reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Klub mam małych alergików

Asiu, myślę, ze wiele zależy od naszego podejścia, u nas podobie było w wieku 10 m jak u mika, a po słoiczkach była największa masakra, żadne bobofruty itp. Sama wszytko gotowałam i to z kilku produktów i też czasami miałam doła, ze mały ciągle to samo je ale potem zaczęłam różne kombinacje robić i było ok.

pozdr
 
reklama
Dzięki za pocieszenie;-)U nas na szczęście po słoiczkach nic sie nie dzieje,więc i tak jestem w dobrej sytuacji.Na razie wiem,że na pewno mleko go uczula.Jajka jeszcze mu nie dawałam.Martwi mnie tylko gotowanie jak będzie trochę
starszy,bo pewnie większości z tego co my jemy to nie będzie mógl.Jak sobie przypomnę moją dietę,jak go karmiłam:baffled:Ale jak przyjdzie na to pora to się was będę jeszcze radzic.;-)
 
sledztwo tortowe rozpoczete!
niestety to co znalazlam na polce w sklepie (na razie jednym) ma w skladzie bialka mleka albo samo mleko ;-(
moze jeszcze jakies "ekologiczne" bite "smietany" gdzies sa?

mozna przelozyc biszkopt powidlami ale co z dekoracja...? to dla mnie jest problem... nasze babale musza ciagle jakies "postne" jedzenie dostawac ;-(
 
Heloł i przeprazsam ze ja tak tylko jak po ogien, ale widz ze tu przyszykowania do urodzin Fredzikowego Szczęścia i problem z tortem ... kiedys znalazłam w necie przepis dla Naszych alergików wyprobowalam pierwszy i przyznac musze ze smaczne :-)

Torcik dla alergika
dieta bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa
Ciasto:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
0,5 szklanki kleiku ryżowego
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny bezmlecznej

Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni

Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić. To ciasto po upieczeniu jest jak kruche ale przed upieczeniem jesli nie ugnieciesz dobrze bedzie ci sie rozsypywac. Najlepiej upiec na papierze bo wtedy latwo sie wyjmuje

Masa:
400 ml wody
4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
1 szklanka cukru pudru
200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
kleik ryżowy Nestle
pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).

Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik - tyle, żeby masa była gęsta - bardzo gesta powinna sie kleic do lyzki, jak ci wyjda gluty to sie nie martw, rozmiksuja sie pozniej. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki. Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.
Na 2 placki trzeba zrobić masę x2. Wierzch ozdobic owocami. Zamiast wiórek kokosowych moga byc inne bakalie albo owoce.

Tort
dieta bezmleczna, bezjajeczna
Biszkopt:
1,5 szkl. maki
0,5 szkl. cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżezcki sody oczyszczonej
0,5 szkl karobu (do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia)
210 ml. mleka sojowego (moze byc inne dobrze tolerowane przez dziecko)
60g roztopionej margaryny bezmlecznej
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać roztopioną margarynę i aromat. Mieszać łyżką 2 min. Przełozyć do formy i piec min. 25 minut w temp. 180 st. C.

Krem: 1 szkl. cukru
2-3 łyżki goracej wody
kostka margaryny bezmlecznej

Skarmelizować 1 szkl. cukru; dodać 2-3 łyżki goracej wody. Po ostygnięciu mieszanina powinna mieć konsystencję gęstego syropu. Rozrobić mikserem kostkę margaryny dodając do niej syrop. Tak wykonanym kremem przełożyć tort i wypaćkać go na zewnątrz. Dekoracje wg uznania.


przepisy z Babyus ;-)


SMACZNEGO:-)
 
Moniqa , bardzo dziękuję, u nas na szczęście jajko już ok, nawet jajecznicę jada (i to z jakim apetytem :szok::-D)

mam taki przepis na tort (zobaczymy co wyjdzie ...)
przepis na krem jest z '83 roku kiedy my z siostrą byłyśmy alergikami :-D kochana ta moja mama, że hoduje takie pożółkłe karteczki :tak:
oto i on:

biszkopt:
10 jajek ubić z 1,5 szkl. cukru + 1 szkl. i 3/4 mąki tortowej + 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżki oleju - zmiksować

krem:
3 szkl. wody (mleka ryżowego :-p) zagotować z 1,5 szkl. cukru, dodać 4 czubate łyżki kaszy mannej + 8 łyżek czubatych mąki ziemniaczanej (rozprowadzonej w szklance zimnej wody) - całość zagotować do tego zmiksować jedno masło roślinne + 1/2 masła zwykłego ( u nas na szczęście niema problemu jak bezie trochę masła, chyba masła z mleka nie produkują :rofl2:) ja do tego dodam przecier z owoców zamrożonych latem (czarna + czerwona porzeczka + borówka)

jak mi coś wyjdzie tow stawię fotkę :-)
proszę o trzymanie kciuków bo to mój pierwszy tort w życiu i w dodatku dla alergika :baffled:



 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
rubi, do dekoracji kupiłam w tortowni niebieską masę cukrową (do rozwałkowania i okrycia) i konfetti z gwiazdek cukrowych i misia (maskotkę na środek)
drugi krem to będzie dżem z czarnej porzeczki z agrestem (moja mama robi, to taka galaretka)
rany, im więcej o tym pisze tym bardziej jestem przerażona tym tortem :no:
 
MONIQA
Przepisy super;-)Ja rownie zpostaram sie skorzystac poniewaz zblizaja sie urodzinki moich dziewczynek:-)
 

wiem, wiem kochana (żartowałam) ale w małych ilościach może więc do kanapek smaruję cieniusio a swoją drogą ciekawe jak te mieszanki masłopodobne.
jak znam siebie to z tortu dam mu dziabnąć biszkop i wiśnie własnej roboty a krem wydłubię :-D
szukałam w sklepach tej margaryny bezmlecznej ale ni ma u nas :( ale co tam moja mam robi pod niego rożki z jabłkiem i te są ok a tak w ogóle to będą winogrona i pewnie to go najbardziej ucieszy :)

hmm, właśnie rzeźbię ten tort , teraz przerwa na kolację :baffled:
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Fredzik ale pochwal sie później swoimi wypocinami :-)

co do masla to powiem Wam szczerze ze teraz jest wiele masel robionych nie z mleka ... ale fakt ze trzeba przeczytac wiele aby je znaleźć ;-)

my kupujemy poki co maslo bezmleczne w zdrowej zywnosci, ale od kwietnia zaczniemy po malu wprowadzac pochodne mleka :tak: i oczywiscie bede zameczac Was pytaniami :-D;-)
 
Do góry