reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kobiety brylanty z Trójmiasta ; ))

Ale mamy dzisiaj nastroje zabawowe ! No i super.Ja też dołączę wyliczanki:
Siała baba mak
nie wiedziała jak
dziadek wiedział
nie powiedział
a to było tak ( i od nowa ).
Albo: Pucu pucu ! chlastu chlastu !
nie mam rączek jedenastu.
Tylko mam dwie rączki małe,
do zabawy doskonałe.

reklama
Witam!! Jestem zalamana :( moj maz wziol urlop 2 dni i juz mi dziala na nerwy a do poniedzialku jeszcze daleko :(

Moja mama śpiewa Zuzi tak:
Kosi kosi łapki
pojedziem do babki
pojedziemy kucykami
pojedziemy ale sami :):)
A tak w ogole to moja tesciowa duzo piosenek malej spiewa jak ja usypia (czasami oczywiscie jak juz sily nie mam).

Pozdrawiam

Ikpi-pytałaś się jak się bawi w kosi kosi.Klaszczemy w swoje rączki, potem w rączki dzidzi.Zachęcamy dziciaczka aby klaskalo z nami.A wersji kosi kosi masz do wyboru.

A moja Adusia po kąpieli poraz pierwszy powiedziałamama.Potem jeszcze raz powtórzyła.Wyściskałam ją, wycałowałam.Byłam taka dumna.Ciekawe czy jutro powtórzy?

Witam szanowne kolezanki z rana!!!!

U nas nocka oki, obudzil sie o 1- zjadl mleczko i spal do 8 ;D Ja z kuzynka balowalam do 2 ;) tzn. plotkowalam przy winku.

Musze spadac, bo wujek idzie do Mateusza, ale podaje Wam fajne, stare zabawy z dziecmi, moze sie komus przyda. To przedruk z gazety, pisalam kiedys na czerwcowkach, wiec wklejam:

Bierzesz w swoja dlon raczke dziecka i mowisz:
Tu, tu, tu sroczka kaszke wazyla,
dzieci swoje karmila.
Temu dala do dzbanuszka,
temu dala do garnuszka,
temu dala na miseczke,
temu dala na lyzeczke.
A temu nic nie dala,
tylko- frrr- odleciala.
Przy slowach "tu, tu, tu" kreslisz kolka we wnetrzu dloni dziecka, mozesz tez delkatnie w nia stukac. Potem przy slowach: "Temu dala do dzbanuszka, temu dala do garnuszka..." masujesz poszczegolne paluszki- przeciagasz po nich swoimi palcami, delikatnie ugniatasz itd. Gdu robisz "frrr", przebierasz palcami w powietrzu (jakbys grala na pianinie) i przesuwasz reke jak najdalej, nasladujac ptaszka.

Albo takie cos:

Sadzasz malca na kolanach przodem do siebie. Trzymajac go recytujesz tekst:

Jedzie, jedzie pan, pan
na koniku sam, sam.
Prze gory, przez gory,
przez lasy, przez lasy,
róóóów!

Rytmicznie, ale lekko podrzucasz go na kolanach. Przy slowie "rów" rozlaczasz swoje nogi, by maluszek mogl wpasc w powstala przestrzen. Zabawa doskonali zmysl rownowagi i jest wazna dla rozwoju ukladu nerwowego.

Mateusz uwielbia jeszcze Baran, baran buc!
Powoli zblizasz do glowy dziecka swoja glowe, a przy slowie "buc" dotykasz go czolem. Malec cwiczy pamiec, napinanie i rozluznianie miesni.

No, odezwe sie jak wujek pojdzie. Pa!

nasze zabawy:
kosi kosi łapci
jedziemy do babci
babcia da nam mleczka
a dziadek ciasteczka

kosi kosi łapci
jedziemy do babci
od babci do mamy
mama da śmietany

kosi kosi łapci
jedziemy do babci
od babci do cioci
ciocia da łakoci

kosi kosi łapci
jedziemy do babci
od babci do taty
a tam pies kudłaty

podrzucanie na kolankach

jedzie jedzie pan pan
na koniu sam sam
a za panem chłopchłop
na koniku hop hop
a za chłopem Żyd Żyd
na koniku hyc hyc
a za żydem żydóweczki
pogubiły pakuneczki tu spuszczamy dziecko pomiędzy kolanami

prosta droga prosta droga - na kolanach delikatnie ruszając
piasek piasek piasek - trochę mocniej
kamienie kamienie kamienie - już dziecko podskakuje
rów! - puszczamy z kolan

Ikpi, ale fajny temat zaczęłaś. :laugh: Nawet nie wiedziałam, że jest tyle wersji kosi kosi. W jakiej człowiek nieświadomości żyje. :-[

Isska, jak tam Wiki? Już lepiej z uszkiem?
Magdabiał, a jak Mikołaj, zdrowieje?

Zdróweczka życzymy wszystkim choruskom.

Dobra, idę prasować, bo już mi się żelazko nagrzało. Pa!

eloł :)

u nas kosi łapci wygląda jeszcze inaczej:

kosi kosi łapci
pojedziem do babci
a od babci do dziadka
tam jest dzieci gromadka

albo
kosi kosi łapci
pojedziem do babci
babcia da nam sera
dziadek kawalera

.............
a poza tym mam dziś zespół dnia wczorajszego, aż się sobie dziwię, że taka walnięta jestem i tak mnie wczoraj poniosło...
o jakości swojego mleka po chilijskim winie nie wspomnę...

no i jak na złość Julka domagała się cyca o 2 w nocy, potem o 4... o tej 4 to dałam jej viburcol w końcu bo tak się darła, że myślałam, że oszaleję i dopiero po czopku i cycu zasnęła do 7....

ledwo dziś żyję....

cześć ja z maleństwem bawię sie jak wy oczywiście w kosi łapci, ale jeszcze w kizia mizia
czyli jego rączką głaszczę się po swojej buzi i mówię:
Kizia , mizia gdzieś ty była ?
W komóreczce - mleczko piłam
A przykryłaś ( w domyśle to mleczko)
Nie przykryłam
A ty, a ty, a ty - i z grymasem uderzam delikatnie rączką maluszka w swój policzek, lub jego brzuszek

reklama
No dziewczyny, to teraz nam się repertuar zabaw znacznie rozrósł ;D
Wypróbowałam kosi-kosi łapci - podobało się :) Ale najlepsze bylo to z prostą drogą, piaskiem i kamieniami. Majka zaśmiewa się już przy piasku ;D ;D ;D Super pomysły, popróbuję jeszcze kolejne wyliczanki :laugh:

Do góry