reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Koszty wyprawki dla noworodka

Alimenty na ciebie naleza się tylko jeżeli jest orzeczenie o winie męża przy rozwodzie.
Natomiast uważam że alimenty na byłego, powinny być zlikwidowane. Wchodząc z kimś w małżeństwo biorę sobie dorosła osobę, a nie przyposabiam dziecko.
a jeśli oboje się umówili, że matka będzie siedzieć w domu i pracować jako gospodyni domowa (bo to ciezka choć niepłatne praca), a po 20 latach mężowi się odwidziało bo ma romans z sekretarką i żona nie ma szans na znalezienie pracy zapewniającej je ten sam poziom życia? Skoro jesteśmy dorośli to obie strony powinny dotrzymywać umow, a jak nie, to winny niech płaci.

reklama
A jak myślicie o jakie alimenty można wnioskować przy zarobkach męża w wysokości ok 15 tys zł netto? Jeśli zdecydowałabym się na urlop wychowawczy należą mi się także na siebie?
zarabia 15 tyś netto miesięcznie i Ci się do niczego nie dokłada 😂😂😂 ojj biedaczek. Pierw to musisz się rozwieść z orzeczeniem o jego winie a skoro w sumie nic nie zrobił to nie będzie takie proste 🤷🏻‍♀️

zarabia 15 tyś netto miesięcznie i Ci się do niczego nie dokłada 😂😂😂 ojj biedaczek. Pierw to musisz się rozwieść z orzeczeniem o jego winie a skoro w sumie nic nie zrobił to nie będzie takie proste 🤷🏻‍♀️
Ja nadal się zastanawiam jak kobieta, która wie ze facet nie chce dziecka robi sobie z nim dziecko. Nie rozumiem🤷‍♀️ Pomijając fakt, ze on je zrobił i pomijając ze są małżeństwem (chyba) i powinni to przegadać, to bardzo mnie ciekawi co taka osoba sobie mysli? Zrobimy dziecko, z czasem będzie chciał ? 🤷‍♀️

to jest tak nierealne coraz bardziej to czytając,ze sama mam niezły ubaw 😂 na bank mąż zarabia 15 tys a żona powiedzmy 3 tys i nie wymaga od niego żadnych opłat na nic, a tym bardziej na dziecko, które jest ich wspólne haha jasne

Alimenty na ciebie naleza się tylko jeżeli jest orzeczenie o winie męża przy rozwodzie.
Natomiast uważam że alimenty na byłego, powinny być zlikwidowane. Wchodząc z kimś w małżeństwo biorę sobie dorosła osobę, a nie przyposabiam dziecko.
Również tak uważam,
Z tego co czytałam, to nie jest tak i rozwód nie musi być z orzeczeniem o winie, ale faktycznie to nie jest odpowiednie miejsce na takie pytania i zasięgnę porady prawnika.

Również tak uważam, ale chciałabym je tylko na czas urlopu wychowawczego, bo jednak wolę zostać jeszcze jakiś czas z dzieckiem niż oddawać je do żłobka, a skoro męża stać to może to sfinansowac

Również tak uważam,
Z tego co czytałam, to nie jest tak i rozwód nie musi być z orzeczeniem o winie, ale faktycznie to nie jest odpowiednie miejsce na takie pytania i zasięgnę porady prawnika.
ale masz pracę, mieszkanie więc jesteś w stanie sama się utrzymać i mąż nie musi ci pomagać 🤷🏻‍♀️ będzie płacił alimenty na dziecko i tyle.

Również tak uważam, ale chciałabym je tylko na czas urlopu wychowawczego, bo jednak wolę zostać jeszcze jakiś czas z dzieckiem niż oddawać je do żłobka, a skoro męża stać to może to sfinansowac
pytanie ile będzie się ciągnął rozwód. Są terminy, pojednania itp. Więc zanim ostatecznie się rozwiedziecie to możesz być po wychowawczym już :)

reklama
Kobieta pracuje zawodoowoo, ma dwie ręce i dwie nogi, więc o czym my mowimy? A jeżeli kobieta ma pracować jako gospodyni domowa, to niech mąż odprowadza za nią składki, bo i tak nie dostanie emerytury..
emerytura to inna para kaloszy. Godzimy się na to, żeby nasza praca w domu była traktowana jako bezwartościowa. Ja zarabiam więcej niż mój mąż, ale gdybyśmy się umówili, że ja będę teraz w domu, to po 10 latach nie mogłabym już pracować w zawodzie. Więc straciłabym 10 lat pracy w zawodzie i związanych z tym zarobków, bo za również viezka pracę w domu nic nie dostanę. Więc to cholernie niedprawiedliwe. I dlatego są alimenty dla małżonka, któremu spadła stopą życiowa. Bo inaczej się umawialiśmy. I nie ma tu nic do rzeczy, że kobieta ma 2 ręce i może pracować. Mąż tą kobietę oszukał i teraz ma ponieść konsekwencje.
Serio. Traktujmy się jako kobiety poważnie i poważnie traktujmy naszą pracę. To nie państwo ma płacić na kobietę, tylko jej mąż, który jej to przysięgał.

Do góry