reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kolejny maluszek - wątpliwości i radości:)

Kilolek chyba tak dokładnie nie można określić, jaka różnica wieku jest najlepsza...dużo zależy od charakteru dzieci. Mimo tego, że Olaf miał rok i 3 miesiące i wydawałoby się, że nie rozumie to był bardzo zazdrosny o brata. Teraz mam w domu "prawie" bliźniaki, chłopcy się razem bawią a Filip ubóstwia brata i migiem się rozwija, tak chce go dogonić.
Czasem zazdroszczę mamom, których starsze dziecko jest już w przedszkolu bo mają o wiele łatwiej ze wszystki i pół dnia dla siebie i maluszka. Na szczęście Olaf sypia mi od 13 do 16-17 więc też jestem w stanie wygospodarować trochę czasu tylko dla Filipka i dla siebie...
Maxwell, AniaSM pewnie opowiadacie dużo o dzidzi i jak widzicie małe dziecko to pokazujecie, że będziecie mieli takiego w domu. Nasze dzieci już dużo rozumieją i warto im to powtarzać :) Nie zapomnijcie o prezencie dla starszego brata/siostry od maluszka po powrocie ze szpitala ;) Będzie dobrze! Czas tak szybko leci, że szybko dorosną dzieci.
Dzięki Cleo :)))
zaraz postaram się wrzucić jakieś fotki moich urwisów :)
Edit: 2 pierwsze zdjęcia są najbardziej aktualne ze chrzcin Filipa w sierpniu, a 3 kolejne są z momentu jak Filipek miał 4-5 tygodni.

Załączniki

• 036 (Kopiowanie).jpg
    036 (Kopiowanie).jpg
    20,2 KB · Wyświetleń: 52
  • 056 (Kopiowanie).jpg
    056 (Kopiowanie).jpg
    19,9 KB · Wyświetleń: 45
  • Zdjęcie0078 [1024x768].jpg
    Zdjęcie0078 [1024x768].jpg
    31,2 KB · Wyświetleń: 49
  • 003 [1024x768].jpg
    003 [1024x768].jpg
    34,8 KB · Wyświetleń: 49
  • IMGP7137 [1024x768].jpg
    IMGP7137 [1024x768].jpg
    20,2 KB · Wyświetleń: 43
Ostatnia edycja:
reklama
Ja myslę , że nie ma czegoś takiego jak otymalna granica posiadania kolejnego dziecka.Tu wiele zależo od wytrzymałości mamy , charakteru dziecka , kolek i innych czynnikow.
Osobiscie nie zdecydowałabym sie na mniejsza roznice wieku miedzy dziecmi niz 2 lata , bo chyba zżarłaby mnie depresja i zwykłe zmęczenie. Każdy ma innyc charakter i możliwości;-)
Dziubasku swietna dwójeczka;-)

kusza mnie juz zakupki dla maluszka ale powstrzymamy sie do momentu az poznamy płeć.

Dziewczyny kibicuję Wam... niech się spełni sen o kolejnym dziecku;-)
Dziubasek - fajne zdjęcia ;-) ; mam nadzieję, że u Was będzie z dnia na dzień lepiej, bo u nas jest różnie. Gonia nie chce się bawić jak Hanka nią dyryguje, a Hanka zabiera jej zabawki i nawet zdarza się jej wymierzać karę - w sobotę ustawiła Gonię "do kąta" - czyli pod kościołem zaprowadziła ją na ławkę i kazała siedzieć 3 minuty :-D ( za przewinienia my je stawiamy do kąta Hankę na 3 , a Gosię n a 2 ) ;-)
Nie ma optymalnego czasu na dziecko wg mnie, różnie w życiu bywa i czy jedno wyrośnie z pieluch , a drugie wejdzie... czy od razu wleźć w pieluchy przy obu... czasami my o tym decydujemy, czasami los.;-)
Wiem tylko jedno, nie ma lekko... macierzyństwo fajna sprawa, ale ... daje w kość.

Kilolek chyba tak dokładnie nie można określić, jaka różnica wieku jest najlepsza...dużo zależy od charakteru dzieci. Mimo tego, że Olaf miał rok i 3 miesiące i wydawałoby się, że nie rozumie to był bardzo zazdrosny o brata. Teraz mam w domu "prawie" bliźniaki, chłopcy się razem bawią a Filip ubóstwia brata i migiem się rozwija, tak chce go dogonić.
Czasem zazdroszczę mamom, których starsze dziecko jest już w przedszkolu bo mają o wiele łatwiej ze wszystki i pół dnia dla siebie i maluszka. Na szczęście Olaf sypia mi od 13 do 16-17 więc też jestem w stanie wygospodarować trochę czasu tylko dla Filipka i dla siebie...
Maxwell, AniaSM pewnie opowiadacie dużo o dzidzi i jak widzicie małe dziecko to pokazujecie, że będziecie mieli takiego w domu. Nasze dzieci już dużo rozumieją i warto im to powtarzać :) Nie zapomnijcie o prezencie dla starszego brata/siostry od maluszka po powrocie ze szpitala ;) Będzie dobrze! Czas tak szybko leci, że szybko dorosną dzieci.
Dzięki Cleo :)))
zaraz postaram się wrzucić jakieś fotki moich urwisów :)
Edit: 2 pierwsze zdjęcia są najbardziej aktualne ze chrzcin Filipa w sierpniu, a 3 kolejne są z momentu jak Filipek miał 4-5 tygodni.

Super foteczki! Trzymaj się dzielna mamo!

A ja jeszcze dodam, ze obojętnie czy różnica wieku to będzie rok czy pięć lat, czy może piątka dzieci rok po roku to i tak każda mama da radę:tak:

U nas jest mama, która urodziła co cztery lata: pierwsze dziecko, bliźniaki, trojaczki. Trojaczki są maleńkie jeszcze, a mama wygląda kwitnąco:tak:

reklama
Do góry