reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Krzywa cukrowa

reklama
@Beksa_91 Wcale, że wyniki nie są dobre. Mi też po 2 godzinach wynik był wyższy niż po 1h i dostałam skierowanie do diabetologa. Mimo że oba były w w widełkach dla wyników prawidłowych.

@Beksa_91 Wcale, że wyniki nie są dobre. Mi też po 2 godzinach wynik był wyższy niż po 1h i dostałam skierowanie do diabetologa. Mimo że oba były w w widełkach dla wyników prawidłowych.
No i była Pani u diabetologa i co on powiedział. Do tej pory jem jak jem jak mam ochotę na coś słodkiego to zjem i nie zauważyłam żadnych niepożądanych zachowań. Czy mogło się do takiego wyniku przyczynić to że od @6 dnia poprzedniego nic nie jadłam ? Czyli przerwa była ok 16 godzin?
Chyba bym coś czuła że jest nie tak. Jestem 25 tyg. Na początku ciąży schudłam 7 kg teraz wróciło ok 1,5 kg. Może coś w labo się pomylili. Powtórzę to badanie za dwa tyg

No i była Pani u diabetologa i co on powiedział. Do tej pory jem jak jem jak mam ochotę na coś słodkiego to zjem i nie zauważyłam żadnych niepożądanych zachowań. Czy mogło się do takiego wyniku przyczynić to że od @6 dnia poprzedniego nic nie jadłam ? Czyli przerwa była ok 16 godzin?
Chyba bym coś czuła że jest nie tak. Jestem 25 tyg. Na początku ciąży schudłam 7 kg teraz wróciło ok 1,5 kg. Może coś w labo się pomylili. Powtórzę to badanie za dwa tyg
Miało być od 16 godziny dnia poprzedniego

Nie jest wskazane powtarzanie tego badania w ciąży, bo jest zbyt obciążające.
Niestety, ale to nie jest tak, że zauważysz jakieś niepożądane zachowania.

Ja akurat wówczas nie poszłam do diabetologa. Zrobiłam sobie dodatkowo badanie hba1c, które wyszło w normie. Do tego przeszłam na dietę i do końca ciąży mierzyłam cukier na czczo i godzinę po głównych posiłkach. I dietę udawało się trzymać w normach (przekroczenie miałam ze 3 razy - raz jak zjadłam pizzę miałam 136, raz po kanapkach z dżemem - 141, a ostatni to jakoś po świętach wielkanocnych, ale ciężko mi było określić, kiedy był wówczas główny posiłek). Do tego kontrolowałam paskami ketony - i nigdy mi się nie pojawiły.

Nie jest wskazane powtarzanie tego badania w ciąży, bo jest zbyt obciążające.
Niestety, ale to nie jest tak, że zauważysz jakieś niepożądane zachowania.

Ja akurat wówczas nie poszłam do diabetologa. Zrobiłam sobie dodatkowo badanie hba1c, które wyszło w normie. Do tego przeszłam na dietę i do końca ciąży mierzyłam cukier na czczo i godzinę po głównych posiłkach. I dietę udawało się trzymać w normach (przekroczenie miałam ze 3 razy - raz jak zjadłam pizzę miałam 136, raz po kanapkach z dżemem - 141, a ostatni to jakoś po świętach wielkanocnych, ale ciężko mi było określić, kiedy był wówczas główny posiłek). Do tego kontrolowałam paskami ketony - i nigdy mi się nie pojawiły.
No dobrze a dzisiaj specjalnie na śniadanie zjadłam 3 kawałki pizzy Giuseppe i wypiłam dwie szklanki coli 0 (wiem że niezdrowe) i po godzinie zmierzyłam cukier glukometrem to wyszło 126

Jak ja byłam w ciąży to norma była do 120. Z tego co czytam, to teraz chyba podnieśli do 140.
Jeśli nigdy wcześniej nie kontrolowałaś cukru, to jednak polecam wizytę u diabetologa. Sama wizyta nie jest straszna, ale lepiej być pod kontrolą. A wg przepisów muszą Cię przyjąć w ciągu bodajże 7 dni. Pewnie dostaniesz jakieś ulotki i zalecenia.
Pewnie przydadzą się USG ciążowe - tak by diabetolog mógł sprawdzić czy ma to wpływ na wzrost dziecka (zarówno za mały jak i za duży nie jest prawidłowy).

No i niby na czczo wyszło Ci prawidłowo - ale to już w górnych granicach norm. Wynik 92 jest już uznawany jako cukrzyca ciążowa.

Jak ja byłam w ciąży to norma była do 120. Z tego co czytam, to teraz chyba podnieśli do 140.
Jeśli nigdy wcześniej nie kontrolowałaś cukru, to jednak polecam wizytę u diabetologa. Sama wizyta nie jest straszna, ale lepiej być pod kontrolą. A wg przepisów muszą Cię przyjąć w ciągu bodajże 7 dni. Pewnie dostaniesz jakieś ulotki i zalecenia.
Pewnie przydadzą się USG ciążowe - tak by diabetolog mógł sprawdzić czy ma to wpływ na wzrost dziecka (zarówno za mały jak i za duży nie jest prawidłowy).

No i niby na czczo wyszło Ci prawidłowo - ale to już w górnych granicach norm. Wynik 92 jest już uznawany jako cukrzyca ciążowa.
Jak w górnych, 85 to górna granica ? Po godzinie ma nie przekraczać 188 a po dwóch 140 takie normy w przypadku picia glukozy. To skoro ja po godzinie po posiłku dzisiejszym miałam 126 to chyba jest ok

reklama
Jednorazowy pomiar nie jest miarodajny.

Rób jak uważasz - to Twoje życie i Twoje dziecko.
To samo może tyczyć się samego badania krzywej który mógł zostać zaburzony przez to że od godziny 16 dnia poprzedniego do 8 rano dnia następnego wpisu jedynie herbatę i trochę wody. Po co zaraz straszyć skutkami dla matki i dziecka. Póki co bobas rośnie w normach

Do góry