reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kłopociki

Odebralam wyniki krwi i moczu dzisiaj i wszystko mam w normie poza bialymi krwinkami bo jest ich za duzo - norma to miedzy 4,0-11,0 a ja mam 12,8 czyli dosc wiecej...
mam tez troszke powyzej normy MCH ale lekarz kiedys mi powiedzial ze to nic strasznego.
same biale krwinki jak jest ich za duzo to moga oznaczac stan zapalny, stres, bialaczke czyli same niefajne rzeczy.w piatek ide do lekarza i ciekawe co mi powie.

reklama
Moje piersi też po pierwszej ciąży zostały o numer większe, a mówi się że zmaleją ;) ;) ;)nie wierzcie w to ....a teraz z rozmiaru 75 c mam 80 d i rosną...niedługo przede mną zakup nowego może już 80 dd????a swędzi mnie wieczorkiem brzuńcio..na cycuszki stosuje i polecam w 100% krem o podwójnym działaniu Mustelle...jest bardzo dobry...rozstępów jak na razie( odpukać)brak....

Mam pytanie, czy znacie jakieś domowe sposoby na skuteczne pozbycie się zajada????? Bo ja mam swojego już ponad miesiąc i jeszcze trochę, a tak sie zżyjemy, że będę musiała wymyśleć dla niego imie ;D ;D ;D. A tak na poważnie to strasznie mi przeszkadza przy jedzeniu :( :( Czy to nie dziwne ostatnio zajada miałam w liceum ;D

Sumko - ja swojego czasu bardzo walczyłam z zajadami, a teraz co jakiś czas kuruje męża... I mnie i jemu pomaga witamina C - to podobno z jej niedoboru te podłe pęknięcia, a poza tym natłuszczałam często i grubo zwykłą wazeliną... Mężusiowi przechodzi po takiej kuracji w 3 dni - ale obowiązkowo duza dawka witaminy C... Może spróbuj - ja niestety żadnej innej metody nie znam

Sumeczko a ja polecam posmarować chore miejsce pastą do zębów...wysusza i naprawde mi pomaga!!!

Dzieki dziewczyny !!!!! Kuracja zastosowana czekam na rezultaty, a swoja drogą to po pierwszych 3 miesiacach ciąży wszystko co kwasne poszło w odstawkę więc może rzeczywiście to niedobór wit.C

sumko:
Kandydoza kątów ust (zajady) - najczęściej pojawiają się u dzieci, które ślinią się, oblizują wargi.
Powstawaniu schorzenia mogą sprzyjać czynniki genetyczne (wrodzone przetoki kątów ust, mongolizm, jak również niedobory pokarmowe, awitaminozy - głównie wit.B2, anemia.
Objawy chorobowe mają charakter ognisk zapalno-nadżerkowych, niezbyt ostro odgraniczonych od skóry zdrowej, pokryte są szarobiałym nabłonkiem lub białawymi nalotami. Bardzo charakterystyczne jest pękanie kącików ust i towarzysząca temu bolesność. Sam proces zapalny w przypadku nie leczenia może się szerzyć na otaczającą skórę, jednakże nie zajmuje błony śluzowej policzków.
Chciałbym tu nadmienić, że oprócz zajadów pochodzenia drożdżakowego, rozróżniamy zajady pochodzenia bakteryjnego, które są w tym przypadku objawem najczęściej liszajca zakaźnego lub atopowego zapalenia skóry czy tez łojotokowego zapalenia skóry.
Leczenie zależy przede wszystkim od czynnika etiologicznego. Należy przede wszystkim dobrze zbadać dziecko, ze zwróceniem szczególnej uwagi na stan błon śluzowych i uzębienia.
Stosujemy w tym przypadku preparaty zawierające środki przeciwgrzybicze lub antybiotyki.

zrodlo:www.maluchy.pl

moj maz meczyl sie z zajadem, kurowalam go witamina B2 oraz domowej roboty mascia:
rozgniatamy tabletke wit B2 i mieszamy z kremem, po czym nakladamy na zaognione miejsce.
jedzienie jogurtow i kefirow powinno rowniez pomagac, bo one sa dobre na wszystko grzybiczne(fuj)

Agataje dzieki za informacje. Mnie też sie to kojarzyło z niedoborem wit B tylko nie wiedziałam której, a swoją drogą to dziwne bo codziennie łykam Feminatal ;D

własnie przeczytałam, że jak tak biodra bolą to może to być rozejście się spojenia łonowego ! Postukałam się w kość łonową i boliiiiii. Kurcze nie dość że odwapnienie to jeszcze coś do tego ???

reklama
Ja niestety to przerabiałam. Boli jak diabli i tzrba łykać taki specjalny preparat z wapniem ;D ;D ;D

Do góry