Jeśliw wrócisz do pracy po urlopie rodzicielskim (urlop wypoczynkowy jest powrotem do pracy) i przepracujesz pełen miesiąc, to nową podstawą do L4/urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego będzie ta wypłata za pełen przeprcowany miesiąc (bądź średnia z miesięcy po powrocie). Jeśli nie przpracujesz pełnego miesiąca to podstawę będziesz miała taką samą jak na poprzednim L4/urlopie macierzyńskim i rodzicielskim.
Podpowiem, że po powrocie z drugiego macierzynskiego możesz zapewnić sobie rok ochrony przed zwolniem zmniejszając wymiar etatu w ramach urlopu wychowawczego (np. pracując na 90%). Piszę o tym dlatego, że niektore tu dziewczyny Cię strasza utrata pracy, jeśli po 1 ciąży zajdziesz w drugą.
Pamiętaj też, że prawo pracy zakłąda, że po powrocie pracodawca MUSI Cię przyjść na to samo stanowisko, a jeśli masz umowę o pracę na czas nieokreślony, to musi mieć podstawy do zwolenienia, takie same jak w przypadku, gdybyś na macierzynskim nigdy nie była.
Warto znać swoje prawa. Polecam profil na facebooku: Zgodnie z prawem. Specjalistka od prawa pracy dobrze i przjeżyści tłumaczy jakie pracownicy mają prawa, jak działają urlopy itd.
To czy jest łatwo Ci przyjdzie zajście szybko w ciąże, albo czy warto mieć dzieci z mała róznicą wieku, to sprawa indywidualna. Jeśli takie macie z partnerem plany to życzę powodzenia
Ja obecnie jestem w pierwszej ciąży, ale ze zwględu na mój wiek dzieciak będzie miał rodzeństwo szybko, albo wcale. Jeśli zdrowie pozwoli i jeśli się nie rozmyślimy co do drugiego dziecka, to zaście w ciąże pod koniec macierzyńskiego też jest moim planem A