reklama
Patrycja2301
Fanka BB :)
Zupełnie o tym nie myślałam jeszcze. Zagłębie się w temat i napiszę moją opinię
Kwiatek2012
Zaangażowana w BB
Ktoś wie DOKŁADNIE jakie to są koszta? To jest jednorazowa kwota + później roczna czy miesięczna?
Z tego, co wiem, to zamawia się najpierw zestaw pobraniowy za ok. 700zł (to jeszcze w trakcie ciąży, żeby do porodu do szpitala wziąć ze sobą), później podstawowa opłata ok 1700zł. Dalej to roczne przechowywanie, ok. 500zł ale ponoć to już można rozłożyć na raty.
z@t
Zadomowiona(y)
Madwa zestaw pobraniowy dają Ci przy podpisaniu umowy o przechowywaniu. Potem jest opłata ( jakas członkowska, za pobranie, za kuriera, za badania) zestaw bierzesz do szpitala na poród i potem dzownisz do nich na infolinię ze mają przysłać kuriera po krew. Roczna opłata jest średnio ok 500 zł, my płacimy jednorazowo za kilka lat z góry.
reklama
mamma-mila
Fanka BB :)
Hej dziewczyny. Ja się zastanawiam od niedawna nad sensem pobierania krwi pępowinowej
Jeśli chodzi o jej wykorzystanie to póki co tylko w chorobach onkologicznych i hematologicznych.
Pozostałe choroby - typu stwardnienie rozsiane, mózgowe porażenie dziecięce, itd - to leczenie eksperymentalne. (informacje z PBKM).
Ani u mnie, ani u męża nie było w rodzinie chorób, które można podjąć leczeniem "krwią pępowinową", więc ryzyko nie jest duże..
Drugą kwestią jest to w jak negatywnym świetle są porównane komórki ze pobrane ze szpiku. Jeśli ktoś nie ma pojęcia jak wygląda procedura dawstwa szpiku, to łyknie to co ma napisane na stronie pbkm... szkoda, że nie przedstawiają tych info w sposób obiektywny.
Ceny są podane na ww stronie. Mnie ich argumenty nie przekonują.
Jeśli chodzi o jej wykorzystanie to póki co tylko w chorobach onkologicznych i hematologicznych.
Pozostałe choroby - typu stwardnienie rozsiane, mózgowe porażenie dziecięce, itd - to leczenie eksperymentalne. (informacje z PBKM).
Ani u mnie, ani u męża nie było w rodzinie chorób, które można podjąć leczeniem "krwią pępowinową", więc ryzyko nie jest duże..
Drugą kwestią jest to w jak negatywnym świetle są porównane komórki ze pobrane ze szpiku. Jeśli ktoś nie ma pojęcia jak wygląda procedura dawstwa szpiku, to łyknie to co ma napisane na stronie pbkm... szkoda, że nie przedstawiają tych info w sposób obiektywny.
Ceny są podane na ww stronie. Mnie ich argumenty nie przekonują.