reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

koniec urlopu wych. na umowie o czas określony,umowa na 1/2 etatu a druga ciąża

Witam z dniem 31.12.2012r. kończy mi się umowa na czas określony, a tym samym urlop wychowawczy płatny od 03.11.11, tydzień temu pytałam pracodawcę o możliwość powrotu do pracy na pół etatu to by mnie jeszcze chroniło przez rok od zwolnienia,dowiedziałam się,że jestem w ciąży z drugim dzieckiem i teraz sama nie wiem co powinnam zrobić w tej sytuacji?Jak to się ma do zasiłku który dostaje z gminy a jak do świadczeń po porodzie?pozdrawiam

reklama
Witam z dniem 31.12.2012r. kończy mi się umowa na czas określony, a tym samym urlop wychowawczy płatny
urlop wychowawczy jest zawsze bezpłatny. Może myśli Pani o dodatku do zasiłku rodzinnego?

tydzień temu pytałam pracodawcę o możliwość powrotu do pracy na pół etatu to by mnie jeszcze chroniło przez rok od zwolnienia
tego nie rozmiem?

tak chodziło mi o dodatek z tyt.urlopu wychowawczego,a odnosząc się do pół etatu miałam na myśli,iż jeżeli teraz zrezygnowałabym z urlopu wychowawczego i złożyła wniosek na rzecz obniżenia wymiaru czasu pracy na pół etatu to miałabym 12-miesięczną ochronę przed zwolnieniem wg prawa pracy,tak?tylko mam pytanie odnośnie mojej drugiej ciąży-jeżeli będę już pracować na 1/2 to urlop macierzyński będzie przysługiwał mi też w połowie chodzi mi o kwotę?czy lepiej już pozostać w domu do końca umowy czyli do 31.12.12 a umowa sama mi się przedłuży do porodu a później zasiłek macierzyński od ZUS?trochę to wszystko skomplikowane

tak chodziło mi o dodatek z tyt.urlopu wychowawczego,a odnosząc się do pół etatu miałam na myśli,iż jeżeli teraz zrezygnowałabym z urlopu wychowawczego i złożyła wniosek na rzecz obniżenia wymiaru czasu pracy na pół etatu to miałabym 12-miesięczną ochronę przed zwolnieniem wg prawa pracy,tak?
Tak, pod warunkiem,z ę umowa wczesniej nie wygasa.

tylko mam pytanie odnośnie mojej drugiej ciąży-jeżeli będę już pracować na 1/2 to urlop macierzyński będzie przysługiwał mi też w połowie chodzi mi o kwotę?
Urlop nie bedzie przysługiwał jesli pracodawca nie przedłuży z Panią umowy - umowa przedłuży się z mocy prawa do dnia porodu ale potem stanie sie pani bezrobotna. Zasiłek wypłacany byłby stosownie do wysokosci wynagrodzenia (czyli z połowy etatu).

czy lepiej już pozostać w domu do końca umowy czyli do 31.12.12 a umowa sama mi się przedłuży do porodu a później zasiłek macierzyński od ZUS?
Umowa przedluży się z mocy prawa niezaleznie od tego czy pani wróci do pracy czy pozostanie na urlopie.

Do góry