę dobije :(

W poniedziałek mam wizytę u ginekologa, zobaczymy co powie. Ta na czczo jest dość dziwna, natomiast wynik po 2h mam o 2 jednostki podwyższony. Mam nadzieję, że uda się to wyprowadzić dietą bo od początku mam zdiagnozowane nadciśnienie, cukrzyca mnie już trochę dobije :(
Norma w ciąży po 2h jest do 153.

Masz glukometr w domu żeby badać sobie na czczo sama?

Norma w ciąży po 2h jest do 153.

Masz glukometr w domu żeby badać sobie na czczo sama?

W załącznikach dokładnie jak wyglądał wynik i normy podane przez laboratorium.

Niestety, nie mam glukometru.

Załączniki

• Zrzut ekranu 2024-02-02 215453.png
    Zrzut ekranu 2024-02-02 215453.png
    16,6 KB · Wyświetleń: 105
  • Zrzut ekranu 2024-02-02 215513.png
    Zrzut ekranu 2024-02-02 215513.png
    6,9 KB · Wyświetleń: 99
reklama
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników krzywej.
Przed badaniem została pobrana krew z palca - 88.
Glukoza na czczo - 140 mg/dl, 7,8 mmol/l
Glukoza po 1 h - 176 mg/dl, 9,8 mmol/l
Glukoza po 2 h - 142 mg/dl, 7,9 mmol/l

Proszę o pomoc, wydaje mi się, że wynik jest zafałszowany na badaniu na czczo.
Glukometry w labach są często stare i dają duże przekłamania. Mogłaś mieć tez brudne palce.
Niestety bardziej wiarygodny jest wynik z krwi.
Możesz zrobić powtórkę glukozy na czczo w labie.

Do góry