reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Klub mam małych alergików

Mamo Julci - witaj ;-)

Fredzik - duchu ;-) to ja nie zyje razem z Toba ;-) Jaska roznosi energia - stepuje, tanczy, biega, skacze, spiewa, krzyczy, gada non stop.... wstaje przed 8 kladzie sie spac ok. 22 ;-( a ja prawie caly dzien jestem z nim sama ;-(

reklama
nie było mnie troche bo jakaś zalatana byłam ostatnio
c020.gif

rubi ale jaja!!! wchodze i co widze? dzidziusia!!! normalnie będziecie mieć dzidziusia
a040.gif
ale super!!! gratuluje!!
a115.gif

rubi ja się staram o dziecko i gadałam z alergolog na temat diety w ciąży... mówiła żeby unikać czystego nabiału, ale możesz czasami zjeść jakiś twarożek, ser żółty czy jogurt.. pozatym, mnie alergolog poleciła żeby przez całą ciąże brać probiotyki (najlepiej Lakcid L lub Biogria? nie wiem, bo nie moge doczytać się nazwy.. )
Poza tym starać się unikać konserwantów i jeść dużo owoców i warzyw ;) raczej unikać alergenów najmonciejszych, czyli nie zajadać się np cytrynami
d010.gif
i mówiła mi żeby raczej całą ciąże starać się nie szaleć z alergenami ... bo ja myślałam że tylko ostatni trymestr, a ona mi powiedziała że zawsze lepiej całą ciąże dbać o siebie

mamojulci witaj :-)

mika! ciesze sie ze zyjesz ;-) powodzonka w staraniach ;-)

troche mnie podlamalas bo ja ostatnio ciagle wcinam swiezy serek Turka - to w zasadzie tyle z nabialu ale niemal nalogowo ;-)

mam namiar na program profilaktyki celiakii - nie wiem czy nas zakwalifikuja bo u nas nikt nie ma celiakii - jedynie Jasiek jest uczulony na gluten...
Program polega na tym, ze przy narodzinach dziecka pobierana jest krew pepowinowa i jesli z badan wyniknie ze dziecko jest zagrozone celiakia to razem z matka bedzie objete programem badawczym - beda pobierac probki krwi od dziecka i probki mleka od matki - wszystko na "ich" koszt. Jesli z badan wyniknie ze dziecko nie jest zagrozone celiakia to przynajmniej bede wiedziala ze nie musze od razu eliminowac glutenu... no ale najpierw trzeba sie tam zakwalifikowac...

aha... a nam pani alergolog nie kazala dawac Lakcidu - bo jest na mleku robiony... wiec z jednej strony mam sie wyrzec serkow a z drugiej i tak alergeny wpuszczac???

aaaa i jeszcze jedno... pisalam kiedys ze ten durny gluten siedzi w takich produktach ktore na pierwszy rzut oka wydaja sie bardzo dalekie od pszenicy, jecznienia zyta i owsa? no to wlasie sie dowiedzialam ze jest duze prawdopodobienstwo ze gluten siedzi w..... OCCIE SPIRYTUSOWYM!!!! niby go Jaskowi prawie wcale nie daje ale... nie spodziwalabym sie w nim glutenu ;-( i znow punkt dla niego ;-(

rubi a to o tym glutenie to do mnie było?? bo ja to raczej się mało udzielam na temat glutenu, ze względu na to że nie mamy z nim problemu ;-) a tak troszke odczułam że to było do mnie :confused: a co do tego lakcidu to nie potrafie ci odpowiedzieć czemu ten akurat jest dobry dla kobiet w ciąży. Taki mi zapisała alergolog i tylko tyle ci moge napisać :tak: ja osobiście chyba będe raczej brała Dicoflor, ale to się jeszcze okarze. A co do tego mleka w skłądzie probiotyku, to mojej koleżanki córka jest uczulona na nabiał, a ten probiotyk też bieże, więc nie wiem jak to jest do końca z tymi probiotykami :confused: aha, a co do nabiału to napisałam ci żeby unikać nabiału czystego, czyli mleka ;-):tak: a ten serek Turka to co to za serek, normalnie pierwszy raz o nim chyba słysze :rofl2::rofl2::-)

jaka jestem głupia ;) o tym glutenie to nie do mnie miało być hehe ... jakaś dziś nie kumata jestem ;)

mika! o tym glutenie to tak ogolnie... kiedyes zastanawialam sie tu glosno czy powinnam i kiedy wyeliminowac to co uczula Jaska ;-)

Lakcid w skladzie nie ma mleka ale jest robiony na bazie mleka krowiego - ja jaskowi daje Linex forte - podobno wlasnie ale osob z uczuleniem na bialko krowie

a serek moj najububiony jest tu -->

rubi czyli to jest twaróg, a pisałam że nabiał przetworzony można ;-) czyli twaróg możesz jeść... ale ja i tak bym chyba nie za często wcinała go ;-) a powiedz jak się czujesz? chciałaś dzidziusia? czy wpadeczka? :-)

a ja podaje Dominice DICOFLOR 30 i też nie ma w składzie mleka :tak:

rubi ja też podaję dicoflor 30 lub probiolac plus ale po pól dawki zamiast lakcidu

u nas sie troche poprawiło skaza zniknełaz raczek i nóżek i buzia troche lepsza jest ale to emolium nie działa tak jak bym chciała
sprawdzam juz wszystko nawet na sladowe ilosci a i tak pryka w nocy i boli go brzuszek załamuje rece
w marcu idziemy do nowego alergologa moze on cos doradzi pomoże brak mi juz koncepcji

Rubi mamuska jak sie czujesz??

my odzyliśmy ... znaczy w koncu chyba zaczynamy wychodzic z chorób ... młody jeszcze pokasluje ale ... od poniedzialku chodzi juz do zlobka i poki co (tfu tfu) jest ok :tak:

no i mamy dobra wiadomość ... od kwietnia zaczynamy wprowadzac nowe jedzonko :-) 1 produkt na miesiąc ale to i tak mega wielki plus :-)

co do plamek ... lekarka odtsawila wszystko ... wszystkie maści i leki ... zostalismy tylko przy zyrtecu ... codziennie nawilazmy Dawidka 3 x dziennie i powiem Wam szczerze ze plamki znikają :tak:

a teraz zmykam do babla ... a Wam milego dzionka zycze :-)

ps. Fredzikowa Nam gdzies zaginęła w akcji ?? :confused: halooo :confused:

Ostatnia edycja:
reklama
hej ;-)

grzechotka - a probowalas wyeliminowac na jakies 2 tygodnie gluten? bol brzuszka jest jednym z podstawowych objawow alergii na gluten ;-(

moniqa... jak sie czuje? szczerze mowiac to ja jakas pokrecona jestem bo zaczal sie II trymestr i powinnam sie zaczac dobrze czuc a ja sie swietnie czulam w I a teraz... bole glowy, brzucha, kregoslupa, zapchany nochal no i jak wczoraj odebralam wyniki to.... OB mam 80 przy normie od 1 do 12 ;-( o 13:30 mam wizyte u gina i zobaczymy co powie... mnie sie wydaje ze jakby polaczyc bole glowy z zapchanym nosem to wyjdzie jakies zapalenie zatok, choc od listopada zawsze w czapce na dwor wychodze wiec skad moglo by sie to zapalenie zrobic??? a moze zabki? zobaczymy - 3majcie kciuki!!!

PS. Fredzik pisala ze nie zyje ;-p

Do góry