reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Koniec urlopu wych. - koniec umowy o pracę - i co dalej?

AgnieszkaKRK31

Mamuśka dwóch urwisków.
Miasto
duże miasto
Dzień Dobry,
Dn. 31.12.2014 r kończy się moja umowa o pracę- umowa na czas określony.

Od 15.X.2012 do 31.12.2014 r przebywam na urlopie wychowawczym na drugie dziecko.

1.Czy mam jakieś obowiązki względem pracodawcy przed wygaśnięciem umowy o pracę?
2.Czy mam go poinformować, że nie chcę przedłużać umowy o pracę? - myślę, że on również mi jej nie przedłuży.
3. W jakim terminie pracodawca powinien wydać świadectwo pracy? czy muszę się po nie zgłosić osobiście?
4. Czy nadal przez 30 dni od wygaśnięcia umowy o pracę jestem objęta ubezpieczeniem zdrowotnym? a co dalej z ubezpieczeniem zdrowotnym - czy zrobi to UP jak się zarejestruję, czy mąż musi mnie zgłosić do ubezpieczenia w swoim zakładzie pracy? od kogo to zależy?
5. Czy rejestrując się jako bezrobotna nabywam prawa do zasiłku dla bezrobotnych?
Mój staż pracy wynosi 16 lat, z tego w okresie 1.X.2008 - 31.12.2014 jestem zatrudniona u jednego pracodawcy- umowa na czas określony, z tym, że od 2009 r przebywałam na L4, urlopie macierzyńskim, wychowawczym aż do końca umowy o pracę.

Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.

reklama
Dzień Dobry,
Dn. 31.12.2014 r kończy się moja umowa o pracę- umowa na czas określony.

Od 15.X.2012 do 31.12.2014 r przebywam na urlopie wychowawczym na drugie dziecko.

1.Czy mam jakieś obowiązki względem pracodawcy przed wygaśnięciem umowy o pracę?
Tak. Standardowe tj. np rozliczenie się ze sprzętu itp.
2.Czy mam go poinformować, że nie chcę przedłużać umowy o pracę? - myślę, że on również mi jej nie przedłuży.
Nie ma takiej konieczności. Umowa kończy się. Jej przedłużenie (aneks) lub zawarcie nowej wymaga zgodnej woli stron.
3. W jakim terminie pracodawca powinien wydać świadectwo pracy? czy muszę się po nie zgłosić osobiście?
Niezwłocznie po zakończeniu umowy.

4. Czy nadal przez 30 dni od wygaśnięcia umowy o pracę jestem objęta ubezpieczeniem zdrowotnym?
Tak.
a co dalej z ubezpieczeniem zdrowotnym - czy zrobi to UP jak się zarejestruję, czy mąż musi mnie zgłosić do ubezpieczenia w swoim zakładzie pracy?
Musi.
od kogo to zależy?
Przy mężu ubezpiecza się Pani jak nie ma Pani tytułu sama (np. nie zarejestruje się Pani w PUP).
Prosze też pamiętać o ubezpieczeniu dziecka - przy Pani lub przy ojcu dziecka.

5. Czy rejestrując się jako bezrobotna nabywam prawa do zasiłku dla bezrobotnych?
Mój staż pracy wynosi 16 lat, z tego w okresie 1.X.2008 - 31.12.2014 jestem zatrudniona u jednego pracodawcy- umowa na czas określony, z tym, że od 2009 r przebywałam na L4, urlopie macierzyńskim, wychowawczym aż do końca umowy o pracę.
Nie znam sytuacji szczegółowo, ale z tak pobieżnych informacji wynika, ze będzie Pani miałą prawo do zasiłku.

Do góry