reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

BUZIACZKI DLA AMELKI I DLA MAJECZKI!

Basiu, powodzenia w łapaniu siuśków ;)

A u nas nocka w plecy, bo i Kinge katar paskudny dopadł. Do 12 w nocy spała ladnie, wcześniej kichała sporo, a potem jak jej sie nosek zatkal, to koniec. Płacz i kręcenie się w łóżeczku. Wstawałam do niej już nie wiem ile razy, wpisikiwałam kropelki do noska... Płakać mi się chciało razem z nią, bo bidulka nie mogła zasnąc, a tak chciała spac, głowka jej leciała na moje ramię, jak tylko na ręce ja wzięłam. Nie pomogło położenie jej do nas do łóżka - wtedy juz w ogóle nie mogła spać. Zasnęła o 5, ja wstałam o 6, bo na 8 do pracy... No i teraz spi, ale tez niespokojnie, dostała na noc sterimar do noska, zobaczymy....

A jeszcze moje trzy grosze co do pytań ;)
Dupci nie smaruje za każdym razem maścią (używam alantanu), tylko na wieczór, po kąpieli, a przy każdej zmianie pieluszki uzywam mokrych chusteczek - no i jak na razie to i chusteczek, i pieluch uzywam pampersa, bo jak porównałam ceny, to się najlepiej opłaca... pieluszka happy wychodzi o grosz taniej niż pampers...
Na noc Kingę ubieram w body z długim rekawem, na to kaftanik i spiszoki, plus skarpetki, a teraz przy katarku jeszcze bluza - u nas nad ranem jest ok. 17 stopni, a ona z reguły sie odkrywa.

I gratulujemy Dawidkowi osiągnięć nocniczkowych!!! :)

reklama
Jak ten czas leci.. Dziękujemy ciociom za życzenia, przyłączamy się do kolejnych :) :-*
Ola, to już 8 miesięcy minęło, jak takie wytłamszone gadałyśmy w pokoju do odwiedzających  :laugh:.. Faza...

Ciekawe, że poruszony został temat ubranek do spania, bo w tym samym czasie zaczęłam zastanawiać się nad sensownością zakładania małej skarpetek na noc  ::) Zwykle śpi w bodziaczku z krótkim rękawem i w pajacu, no i w tych nieszczęsnych skarpetkach.. To jedna z takich rzeczy, które się po prostu stały: ubrałam te skarpety i zostały.. Może to przez moje notoryczne marznięcie w stopy?  ::)
Wycieram małą małej  :laugh: przy każdej zmianie pieluszki, ale niczym nie smaruję. Przestałam jakiś czas temu: mam taki podręczny ręcznikczek i używam go po chusteczce - jest sucho jest ok.
Tak samo robię z oliwką. Przez pierwsze 3 miesiące smarowałam codziennie, a teraz to z 1 może 2 razy w tygodniu. Niech młoda skórka też ma szansę na wytworzenie własnej warstwy ochronnej hej  :laugh:

Isska, fajna ta Twoja maciupka.. Wygląda na małego ciekawskiego urwiska ;)

Mam nadzieję, ze wrócisz e-mamo w lepszym nastroju i powitasz wiosnę, jak na nią przystało! 3maj się!

Ewa, ile czasu zajęło Ci odstawienie Kubula od piersi? Tak orientacyjnie, od czasu kiedy karmiłaś raz, dwa razy do momentu kiedy przyjął butlę przez 2 doby?

Trochę mam zaległości, więc wszystkim małym solenizantkom i solenizantom z ostatnich dni życzę zdrówka i słodkiego życia :-)
U nas ostatnio mamy beznadziejne nocki :( Majka budzi się nawet co godzinę. Wczoraj położyłam się przed 22, bo chciałam się w końcu wyspać, a o 22.30 miałam już pierwszą pobudkę... Nawet nie wiem ile razy Majka się budziła - 5? może 6? Jejku, a takie miałam dobrze śpiące dziecko. Jak na złość teraz jak wróciłam do pracy przydałoby się, żebym się wysypiała, bo wstaje o 5.45 i nie mam za dużo czasu na spanie. A tu taki niefart... Na dodatek Maja budzi się i od razu zaczyna krzyczeć. Łudzę się, że to sprawa ząbków. Moje jedyne pomysły to właśnie ząbki albo jakieś okresowe zwiększone zapotrzebowanie na jedzonko. Dziś kupiłam nawet sztuczne mleko (do tej pory Maja jeszcze nie dostała nigdy takiego mleka) i planuje wieczorami podawać jej kaszkę na tym mleku. Mogłabym sciągać swoje, ale prawdę powiedziawszy trochę wymiękam z tym ciągłym sciąganiem mleka - dwa posiłki podczas mojej nieobecnosci Majka je ze sciągniętego mleka i więcej mi się już po prostu nie chce sciągać. Zobaczymy czy to sprawka ząbków czy głodu. A może jeszcze coś innego?

Basia - my też robiliśmy posiew moczu. Umyłam Majkę napierw chusteczkami (bo rano zrobiła kupkę), a potem umyłam ją jeszcze przegotowaną wodą. Słyszałam, że na koniec można też przetrzeć dzidzi pupkę Rivanolem - to odkaża. No i usiedliśmy z mężem we dwoje. Mąż trzymał Majkę tak jak trzyma się starsze dzieci przy 'odsikiwaniu' - plecki dziecka opierasz na swoim brzuchu i trzymasz dziecko pod kolankami. Ja czatowałam z pojemniczkiem. Staralam się złapać środkowy strumień ;-) W sumie Maja zaraz zrobiła siku i zastanawialiśmy się tylko, czy nie zebrałam za mało. Okazało się, że było ok. Posiew wyszedł nam jałowy :)

Ja mam dzisiaj nocke z glowy ale nie z powodu malej ale zasranego MEZA!!!! Boze czemu ten swiat jest taki dziwny :(:(
Ciekawe czy zasne

Gratulujemy Dawidkowi skonczenia 8 miesiecy!!!

Mialam cos napisac, ale w trakcie pojawily sie 3 odpowiedzi i juz nie pamietam...  ;D A to pewnie dlatego, ze wypilam 2 piwka z Mamunia i wlasnie koncze 3, bo Mama juz poszla...  :( Czekam na meza,ktory sie z moim Tata nie moze rozstac  ::)

a moj maz poklocil sie z moim tata i z nim wcale nie gada, ale jak mam cos zalatwic to mowi ze mam isc do mojego taty :) to jest tupet :):)

My przy każdym przebieraniu stosujemy chusteczki. Sudocrem po kąpieli i jeśli wydaje mi się, że pupka jest trochę bardziej czerwona. Też w sumie używamy pieluchy i chusteczki Pampersa, bo również mam wrażenie, że mają dobrą cenę, chociaż nigdy za bardzo nie porównywałam. Kiedyś jak korzystaliśmy z pieluch nr 2, to Pampersy Maja zaczęła przesikiwać i przestawiliśmy się na Huggies Super-Flex - były fajne. Potem zrobiły się trochę ciasne i wtedy Pampersy nr 2 okazały się już ok. Najwidoczniej wcześniej były za duże, chociaż w nr 1 było już Mai za ciasno. Więcej eksperymentów z pieluchami nie robiliśmy, bo na razie nie czuję żadnej potrzeby żeby coś zmieniać.
Maja śpi w pajacyku i body na krótki rękaw albo w śpiochach i body na długi. Czy Wy wszystkie już ubieracie dzieciaczki w ciągu dnia w rajstopki / spodenki i bluzeczki, a na noc w spiochy / pajace? Bo my z reguły jeszcze ubieramy Majkę po kąpieli w świeże ubranko i chodzi w nim do następnej kąpieli. Tak więc nie ma jeszcze ubranek typowo nocnych i dziennych i każde ubranko nosi tylko jeden dzień i potem jest do prania. Czasem w ciągu dnia ubieram jej spodenki, no i zakladam dresiki itp. jak wychodzimy na spacer albo 'w gości', ale tak poza tym, to często Majka w ciągu dnia jest w pajacyku / śpiochach. Mam zamiar przestawić się na osobne ubranko na dzień i na noc jak Majka będzie już raczkować i wtedy to już przyda jej się coś grubszego na kolankach itp. ;-) A jak to jest u Was?

No ja na noc ubieram ja body krotki lub dlugi rekaw, pajacyk lub spiochy i kaftanik ale w ciagu dnia rajstopki jakies spodenki, bluzeczka chyba ze jakies swieto jest to sukieneczke :):):)

reklama
hehehehehe........... baaaaaaaaaaaardzo smieszne  ;D ::) :-[ Uleglam sugestii Basi i skladam Didkowi zyczonka, a tu 28, a nie 30... :( No, ale faktycznie zglupilama do reszty, czy Dawid nie bedzie obchodzil 8 miesiecznicy??? Jak tsk to kiedy??? Drugiego??? To mu sie wszystko poprzesuwa... hmmmmmmm... dziwne to...

Ikpi ja Matiego ubieram po kapieli w pajaca, ale rano zakladam mu ciuchy "dzienne", jakis dresik, bluza ze spodniami itp. Tez dlatego, ze 3 razy w tygodniu maly z rana jedzie do babci... jak jest w domciu, to czasem "biega" caly dzien w tym co spal, a po kapieli zmieniam.

Halcia a maz sie dzisiaj z Tata scial, czy od dawna tak? Moj maz z moim tata, to jak mowia "jedna d..a, jedna reka" ;D Ale ja sie z tego ciesze. maja dobry kontakt z soba, lubia razem przebywac, chodzic na kregle, piwko... Bardzo jestem z tego zadowolona... ;D ;D ;D Lepiej z Tata niz z kumplami, nie?

Do góry