reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Klub mam małych alergików

Witam wszystkie Mamy.
Nie chce zakładać nowego Tematu, a bardzo chciałabym sie dowiedzieć czy wiecie moze czy Dziecko urodzi sie z alergia jezeli Tatuś Dziecka ma alergie? Jest uczulony na pyłki traw, różnych drzew, sierść :dry: Jakie jest prawdopodobieństwo? 50 na 50? :confused:

reklama
Witam !!!
Mam pewien problem. Mój synek do tej pory pije, ze względu na stwierdzoną alergię około 6 tyg. życia, BEBILON PEPTI 2, ale zastanawiam się czy to mleko jest odpowiednie dla ponad rocznego chłopca czy zaspakaja jego zapotrzebowania. Nie daję synkowi też niczego z nabiału. Już dawno nie miał wysypki. Czy może spróbować podać mu mleko dla zdrowych dzieci - np bebiko lub inne. Martwię się, że BEBILON PEPTI jest już nieodpowiedni dla niego. Czy słusznie ????? Powiedzcie coś ??????

byliśmy też ma Bebilonie Pepti , byliśmy bo mój Kuba odmówił jego picia kilka miesięcy temu :baffled:
zaczęłam ekperymentować (żadnego mleka nie chciał i tak pić )na początku nie było zmian skórnych ale po pewnym czasie makabra wszystko wylazło
teraz żałuję
próbuję na nowo nauczyć go pić to mleko chociaż raz dziennie narazie z marnym skutkiem :-(
NIE POLECAM ZMIANY MLEKA :no:
a czy jecie SINLAC ?
i ile posiłków u niego to mleko ?

Witam !!!
Mam pewien problem. Mój synek do tej pory pije, ze względu na stwierdzoną alergię około 6 tyg. życia, BEBILON PEPTI 2, ale zastanawiam się czy to mleko jest odpowiednie dla ponad rocznego chłopca czy zaspakaja jego zapotrzebowania. Nie daję synkowi też niczego z nabiału. Już dawno nie miał wysypki. Czy może spróbować podać mu mleko dla zdrowych dzieci - np bebiko lub inne. Martwię się, że BEBILON PEPTI jest już nieodpowiedni dla niego. Czy słusznie ????? Powiedzcie coś ??????

Martwisz sie słusznie o ile dziecko pije tylko mleko,ale zapewne tak nie jest,więc sie nie martw.Przecież dostarczasz mu składników z wielu innych produktów(szczególnie wapnia i żelaza).Też polecam Sinlac i robienie różnych pyszności na nim(placki,racuchy,budyń,ciasteczka...)
A jeżeli chodzi o zmiane mleka,to poradz sie lekarza,tzw.prowokację białkiem krowim,on powinien zalecić.U nas Pepti był do ponad półtorej roku,potem NAN HA,no i sie mleczko przyjęło.Aktualnie pije Bebilon.:tak:

Wapń jest nie tylko w nabiale,(brokuły np...).
Aha,no i powinien wypijac conajmniej 500 ml. mleka na dobę.Można też uzupełniać wapń suplementami np. Multi sanostol,choc ostrożnie ,bo niektóre dzieci na niego są uczulone (np, mój synek).:tak:

Witam wszystkie Mamy.
Nie chce zakładać nowego Tematu, a bardzo chciałabym sie dowiedzieć czy wiecie moze czy Dziecko urodzi sie z alergia jezeli Tatuś Dziecka ma alergie? Jest uczulony na pyłki traw, różnych drzew, sierść :dry: Jakie jest prawdopodobieństwo? 50 na 50? :confused:

Jeśli jedno z rodziców jest alergikiem, istnieje 30-40-procentowe prawdopodobieństwo, że problem alergii wystąpi także u dziecka. Jeżeli alergikami są oboje rodzice, ryzyko wzrasta do 50-70 procent. Jeżeli żadne z rodziców nie było alergikiem, prawdopodobieństwo alergii u dziecka wynosi nie więcej niż 10-15 procent.:tak:

30 - 40 % prawdopodowbieństwa to dużo, ale i tak lepiej niż 50 % :happy:
Nie chce żeby Maluszek się tak męczył, jak np. jego Tatuś, gdy coś pyli :dry:

w dzisiejszych czasach alergia pojawia sie u doroslych ni z gruszki ni z pietruszki wiec gdybanie czy dziecko bedzie alergikiem czy nie jest chyba bez sensu.
przede wszystkim uwazaj co jesz pod koniec ciazy i jak juz bedziesz karmic bo od pokarmowki wszystko sie zwykle zaczyna.

powodzenia ;-)

Dziewczeta
życzę Wam szczęśliwego wskoku do Nowego Roku!!!
oraz
Zdrowego, Radosnego i Mega Wypasionego 2009 Roku!!
:-):-):-)

Witajcie! Moj Synek ma prawie 5 miesiecy i od niedawna jest na specjalnym mleku Bebilon pepti 1. Okazalo sie, ze ma AZS. no i rzeczywiscie po zmianie mleka glowka i buzia Davida od razu sie poprawila. Tylko teraz od czasu do czasu znow policzki robia sie szorstkie, skora luszczy sie z glowki (nie jest to ciemieniucha) i pojawiaja sie jakies czerwone plamy. Wiec ja nie wiem co to tak naprawde jest i na co on moze byc uczulony?? Wrocilismy teraz do Irlandii i musimy znalezc jakis odpowiednik tego Bebilonu. tylko ja nie wiem czego szukac, bo niby w czym tkwi problem? Lekarka powiedziala mi, ze to nie moze byc mleko na bazie mleka krowiego, ani na soji... Ale nie rozumiem, bo przeciez Bebilon jest na mleku krowim!!?? Czy ktos z Was ma/mial podobny problem i mozecie mi poradzic jakiego skladnika mam unikac?? Z gory dziekuje za wszelka pomoc!! Pozdrawiam

nie wiem czy będę potrafiła ci to IzAmelie wytłumaczyć, generalnie w mlekach dla alergików mleko jest poddane większemu rozdrobnieniu (hydrolizie)i tak nei uczula.
pewnie możesz spróbować mleka sojowe (oczywiście modyfikowane dla dzieci) ale mojego synka też uczulały i je tylko nutramigen tam białko jest poddane wyjątkowo dużej hydrolizie i nie uczula go.
Myślę, że powinnaś przywozić recepty (nei wiem czy można realizować nasze recepty w Irlandii) lub mleko z Polski jeśli tam nie ma ale rozejrzyj się , jak ja byłam mała też byłam alergikiem i wiem , że do polski mleko sporwadzali z UK między innymi a był to właśnie nutramigen i porsobee (to drugie jest na bazie soji).

poszukaj, popytaj, gdzieś widziałam wypowiedzi mam alergików, mieszkających za granicą.
powodzenia

reklama
Do góry