reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

"Koło Gospodyń Domowych"

reklama
mniammmmmmm uwielbiam szarlotke..kurcze Wy tak kucharzycie wiec i moze ja zaczne...Kiedys sobie mowilam ze przy garach bede stac jak matka zostane...:-) Mamuska jestem ale jakoc do garkow mnie slabo ciagnie...;);) tzn dla sprostowania-obiady gotuje ale ciasta to raczej kupuje...:zawstydzona/y: :laugh2:
 
Szarlotka najlepsza i najpyszniejsza

Ciasto

3 szklanki mąki krupczatki
1 kostka maragryny Kasia
3 łyżki cukru
3 łyzeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Wyrobić ciasto na stolnicy { czyli na margarynę wysypać mąkę posiekać dodać cukier, proszek do pieczenia i kolejno żółtka zagnieść ciasto} czyli zlepić wszystko w jedna kule tak żeby sie nie rozpadało. 1/4 mniej wiecej ciasta włozyć na jakies 15 min do zamrażalnika reszte wykleić dno blaszki na to połozyć jabłka.

Jabłka przygotowujemy nastepujaco 2-3 kilo jabłek obieramy kroimu na kostki lub ścieramy na tarce i smazymy na patelni aż odparuje sok dodajemy troche cukru i duzo cynamonu. Najlepsze jabłaka to reneta albo inne kwaśne.
Jak nie mamy czasu bawić sie z jabłkami to kupujemy w sklepie gotowe 2 litrowe słoiki jak najlepiej lubie z firmy Prospona ale inne też sa dobre ale dodaje jeszcze do nich cynamon i chwile podgrzewam na patelni by sprawdzić czy nie są za rzadkie.

Na jabłka dajemy piane którą robimy z 5 białek i szklanki cukru jak sie ubije to do tego dajemy jeszcze jeden budyń śmietankowy.
Teraz wyciągamy z zamrażalnika pozostały kawałek ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach na piane

Pieczemy jakieś 30 40 min w 220 stopniach

A potem tylko wcinamy;-) jutro robię z samego rana.....
 
Sylwia ja znam ten przepis :-) , tylko do ciasta dodaję jeszcze łyżkę śmietany.... robię go również z innymi owocami np. truskawki, śliwki ( mogą być mrożone) i wychodzi wtedy równie smaczne:-) , czekam na następny przepis:-D :-D :-D wymęczę Cię kobitko
 
reklama
Do góry